Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Kolaborant navedl na pizzerii v Kramatorsku ruskou raketu: Ukrajina mu dala doživotí

Autor: ČTK, swp - 
4. dubna 2024
21:51

Muž obviněný z navedení ruské rakety na pizzerii v Kramatorsku na východě Ukrajiny byl odsouzen na doživotí, oznámila dnes ukrajinská prokuratura a tajná služba SBU. V pizzerii, kterou zasáhla ruská raketa loni v červnu, přišlo o život 13 lidí, včetně tří dětí, připomněla agentura Unian. Odsouzence označila za „zrádce“ a „ruského agenta“.

Volodymyr Synelnyk (rusky psán Vladimir Sinelnik), který celý život prožil v Kramatorsku, kde pracoval jako pracovník plynárenského podniku, se nechal naverbovat ruskou rozvědkou během krátké okupace Kramatorska v roce 2014 přes kamaráda, se kterým se setkal v řadách sovětské armády v Afghánistánu. Poté, co jej Rusové požádali, aby prověřil, zda místní podnik Ria Pizza navštěvují vojáci, pořídil záběry vojenských aut na parkovišti před pizzerií a vojáků v podniku, které odeslal. Následně budovu zasáhla ruská raketa Iskander-M, napsal list Ukrajinska pravda.

V pizzerii zahynuly dvě čtrnáctileté sestry-dvojčata a spisovatelka Viktorija Amelinová, která do Kramatorska přivezla tři návštěvníky z Kolumbie: politika, spisovatele a novinářku. Kolumbijci vyvázli se zraněním, podobně jako šest desítek dalších lidí, připomněla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Video  Český velvyslanec v Kyjevě: Ukrajinci se cítí zklamaní. Za pomoc Čechů jsou ale velmi vděční.  - Bára Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

6:11
Dnes

Ostré slovní výměny o podpoře bránící se Ukrajiny či ruském vlivu na nadcházející volby do Evropského parlamentu provázely dnešní debatu mezi předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a dalšími kandidáty evropských politických stran na budoucího šéfa unijní exekutivy. Německá politička spolu se zástupci zelených či liberálů v debatě uspořádané bruselským webem Politico kritizovala evropskou krajní pravici za to, že podle nich hájí ruské zájmy.

6:05
Dnes

Dobré ráno, manželka britského prince Edwarda, vévody z Edinburghu, Sophie navštívila Ukrajinu, kde se setkala s prezidentem Volodymyrem Zelenským i s jeho manželkou Olenou. S odkazem na Buckinghamský palác o tom dnes informovala agentura Reuters, podle které se jedná o první návštěvu britské královské rodiny od začátku ruské invaze.

21:59
29. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa