Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Skandál na Ukrajině. Šéf tajné služby SBU přiznal, že jeho agenti sledovali novináře

Autor: ČTK - 
6. února 2024
17:56

Šéf ukrajinské tajné služby SBU Vasyl Maljuk dnes připustil, že novináři z investigativního serveru Bihus.Info byli sledováni agenty SBU z odboru ochrany národní státnosti. Šéfové odboru byli propuštěni, uvedl dnes na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na prohlášení generála Maljuka. „Maljuk přiznal průšvih,“ napsala o věci agentura Unian.

Aféra vypukla minulý měsíc po zveřejnění kompromitujícího videa se sestřihem odposlechů a záběrů ze silvestrovského večírku redakce, kde se kromě jiného kouřila marihuana. Šéf webu Denys Bihus poté oznámil, že všichni lidé z nahrávky, z nichž však nikdo nebyl přímo novinář, byli propuštěni a postěžoval si na sledování, které trvalo celé měsíce, patrně na příkaz z vyšších míst. Podle Bihuse se na sledování podílely tři desítky agentů SBU.

Prezident Volodymyr Zelenskyj poté nařídil vyšetřování. Generální prokuratura podle dnešního oznámení svěřila další šetření nezákonného sledování a odposlouchávání novinářů do rukou vyšetřovatelů z civilní kriminální ústředny.

Šéf SBU nyní odsoudil „nepřípustné počínání“ jednotlivců, kteří při operaci proti obchodníkům s narkotiky nejenže získali informace o zapojení jedné z členek redakce do distribuce drog, ale připustili zveřejnění videomateriálu z případu. Následně navrhl odvolat vedení celého odboru a prezident mu vyhověl. Selhání jednotlivců ale nemohou smazat výsledky a úspěchy SBU ve válce proti Rusku, zdůraznil generál.

Ujistil současné, že jakékoliv porušení zákona musí být potrestáno a že jako šéf SBU udělá vše pro to, aby každé médium mohlo na Ukrajině svobodně fungovat. „Chráníme demokratické hodnoty, včetně svobody slova a nezávislosti médií,“ prohlásil generál.

Ukrajinští poslanci dnes odhlasovali, že pozvou generála Maljuka do parlamentu, aby aféru vysvětlil.

Video  Fiala popsal, proč ČR pomáhá Ukrajině. Odmítl, že by to bylo na úkor občanů.  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Th0r_z_h0r ( 6. února 2024 20:32 )

A kde je skandal? To je preci v totalitnich rezimech bezne. A nekolik desitek jich bylo zavrazdeno.

http­s://ec­ho24­.cz/a/­impy8­/***met-neni-jediny-na-ukrajine-zavrazdili-desitky-novinaru

Zobrazit celou diskusi