Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Logistický pokrok: Ukrajinci už nemusejí posílat rozbitá děla na Západ. Součástky si vyrobí

Autor: mav, swp - 
4. dubna 2024
17:50

Ukrajinské dělostřelectvo poslední dobou nebylo moc slyšet - municí muselo šetřit, když ustala americká zbrojní pomoc. Avšak i díky české iniciativě začíná zase přicházet. A důležité je i to, že se Ukrajinci naučili svépomocí opravovat západní děla, která jinak museli na dlouhou dobu posílat do servisu na Západ.

Ukrajinské dělostřelectvo potřebuje nejen munici, ale také možnost své zbraně efektivně opravovat. Pokrok přichází v obou těchto směrech - konkrétně magazín Forbes píše o desítkách tažených houfnic M777. Spojené státy předloni v dubnu dodaly 108 těchto děl, Austrálie šest, Kanada čtyři plus deset hlavní. Takovéto dělo totiž novou hlaveň potřebuje zhruba po 2500 výstřelech, někdy i dřív, jak z praxe bojových podmínek popsali sami ukrajinští kanonýři. Další kusy přicházely později, dohromady Forbes hovoří o 190 dodaných M777.

Server Oryx dokumentuje ztráty vojenské techniky v ukrajinském konfliktu, na obou stranách. Každý jeden případ ověřuje na fotografiích či videích, která z Ukrajiny přijdou. V případě M777 registruje k 2. dubnu 45 zničených kusů a 39 poškozených, portál Lostarmour říká dokonce 90 zničených a 50 poškozených.

Válečné podmínky ukázaly, že M777 je zranitelná vůči šrapnelům, vyhledávají je i ruští operátoři dronů. A tak každá přestřelka v průměru znamená vyřazení dvou z šesti houfnic, jež tvoří jednotku, popsal brigádní generál Volodymyr Karpenko v létě 2002 pro server National Defense. A dlouho se musely k opravě buď posílat na Západ, což mohlo znamenat i několikaměsíční prodlevy, nebo se o jejich opravu snažili Ukrajinci. Ale k tomu vedle dovedností potřebovali i západní součástky, jejichž dodávky také nebyly vždy spolehlivé. Třetí možností bylo sebrat součástky z jiných poškozených kusů; to zase odkládá návrat „kanibalizovaných“ děl do bojů.

„Zavedli jsme výrobu některých těchto dílů tady na Ukrajině,“ přinesl nedávno dobrou zprávu generál Oleksandr Syrskij, nový vrchní velitel ukrajinských sil. „Konkrétně při obnově každé jednotky této houfnice se používá 40 procent dílů a náhradních dílů vyrobených pro potřeby ozbrojených sil Ukrajiny v domácích podnicích.“

A druhou dobrou zprávou je, že dělostřelci už nemusejí tolik šetřit. Po americkém výpadku omezili palbu, z nějakých deseti tisíc výstřelů denně na dva tisíce. Česká iniciativa už hlásí úspěchy a brzké dodávky dělostřelecké munice zaplacené západními spojenci. A nadějně magazín Forbes vidí i americkou podporu, blokovanou pravicovou opozicí: „Republikáni by konečně mohli ustoupit intenzivnímu tlaku a postavit se na stranu demokratické Ukrajiny namísto autoritářského Ruska,“ píše magazín. „Stane-li se tak, americká vláda by mohla spěšně odeslat potenciálně statisíce dělostřeleckých granátů. Dohromady by jich Ukrajina brzy mohla mít spoustu.“

Video  Michael Kocáb o hrůzách války na Ukrajině: Bombardování hned první noc!  - Kisa Císařová, Daniel Kristl
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa