Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Varování před terorem ve Francii: ISIS plánoval útok, tvrdí Macron. V pohotovosti je i Itálie

Aktualizováno -
25. března 2024
17:40
Autor: ČTK - 
25. března 2024
12:20

Odnož teroristické organizace Islámský stát (IS), která se přihlásila k pátečnímu útoku u Moskvy, se v poslední době pokusila spáchat několik podobných akcí také ve Francii. Podle agentury AFP to dnes uvedl francouzský prezident Emmanuel Macron. Francie po pátečních událostech v Krasnogorsku u Moskvy, kde zemřelo nejméně 137 lidí, posílila bezpečnostní opatření na nejvyšší stupeň. Francouzský premiér Gabriel Attal dnes podle AFP hovořil o zmaření dvou útoků od začátku roku. Kvůli zvýšenému ohrožení podle něj byl také více než zdvojnásoben počet vojáků v pohotovosti. Také italská policie posílí bezpečnostní opatření před nadcházejícími velikonočními svátky.  

„Tato skupina se pokusila spáchat několik akcí také na našem území,“ řekl Macron novinářům při své nynější návštěvě Francouzské Guyany.

Spojené státy v pátek uvedly, že mají k dispozici zpravodajské informace, které potvrzují, že k útoku se hlásí Islámský stát-Chorásán, což je afghánská větev této teroristické organizace. Objevila se ve východním Afghánistánu koncem roku 2014 a rychle si získala pověst mimořádně brutálního uskupení, uvedla agentura Reuters.

Ruské úřady v souvislosti s útokem zadrželi 11 lidí, včetně čtyř přímo podezřelých z útoků, které v neděli soud obvinil z terorismu a uvalil na ně nejméně dvouměsíční vazbu. Ruský prezident Vladimir Putin dříve naznačil jejich spojení s Ukrajinou, Kyjev jakékoli zapojení důrazně popřel. Podle soudu pocházejí čtyři útočníci z Tádžikistánu.

„Navrhli jsme ruským službám a našim partnerům v regionu zvýšenou spolupráci,“ uvedl dnes také francouzský prezident. Rusku rovněž vzkázal, že by bylo „cynické a kontraproduktivní“ snažit se svalovat vinu na Ukrajinu pro něj samotné i pro bezpečnost jeho občanů. „K tomuto útoku se přihlásil Islámský stát a informace, které máme k dispozici my, naše (zpravodajské) služby i naši hlavní partneři, skutečně naznačují, že to byl subjekt IS, který tento útok vyvolal,“ řekl Macron.

Francouzský protiteroristický program Vigipirate má tři stupně, přičemž nejvyšší stupeň je aktivován v případě útoku ve Francii či v zahraničí nebo v případě, že je hrozba útoku považována za bezprostřední. Spouští se tak výjimečná bezpečnostní opatření, například zesílené hlídky ozbrojených sil na veřejných místech, jako jsou nádraží, letiště a náboženská místa.

V rámci obdobného programu Sentinelle je ve Francii v pohotovosti 3000 vojáků. Kvůli nové hrozbě bude mít pohotovost dalších 4000 vojáků, připravených zajistit bezpečnost v rámci projektu Vigipirate, uvedl Attal při návštěvě pařížského nádraží Saint Lazare.

„Hrozba islamistického terorismu je reálná a silná,“ uvedl Attal, podle něhož tato hrozba „nikdy nezeslábla“. Francie kvůli tomu podle něj po celém území vynaloží „bezprecedentní prostředky“. Francie letos podle premiéra zmařila dva pokusy o útok.

Na začátku ledna policie zadržela člověka, který chtěl zaútočit na „židovské cíle“ nebo na „LGBT diskotéku“. Druhý plán ze začátku března skončil zatčením 62letého muže, který cílil na křesťanské náboženské stavby, sdělilo agentuře AFP francouzské ministerstvo vnitra. Od roku 2017 Francie podle premiéra Attala zabránila 45 plánům na útok a vyhostila 760 radikalizovaných cizinců.

České ministerstvo zahraničí po posílení bezpečnostních opatření ve Francii doporučuje zachovávat nejvyšší opatrnost a v podezřelých případech informovat tamní policii. Uvedlo to dnes ve zprávě v cestovatelském systému Drozd.

Při páteční střelbě v koncertním sále ve městě Krasnogorsk na západním okraji Moskvy ozbrojenci zabili nejméně 137 lidí, dalších více než 180 je jich zraněno. K útoku se opakovaně přihlásil IS. Spojené státy před touto hrozbou Rusko varovaly, ale Putin varování veřejně odmítl jako pokus o zastrašování.

 

 

Video se připravuje ...
Další videa