Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Proč Polsko nesestřeluje ruské rakety? Expert vyjmenoval čtyři klíčové důvody

Autor: trm, ČTK - 
24. března 2024
15:30

Rusko při útoku na západní Ukrajinu narušilo svou střelou s plochou dráhou letu polský vzdušný prostor, letěla jím 39 sekund. Následně se stočila na Ukrajinu. Polsko v reakci na to aktivovalo svoje i spojenecké letectvo. Nejde o první podobný incident, během války na Ukrajině už dopadly na polské území i úlomky střel. Přesto Polsko ani NATO proti Rusům nijak nezasáhli. Expert Jaroslav Wolski shrnul čtyři základní důvody, proč Poláci nemohou na každou střelu či raketu reagovat.

Čtyři hodiny a třiadvacet minut v neděli ráno. U obce Oserdów nedaleko hranic s Ukrajinou prolétla rychlostí zhruba 800 kilometrů za hodinu ve výšce 400 metrů ruská střela. V polském vzdušném prostoru byla 39 sekud, pak se stočila na Ukrajinu.

Vesnice Oserdów, která má jen asi deset obyvatel, leží tři kilometry od ukrajinského městečka Belz a devět kilometrů od obce Przewodów, kde předloni v listopadu ukrajinská protiletadlová raketa, odpálená při ruském náletu, zabila dva Poláky. Nyní si obyvatelé vsi nejprve mysleli, že se dívají na dron: objekt blikal, vydával hluk, ale žádná exploze nezazněla, řekl agentuře PAP starosta.

„Zrovna jsem vyšel z domu, svítalo. Uviděl jsem na nebi rychle letící objekt, byl osvětlený a letěl od hranic s Ukrajinou docela nízko. Vydával ostrý, kovově znějící zvuk, pronikal celým tělem,“ řekl deníku Gazeta Wyborcza Henryk Zdyb, který stojí v čele vsi.

Spuštěny byly všechny nezbytné procedury, jejichž cílem je zajistit bezpečnost polského vzdušného prostoru. Aktivováno bylo mimo jiné polské a spojenecké letectvo,“ uvedlo velitelství polských ozbrojených sil.

Stíhačky proti Rusům ale nezasáhly, podobně jako v předchozích případech. Wolski přehledně vysvětlil čtyři hlavní důvody, proč Polsko ani NATO v takových případech nezasahují.

Při střelbě v polském vzdušném prostoru by jeho velká část musela být uzavřena, znamenalo by to odklon mezinárodní i vnitrostátní letecké dopravy. Navíc by v uzavřené části nemohly létat ani záchranářské vrtulníky. „Není to jako raketoví muži a piloti se mohou střílet jako ve filmech. Vzdušný prostor musí být uzavřen, aby nedošlo k tragickým chybám. Sestřelení osobních letadel nechme Rusům a Íráncům,“ uvedl Wolski. Narazil tak mimo jiné na sestřelení civilního letadla na východě Ukrajiny ruskými separatisty. Ti v červenci 2014 zasáhli Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines a zabili tak 298 lidí.

Rizikem v případě sestřelení ruských raket by byly i jejich trosky. Wolski upozorňuje, že hlavice rakety váží kolem půl tuny. „Padající úlomky z rakety vzduch-vzduch/země-vzduch nebo rakety mohou někoho zabít,“ napsal expert. Zdůrazňuje i to, že aktivním přístupem by Polsko, potažmo NATO, odkrylo karty a Rusko by mohlo získat citlivé informace.  Rusové by se totiž dostali k informacím z provozních radarů a raket. „Vyhrává ten, kdo udrží nervy na uzdě a až do války udrží určité emise neobjevené. Na tomto poli Rusové úplně prohráli kvůli Ukrajině, vysílají vše, co mají, nejlepší ve všech možných režimech. NATO karty částečně odhalilo (dodány byly sady Patriot s MPQ-65, IRIST-T SLM, SAMP-T MAMBA, NASAMS, ASPIDE), ale většina emisí je pro RUS stále záhadou,“ doplnil Wolski.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online
Poslední důvod je podle experta vojensko – ekonomický. Protiletecká obrana nepokrývá nikde 100 procent území a země tak musí mít priority, které části budou přednostně bránit. Obvykle jde o velká města, vojenská zařízení a kritickou infrastrukturu. Poslko podle něj má mezery a lepší pokrytí PVO bude mít až za několik let. „Pokud by se tedy Ch-101 ztratil a letěl směrem na Varšavu nebo Rzeszów, pravděpodobně by byl sestřelen,“ dodal expert.

Video  Malajský boeing sestřelen. Je za vším Moskva?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa