Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nová pomoc Ukrajině: Pět nejdůležitějších věcí o zbraních vyslaných Evropou

  • Autor: DVL,swp - 
    24. 3. 2024
    05:00

    Německo, Belgie a Finsko nedávno oznámily balíčky pomoci pro Ukrajinu v celkové výši přes 1 miliardu eur (v přepočtu přibližně 25 278 676 620 Kč). Do Kyjeva tak míří některé naléhavě potřebné zbraně. O pěti nejdůležitějších informacích ohledně těchto vojenských balíčcích napsalo ukrajinské médium The Kyiv Independent.

  • 1.Minolovky (Minehunters)

    Podle belgické ministryně obrany Ludivine Dedonderové, citované tiskovou agenturou Belga, země pošle Ukrajině tři minolovce třídy Tripartite, původně vyrobené jako společný námořní projekt mezi Belgií, Francií a Nizozemskem.

    Pomocí sofistikovaných sonarových systémů jsou tato plavidla navržena k detekci a neutralizaci mořských min a jsou účinně využívána silami NATO od roku 1985.

    Obvykle mají posádku, kde je přes 40 osob a jsou lehce vyzbrojeny jedním dělem a čtyřmi menšími kulomety. Jedná se o menší a flexibilnější plavidla, která zaměřují jednotlivé miny a mají přidanou schopnost operovat v mělčích vodách. 

    Ukrajina naléhavě potřebuje obojí, vzhledem k rozsáhlé těžbě v Černém moři.

    Zatímco přesný počet rozmístěných min není znám, začátkem tohoto roku Tomas Alexa, hlavní analytik britské námořní bezpečnostní firmy Ambrey, řekl Radiu Svobodná Evropa, že min může být až 500.

    Minolovec (Minehunter) Minolovec (Minehunter) | reprofoto Twitter

  • 2.„Pavouk“ Wisent 1

    Wisent 1 je německé obrněné vozidlo, jehož výroba je založena na tanku Leopard 1, nicméně „pavouk" je přizpůsoben pro řadu jiných rolí.

    Díky modulárnímu designu může fungovat jako obrněné vyprošťovací vozidlo, obrněné ženijní vozidlo nebo odminovací tank.

    Podle zpráv Německo vyšle čtyři odminovací verze.

    „Pavouk" Wisent 1 „Pavouk" Wisent 1 | reprofoto Twitter

  • 3.Dělostřelecké granáty

    Možná to není ta nejkřiklavější položka na seznamu vybavení mířícího do Kyjeva, ale rozhodně je to jedna z nejdůležitějších. Pokračující zpoždění americké vojenské pomoci v kombinaci s kritickým nedostatkem výrobních kapacit znamenají, že Rusko podle náměstka ministra obrany Ivana Havryljuka přestřelí Ukrajinu v poměru přibližně 7:1.

    Evropské země přistoupily ke zvýšení výroby ve svých zemích a probíhá nová iniciativa pod českým vedením zásobovat Ukrajinu stovkami tisíc dělostřeleckých granátů.

    Nový balíček Německa obsahuje 10 000 dělostřeleckých granátů z vojenských zásob, což je dost na to, aby zaměstnávaly ukrajinské houfnice na pouhých pět dní při současné rychlosti palby.

    Ukrajinské houfnice vydané NATO jsou však mnohem přesnější než jejich protějšky ze sovětské éry, takže ve skutečnosti nemusí vypálit tolik granátů, aby způsobily stejné množství devastace.

    Voják drží dělostřelecký granát. Voják drží dělostřelecký granát. | reprofoto Twitter

  • 4.Průzkumné drony Vector

    Německo také posílá deset průzkumných dronů Vector, navržených k rozpoznání nepřátelských jednotek, vozidel a pozic.

    Jsou vybaveny elektrooptickými a infračervenými senzory, takže jsou účinné v noci a jsou obzvláště zběhlé v létání za nepříznivých povětrnostních podmínek.

    Mají dokonce schopnosti umělé inteligence, které jim umožňují rozpoznat určité objekty (například ruský tank) a okamžitě to nahlásit svému operátorovi.

    Dron Vector Dron Vector | reprofoto Twitter - Nexta

  • 5.Bojové čluny z Finska

    Z Finska přijedou bojové čluny přes Rumunsko. Země pošle blíže nespecifikovaný počet blíže nespecifikovaných člunů do Rumunska, kde budou ukrajinské posádky absolvovat výcvik na svých nových plavidlech.

    I když není přesně potvrzeno, o jaký typ člunů se bude jednat, zprávy spekulují, že by se mohlo jednat o vyloďovací čluny třídy Jehu a Uisko.

    Vyloďovací čluny třídy Jehu jsou moderní, vysokorychlostní plavidla ideální pro provádění hlídkových, eskortních, přepravních, lékařských, evakuačních a vyloďovacích operací.

    Jsou dlouhé asi 20 metrů a mohou přepravit 26 vojáků a až pět členů posádky. Lehce vyzbrojeni kulometem a granátometem jsou ideální pro ukrajinské námořní operace, jaké v současnosti probíhají na východním břehu řeky Dněpr v Chersonské oblasti.

    Watercat M18 z Finska Watercat M18 z Finska | reprofoto Twitter

    12:50
    Dnes

    Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

    Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

    12:14
    Dnes

    „Aktuálně neexistují žádné předpoklady pro jednání, protože všichni dobře znají stanovisko Ukrajiny neakceptovat jakékoliv rozhovory. Proto speciální vojenská operace pokračuje,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Připomněl, že Rusové a Ukrajinci při jednáních v Istanbulu už před dvěma lety dohodli mírovou smlouvu. Dokument byl podle něj fakticky parafován, ale Kyjev odmítl smlouvu dotáhnout do konce kvůli „přímému nátlaku Londýna“.

    Mluvčí Kremlu dal před dvěma týdny najevo, že případná jednání o míru s Ukrajinou by musela přihlížet k tomu, že Rusko za této války připojilo ke svému území další čtyři ukrajinské oblasti, po poloostrově Krym anektovaném už před deseti lety. I tehdy mluvčí ruského prezidenta před novináři připustil, že necítí žádnou ochotu Kyjeva jednat s Moskvou.

    11:15
    Dnes

    Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

    Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

    Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

    Zobrazit celý online

    Video  Pavel v Hráčích o vítězství Putina: Situace se mění spíš k horšímu!  - hrc, Fameplay Live/Blesk
    Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa