Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Erdogan přispěchal s blahopřáním pro Putina. A znovu nabídl mírové rozhovory s Ukrajinou

Autor: ČTK, for - 
18. března 2024
21:08

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí poblahopřál svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi ke znovuzvolení. V telefonickém hovoru ruskému vůdci, který si ve víkendovém hlasování zajistil další šestiletý mandát, Erdogan nabídl zprostředkování jednání s Ukrajinou, uvedla turecká prezidentská kancelář.

„Prezident Erdogan vyjádřil své přesvědčení, že vztahy mezi Tureckem a Ruskem budou i v novém období držet pozitivní kurz,“ píše se v prohlášení.

Rusové v třídenních prezidentských volbách hlasovali od uplynulého pátku. Očekávalo se, že Putin, který se za desetiletí v čele země v podstatě zbavil opozice, s přehledem vyhraje, což v pondělí potvrdila ruská ústřední komise. Západní země volby označily za nesvobodné. V čele země Putin stane popáté, a to za situace, kdy jeho vojska od února 2022 bojují na Ukrajině.

Podle oficiálních výsledků prezidentských voleb získal Vladimir Putin 87,3 procenta hlasů při účasti přesahující 77,4 procenta, což představuje v Rusku rekord v množství hlasů pro vítěze i v účasti.

Falšovalo se tak moc, že je prakticky nemožné statistickými metodami vymezit „poctivé“ hlasy, napsal portál Novaja gazeta Jevropa, působící v lotyšském exilu. Odvolal se přitom na vlastní výpočty, podniknuté metodou matematika Sergeje Špilkina, která umožňuje odhalit anomálie v celkovém počtu hlasů. Připomněl, že bez započtení elektronického hlasování se voleb zúčastnilo 74,5 milionu voličů, z nichž podle ústřední volební komise bezmála 65 milionů hlasovalo pro Putina. Přinejmenším 31,6 milionu hlasů bylo podle výpočtu portálu zfalšováno.

Vladimir Putin přivítal v Soči tureckého prezidenta Erdogana (4.9.2023) Vladimir Putin přivítal v Soči tureckého prezidenta Erdogana (4.9.2023) | Reuters

Erdogan se snaží dohnat oba muže ke stolu

Turecko se od začátku konfliktu snaží udržovat vztahy s Kyjevem i s Moskvou. Opakovaně také oběma stranám nabízí, že zprostředkuje mírové hovory. V předchozích dvou letech například vystupovalo jako prostředník při jednání o dohodě, která umožnila přepravu ukrajinských zemědělských produktů přes Černé moře.

Erdogan také na začátku tohoto měsíce v Istanbulu přijal ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tomu nabídl, že Ankara je ochotná uspořádat mírový summit za účasti Ruska. Podle Zelenského je však nejdříve nutné vypracovat mírový plán a až pak zahájit jednání s Moskvou.

Video  Pavlův poradce a exvelvyslanec Kolář o Putinovi, válce na Ukrajině i vulgarismech svého syna  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa