Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Varování Západu? Putin se proletěl v nové verzi bombardéru, stroj umí nést jaderné hlavice

Autor: ČTK - 
22. února 2024
15:35

Ruský prezident Vladimir Putin se dnes prolétl strategickým bombardérem Tu-160M, který je schopen nést střely s jadernou hlavicí. Podle agentury Reuters chtěl touto demonstrací pravděpodobně Západu připomenout ruské jaderné schopnosti. Záběry z letu zveřejnil telegramový kanál Shot.

Bombardér, který dnes Putin ozkoušel, je modernizovanou verzí letounu Tu-160 (v kódovém označení NATO Blackjack) z dob studené války. Ten měl původně sloužit v případě jaderné války k přepravě zbraní na dlouhou vzdálenost, podotkl Reuters.

Rozměrný bombardér s Putinem na palubě startoval z ranveje patřící k továrně v ruské Kazani, která stroje vyrábí. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ještě před vzletem sdělil, že trasa letu je armádním tajemstvím, ale že jeho trvání bude alespoň 40 minut.

Po skončení letu Putin posvětil zařazení stroje do arzenálu ruské armády. „Technologie jsou skvělé, opravdu nové generace,“ citoval jeho prohlášení portál Meduza.

Bombardér TU-160M může nést až 12 řízených střel nebo 12 jaderných střel krátkého doletu. Dokáže urazit 12.000 kilometrů, aniž by potřeboval doplnit palivo.

08:25
27. 4. 2024

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
27. 4. 2024

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
27. 4. 2024

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

Kompletní online
Video  Gerasimov na Ukrajině: Vyznamenal ruské vojáky za dobytí Avdijivky  - Ruské ministerstvo obrany
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa