Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Neuvěřitelné video! Konstruktér bunkru pro ukrajinské rodiny na sebe hodil tunu betonu

Video se připravuje ...
Autor: mav - 
3. února 2024
17:52

Kamera, akce… Na kovovou budku padá z jeřábu tunový betonový panel. Roztříští se o ni, krabice vypadá netknutě. A s veselým výrazem z ní vylézá její konstruktér Serhij Zacharin. Mladý Ukrajinec si tu nehraje na Davida Copperfielda, nýbrž předvádí svůj nový vynález: Malý domácí kryt.

Ukrajince často budí sirény ohlašující útok raket nebo sebevražedných dronů. Musejí seběhnout do sklepa a čekat, až poplach přejde - nebo v nepohodlném sklepě rovnou spát. Serhij přišel s alternativou, malou bunkrovou budkou, která se vejde do bytu. Nazval ji Kapsle života.

Posléze budku testovali na daleko větší zátěž: 43 tun panelů. „Na kapsli nikdy nespadne panel z větší výšky než půldruhého metru. Nepoškodí ji to, i když se zřítí celý dům,“ ujišťuje pro Current Time. A i když se dům zřítí a bunkřík zavalí sutiny, má tři nebo čtyři únikové poklopy z různých stran. „Člověk uvnitř bude schopný je odšroubovat a dostat se ven bez pomoci dalších.“ Neochrání jen před přímým nárazem rakety - ale to je velká vzácnost.

Kapsli dodává jako stavebnici, díly lze převézt výtahem a složit za dvě, tři hodiny. První nainstalovali rodině na kyjevském předměstí; podle fotek pomáhal i synek. „Při náletu 2. ledna už spali v kapsli,“ popsal konstruktér. 

Je metr široká, dva metry vysoká, menší varianta pro tři lidi a větší pro šest. „Výrobní náklady jsou 53 tisíc hřiven, prodávám za 70 tisíc,“ prozradil serveru TSN. V přepočtu to dělá 43 tisíc Kč.

V Izraeli jsou podobné domácí kryty, respektive zpevněné místnosti, standardem už třicet let, nové domy je musejí mít od roku 1993, a to včetně robustní vzduchotechniky, která by obyvatele ochránila i před chemickým útokem. Nenařídí Kyjev něco podobného?

Serhij možná našel velkou obchodní příležitost, ale úplně nadšený z ní není: „Nechci vyrábět kryty. Chci, aby válka skončila,“ říká s tím, že by se rád vrátil k tesařině.

Video se připravuje ...
Další videa