Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Nezvyklá česká pomoc proti Putinově agresi: České bunkry mají odolávat na Ukrajině ruským střelám

Autor: amb - 
14. srpna 2022
05:00

Česká pomoc na Ukrajině má různé formy. Česká vláda se pustila do aktivní pomoci v rámci vojenských dodávek, ale zapotřebí jsou i další věci - jedna z českých firem se proto s Putinovou invazí přeorientovala na stavbu modulárních bunkrů a protitankových zátarasů. Pracují se speciálními směsmi betonů - a 3D tiskem. Prioritou se přitom stalo modulární opevnění na ochranu lidských životů. Jak tahle výrobní technologie vypadá a pomáhá?

Ještě v únoru navrhovala česká firma ICE Industrial Services rodinné domy, zvířecí výběhy v ZOO, lavičky a další městský mobiliář. A v dubnu sledovali, jak jejich bunkry odolávají testovacím zápalným střelám. Už po dalších dvou měsících se první opevnění objevilo v ukrajinské Vyžnici. Výroba bunkrů je rychlá a střelám dokážou odolat. 

Přes stavebnictví a 3D tisk k válečným bunkrům

ICE se více než 10 let věnuje automatizaci a robotizaci průmyslu. Po první vlně koronaviru expandovali do stavebnictví, kde zaujali využíváním 3D tisku betonu. „S nadsázkou můžeme říct, že stavíme stejně jako naši předkové Karlštejn. Nový přístup nás ale vede o hodně kroků před samotnou stavbu,“ řekl za firmu Pavel Hacker.

3D tisk betonu jde podle něj ruku v ruce s designem a architekturou, která může jít díky technologiím za hranice dosavadních možností. ICE se věnuje takzvané parametrické architektuře.

„Velmi zjednodušeně řečeno, jelikož nestavíme z hranatých cihel, nemusíme stavět hranaté budovy. Díky výpočetní kapacitě počítačů dokážeme navrhnout budovy tvarů, které člověk prostě nedokáže spočítat. Respektive zvládl by spočítat tak dvě tři za život,“ vysvětlil Hacker.

Bunkry, které firma ICE vyrábí. Bunkry, které firma ICE vyrábí. | Archív ICE Industrial Services

Dřív ale nikdo z firmy nepomyslel na to, že se ICE zapojí do segmentu vojenství. S vtrhnutím Ruska na Ukrajinu přemýšleli, jak by mohli vedle klasických sbírek pomoci. Pracují se speciálními směsmi betonu, díky kterým je výtisk sám o sobě odolný. „Navíc jsou k dispozici tzv. UHPC směsi, ultra high performance concrete, čili betony pro extrémní podmínky,“ upozornil Hacker.

Nejdřív navrhli dva typy obranných struktur. „Lidově řečeno modulární bunkr a protitankový zátaras, jiný, než je klasický ježek,“ sdělil Hacker. Veřejně pak oznámili, že jsou připraveni dodat je na Ukrajinu. Po korespondenční výměně materiálů přijela vojensko-politická delegace z Bukoviny.

Bunkry, které firma ICE vyrábí. Bunkry, které firma ICE vyrábí. | Archív ICE Industrial Services

„Z jednání vyplynulo, že poptávají ochranu životů,“ uvedl Hacker. Zátaras šel stranou a firma se soustředila na modulární opevnění, které nazvali MoDesTy, tedy Modular Defense Systém.

Plánem je dodávat je na místa, kde bude potřeba. Ne vždy jde přímo o frontu, využití by měly najít i v prostředí s vysokou mírou rizika a pro ozbrojené složky od celníků po vojenské check-pointy. A to samozřejmě postupně i u nás a v dalších zemích, nejen na Ukrajině.

Betonové stěny mají průměr několik centimetrů. Už před pár měsíci bariéry úspěšně prošly testem na průbojně-zápalné střely 7,62x54R a 12,7x108. Další balistické testy měly koncem července ukázat, jak odolají ještě větším rážím. „Díky informacím od jediné evropské armády, která je v konvenční válce, systém neustále vylepšujeme,“ dodal Hacker.

Bunkry se neustále vylepšují

K inovacím dochází každých několik týdnů. „Vylepšujeme směsi, tvar, především zakřivení jednotlivých bloků, vzájemné ukotvení, způsob a materiály pro výplně,“ vyjmenoval. Technologie, především směsi, se posouvají dál i kvůli rychle se měnícím podmínkám na Ukrajině.

Na konci léta plánují přesunout 3D tiskárny přímo na Ukrajinu. „Nedává smysl tisknout u nás a za mimořádně obtížných podmínek posílat kamiony směrem na ukrajinskou frontu,“ řekl Hacker. Transport podle něj problematický nebude a přímo na místě tisku pak pravděpodobně zaškolí ukrajinský personál.

Podle vlastních slov pustili fantazii otěže až do trysku. „Stále ještě najdete hodně lidí, kteří vám řeknou, že 3D tisk betonu je nesmysl, a k čemu 3D tištěný bunkr, když existují pytle s pískem. Vypadá to, že naše opevnění by se mohlo dát využít k ochraně řady typů staveb a infrastruktury, jako jsou třeba elektrárny,“ předvídá Hacker. Jejich priorita je však jasná a jednoduchá: zachraňovat zdraví a životy.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Stejně jako ostatní české firmy už se těší na to, jak budou Ukrajinu obnovovat. „Ale teď jsme podle všech indicií sotva ve třetině konfliktu, na plány na obnovu je bohužel příliš brzy,“ dodal Hacker. Jeho i další české firmy podle něj čekají na Ukrajině obrovské příležitosti, kterým dláždí cestu postoj České republiky k válce.

„Nesmírně nám pomáhá postoj české vlády a drtivé části veřejnosti ke konfliktu na Ukrajině. Vojenská i civilní pomoc, to, jak jsme se ujali uprchlíků, cesta premiéra nebo postoj vlády v EU, na to všechno je z ukrajinské strany velký ohlas,“ upozornil Hacker. Strach podle něj nemají, vidí jen podmínky k přizpůsobení a vyřešení. 

3D tisk betonu jim ve spojení s digitálními návrhy staveb uvolní ruce nejen k návrhům funkčních, ale zároveň estetických obranných prvků. Zapojit se budou moci i do výroby dočasného ubytování pro vracející se uprchlíky, stejně jako stavět celé nové obytné čtvrti.

Zároveň se ale plánují věnovat i drobnějším projektům, jako jsou květináče nebo zahradní nábytek. „A můžu prozradit, že se chystáme na 3D tištěnou stavbu velmi neobvyklého charakteru,“ zakončil Hacker.

Video  Medveděv hrozí Ukrajině soudným dnem: Analytik o jaderné hrozbě i cíli Ukrajinců zničit Krymský most  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa