Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Odmítání ruského plynu funguje. Gazpromu se propadl zisk o biliony rublů

Autor: ČTK, swp - 
19. prosince 2023
16:57

Ruský plynárenský gigant Gazprom předpokládá, že jeho hrubý provozní zisk (EBITDA) vykáže za letošní rok propad o téměř 40 procent na zhruba 2,2 bilionu rublů (asi 544 miliard Kč). Oznámila to dnes firma. V loňském roce EBITDA činil 3,6 bilionu rublů, napsala agentura Reuters.

Výsledky zahrnují aktivity firmy v plynárenství, ropném sektoru a výrobě elektřiny. Gazprom podobně jako další ruské podniky po loňském zahájení ruské invaze na Ukrajinu nezveřejňuje své výsledky v plném rozsahu, upozorňuje Reuters.

Rusko se kvůli útoku na Ukrajinu stalo terčem rozsáhlých sankcí ze strany Evropské unie, Spojených států i dalších západních zemí. Export Gazpromu sice těmto sankcím přímo nepodléhá, jeho objem loni nicméně klesl o téměř polovinu na 101 miliard metrů krychlových. Dodávky Gazpromu do Evropy se totiž prudce snížily v důsledku širších politických dopadů války na Ukrajině, píše Reuters.

Gazprom dnes rovněž uvedl, že jeho správní rada schválila investiční plán pro příští rok v hodnotě 1,57 bilionu rublů, který již v listopadu navrhlo vedení podniku. Ve srovnání s investičním plánem pro letošní rok je nový plán nižší o zhruba 20 procent.

13:48
Dnes

Starostu Vlachovic, pod které spadají Vrbětice, Zdeňka Hověžáka (STAN) odložení případu výbuchu muničního skladu nepřekvapilo. „S ohledem na to, co probíhá na Východě, se dalo očekávat, že se případ odloží, protože to, aby v dnešní době Rusko nějak podalo ruku k součinnosti, aby se vyšetřování prokázalo, se nedalo předpokládat,“ řekl ČTK Hověžák. Případ nebere jako ukončený, protože viníci nebyli potrestáni.

13:11
Dnes

„Rusko u nás spáchalo teroristický útok, při kterém zemřeli dva nevinní lidé. Proto tolik dbáme na bezpečnost naší země a budeme v tom pokračovat,“ komentovala závěry policie o výbuchu ve Vrběticích předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Připomenula současně postoje exprezidenta Miloše Zemana k vyšetřování kauzy. Výroky bývalého prezidenta o „více vyšetřovacích verzích“ byly od začátku jen vodou na mlýn kremelské propagandě, uvedla.

12:40
Dnes
!

Polští zemědělci ukončili blokádu hraničních přechodů s Ukrajinou, oznámil mluvčí ukrajinské pohraniční stráže Andrij Demčenko. Rolníci tímto způsobem v uplynulých měsících protestovali proti dovozu zemědělské produkce z Ukrajiny i proti klimatické politice Evropské unie.

Demčenko informoval, že zemědělci uvolnili provoz na přechodu Hrebenne-Rava Ruska, který byl jediný, který ještě dnes ráno pro cesty nákladních aut blokovali. Přes tento přechod ale nebudou smět jezdit kamiony převážející obilí. Blokáda v Hrebenném skončila poté, co tamní úřady rolníkům neprodloužily povolení k protestu na hranici, píše portál Cenyrolnicze.pl. Jeho organizátoři se proti rozhodnutí mohou odvolat u soudu.

Mluvčí polské hraniční stráže Andrzej Juźwiak podle agentury Reuters uvedl, že provoz na všech hraničních přechodech s Ukrajinou je „bez omezení“.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa