Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zelenského malér v USA: Přijal ho Biden, ale... USA letos podporu Ukrajiny neschválí?!

Aktualizováno -
13. prosince 2023
00:20
Autor: ČTK, simao - 
12. prosince 2023
08:12

Americká pomoc pro Ukrajinu se zadrhla. Šéf Bílého domu Joe Biden sice při setkání s ukrajinským prezidentem Zelenským americké zákonodárce opět vyzval, aby nové finance pro Kyjev uvolnili, jinak půjde o ten nejkrásnější vánoční dárek pro Vladimira Putina, jenže... Je prakticky nemožné, aby americký Kongres do Vánoc schválil legislativní balík zahrnující dodatečné finance na podporu Ukrajiny, upozornil lídr Republikánské strany v Senátu Mitch McConnell. Krizový balík v souhrnu za 1,4 bilionu Kč tak na Ukrajinu momentálně nemíří a Zelenského americká mise skončí podle všeho neúspěchem. Za radosti z Kremlu, který nijak nezakrýval víru ve fiasko.

Bidenova administrativa uvádí, že bez zásahu Kongresu jí do konce roku dojdou peníze na vyzbrojování Ukrajiny. Na pokračování vojenské i ekonomické pomoci požaduje vyčlenit dalších asi 61 miliard dolarů (skoro 1,4 bilionu Kč).

Krizový balík s touto položkou však narazil na odpor republikánských zákonodárců. Výměnou za jeho podporu chtějí výrazné zpřísnění americké imigrační politiky, které je pro Bidenovy demokraty velmi těžko stravitelné.

Zelenskyj před senátory zdůraznil, jak významná pro jeho zemi americká pomoc je. Biden po jednání se Zelenským varoval, že neúspěch Ukrajiny ve válce proti Rusku by jen povzbudil ruského prezidenta Vladimira Putina a další agresory, píše agentura AP. Oba státníci na společné tiskové konferenci hovořili o jednotě a nutnosti další podpory.

Schválení do Vánoc? Prakticky nemožné, zní od republikánů

Hlavní demokratický vyjednavač v Senátu Chris Murphy dnes médiím řekl, že podle něj je možné do Vánoc předložit návrh balíku kolegům ve sněmovně.

„Je to prakticky nemožné,“ odmítl však tuto varuantu podle listu The New York Times (NYT) republikán Mitch McConnell - a zamítl tak scénář, že by se republikáni a demokrati do vánočních prázdnin dohodli na společném postupu a tuto dohodu schválily obě komory Kongresu. „To neznamená, že to není důležité,“ dodal McConnell, který mezi republikány patří k nevýraznějším zastáncům podpory Kyjeva.

Ochota hlasovat pro uvolňování dalších peněz pro Ukrajinu však v jeho straně slábne, zatímco pro republikánské voliče podpora Kyjeva není prioritou. Republikáni naopak dlouhodobě prosazují tvrdou imigrační politiku a nyní toto ožehavé téma spojili s diskusemi o krizovém balíku, který by vyčlenil peníze nejen na pomoc Ukrajině, ale také Izraeli.

Schůzka v Bílém domě nepomohla?

Průlom v jednáních zjevně nepřinesla ani aktuální návštěva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ve Washingtonu.

Při dnešním setkání se Zelenským v Bílém domě prohlásil, že „Kongres musí schválit“ jeho návrh krizového balíku, „aby nedal Putinovi nejkrásnější vánoční dárek, jaký může“.

„Nesmíme jej nechat uspět,“ řekl Biden o Putinovi, který podle něj plánuje v zimě bombardovat ukrajinskou energetickou infrastrukturu.

Zelenskyj před novináři neodpověděl na dotaz, zda Ukrajina může Rusko porazit i bez americké pomoci. Washington dosud napadené zemi poskytl vojenské vybavení v hodnotě kolem 44 miliard dolarů, což je podle NYT více než Německo, Británie, Norsko a Dánsko, tedy následující čtyři státy v žebříčku nejvýznamnějších dodavatelů, dohromady.

Malér pro ukrajinského prezidenta

Zelenského návštěva přitom měla „zdůraznit neotřesitelný závazek Spojených států podporovat ukrajinský lid při jeho obraně proti brutální ruské invazi“, uváděl před schůzkou Bílý dům.

Zelenskyj vystoupil dnes i před americkými senátory, podle webu Politico měl na programu také schůzky s lídry dvou hlavních politických stran ve Sněmovně reprezentantů.

„Bylo to velmi silné setkání. Prezident Zelenskyj vyjádřil zcela jasně, že potřebuje pomoc. Ale když tu pomoc dostane, může tuhle válku vyhrát,“ řekl novinářům po ranním jednání lídr Demokratické strany v Senátu Chuck Schumer. Ukrajinský prezident podle něj senátorům řekl, že Kyjev dodatečnou podporu potřebuje rychle, jinak hrozí narušení vojenských operací, ale také oslabení širší koalice spojenců Ukrajiny.

Nic se nezměnilo... Zelensky ale doufá

Vyjádření republikánských senátorů však po úterním setkání nasvědčovala tomu, že Zelenského vystoupení jejich pozici nijak nezměnilo. „Jsou to staré známé věci. Není tam nic nového,“ řekl o argumentech ukrajinské hlavy státu senátor Eric Schmitt.

Jednalo se přitom již o třetí návštěvu Zelenského v USA od ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022.

Zelenskyj v prohlášení na sociální síti X jednání s senátory označil za přátelské a upřímné. „Informoval jsem členy amerického senátu o současné vojenské a ekonomické situaci Ukrajiny, o významu zachování klíčové americké podpory, a odpovídal na jejich otázky,“ uvedl.

Zelenskyj uvedl, že od amerického Kongresu obdržel pozitivní signály ohledně přijetí pomoci pro Ukrajinu, na konkrétní výsledky ale musí počkat.

Biden na jednání v Oválné pracovně podle AP Zelenskému slíbil, že se Ukrajina může na americkou pomoc spolehnout.

Zelenskyj uvedl, že jeho země pokračuje ve snaze dosáhnout soběstačnosti a stát se méně závislou na západní pomoci. „Díky ukrajinskému úspěchu, úspěchu v obraně, jsou od ruské agrese uchráněny další evropské státy,“ zopakoval ukrajinský prezident, jehož země se začínající zimou čelí ruskému postupu na východě a vlnám útoků na města a energetickou infrastrukturu.

Kritický republikán Johnson

Před jednáním s Bidenem se Zelenskyj setkal s lídrem demokratů ve sněmovně Hakeemem Jeffriesem a s republikánským předsedou sněmovny Mikem Johnsonem. Ten následně uvedl, že ukrajinskému prezidentovi řekl, že „stojíme po jeho boku“ za „brutální“ ruské agrese, zároveň zopakoval republikánské požadavky ohledně schválení další podpory pro napadenou zemi.

Vedle slov o „katastrofě“ na americko-mexické hranici podle NYT kritizoval republikán Johnson Bílý dům za to, že podle něj nedokáže vysvětlit, jakým způsobem by Kyjev mohl válku s Ruskem vyhrát. „Jejich odpovědi jsou nedostatečné,“ míní Johnson.

Kreml věřil ve fiasko

Žádná další americká vojenská pomoc Ukrajině nemůže změnit situaci na bojišti a je předem odsouzena k nezdaru. V komentáři k očekávané schůzce Zelenského s Bidenem v Bílém domě to dnes podle agentury TASS uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

„Desítky miliard dolarů napumpovaných do Ukrajiny jí nepomohly získat žádný úspěch na bojišti. Další desítky miliard dolarů, které chce Ukrajina napumpovat do své ekonomiky, budou odsouzeny ke stejnému fiasku,“ uvedl Peskov s tím, že americká pomoc nemůže jakkoliv změnit situaci na bojišti. Dodal, že setkání Zelenského s Bidenem Moskva „pozorně sleduje“.

Zelenskyj jednal o pomoci od MMF

Zelenskyj v USA jednal o pomoci na více frontách. Výkonná rada Mezinárodního měnového fondu (MMF) v pondělí schválila vyplacení 900 milionů dolarů (20,4 miliardy korun) Ukrajině ze záchranného úvěrového programu, uvedla agentura Reuters.

O několik hodin později se Zelenskyj během své cesty ve Washingtonu setkal s šéfkou MMF Kristalinou Georgievovou a poděkoval jí za podporu. Georgievová Ukrajinu pochválila za dosažené ekonomické pokroky navzdory pokračující válce.

Video  Zelenskyj navštívil amerického prezidenta Joe Bidena i v prosinci 2022  - Twitter
Video se připravuje ...

„Hovořili jsme o pozoruhodné odolnosti ukrajinského lidu navzdory obrovským válečným ztrátám. Ekonomika je výkonná a předpokládá se, že růst HDP v letošním roce dosáhne nejméně 4,5 procenta. Inflace nadále klesá a v listopadu dosáhla roční míry 5,1 procenta,“ uvedla Georgievová.

Zelenskyj uvedl, že je MMF vděčný za podporu Ukrajiny a ukrajinského lidu, protože „v době války je zabezpečení finančního systému zcela zásadní“. Podotkl, že Kyjev pracuje na provádění doporučených reforem. S Georgievovou se bavili též o možnostech využití zmrazených ruských aktiv, uvedla kancelář ukrajinského prezidenta.

Klíčový týden. A střetnutí s Orbánem

Tento týden je pro Ukrajinu klíčový, protože Evropská unie také rozhoduje o tom, zda zahájí formální rozhovory o jejím vstupu do bloku.

Maďarský premiér Viktor Orbán dal najevo, že je proti tomuto kroku a má pravomoc takové rozhodnutí zablokovat. Orbán a Zelenskyj spolu podle BBC zřejmě vedli intenzivní rozhovor, když se v neděli setkali při inauguraci nového argentinského prezidenta Javiera Mileie. Podrobnosti jejich rozhovoru nebyly zveřejněny.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Nečekaná návštěva amerického prezidenta Joea Bidena V Kyjevě. (20.2.2023)  - Profimedia
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa