Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Světová pomoc Ukrajině vázne. Zásoby zbraní a střeliva docházejí i v Česku

Autor: ČTK - 
7. prosince 2023
16:45

Pomoc Ukrajině, přislíbená v období od začátku srpna do konce října, klesla na historické minimum a meziročně se ztenčila skoro o 90 procent, napsal dnes na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na údaje Kielského institutu pro světovou ekonomiku (IfW). Ten vyhodnocuje tento parametr už od loňského ledna, tedy měsíc před vpádem ruských vojsk na Ukrajinu.

Západní země od začátku srpna do konce října podle IfW přislíbily Ukrajině balíky pomoci v celkové hodnotě 2,11 miliard eur (asi 51,38 miliardy Kč), což je od loňského ledna nejnižší údaj. Institut jako aktivní dárce vyjmenoval Německo, Finsko, Irsko, Chorvatsko, Litvu, Lucembursko, Nizozemsko, Norsko, Švédsko, Švýcarsko a také Kanadu a Británii. Největším dárcem vojenské pomoci zůstávají Spojené státy, které poskytly zbraně, munici a další vybavení v celkové výši 44 miliard eur (asi 1,07 bilionu Kč). Ale USA dohání Německo se závazky vojenské pomoci v celkové výši 17 miliard eur (asi 414 miliard Kč). Ve výši přislíbené pomoci už členské země EU jako celek předstihly USA, vyplývá podle deníku z poznatků Kielského institutu.

Přísliby se týkají jak finanční pomoci, tak dodávek zbraní, včetně stíhaček F-16. Ukrajina se však může ještě spolehnout na velké programy víceleté pomoci, které byly přislíbeny již dříve, dodal institut.

7:22
Dnes

Podle ruského nezávislého média Mediazone bylo od začátku války na Ukrajině zabito přes 51 600 ruských vojáků. Server to zjistil společně s BBC Russia, podařilo se jim jména zabitých vojáků ověřit.

7:01
Dnes

Dobré ráno, německý prezident Frank-Walter Steinmeier dnes zahájí dvoudenní návštěvu Česka, na Pražském hradě ho přijme prezident Petr Pavel. Hovořit by měli o energetice či situaci na Ukrajině. 

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

Zobrazit celý online

Ukrajinska pravda připomněla, že o den dříve neprošel americkým Senátem návrh zákona o poskytnutí pomoci Ukrajině, Izraeli a Tchaj-wanu. Předloha namísto potřebných 60 ze 100 hlasů získala hlasy jen 49 senátorů.

Česko bude dál podporovat Ukrajinu v tom, aby dosáhla maximum svých cílů, uvedl český prezident Petr Pavel po dnešní schůzce nejvyšších ústavních činitelů. Ministryně obrany Jana Černochová nicméně koncem listopadu upozornila, že v  zásobách armády už není mnoho vojenského materiálu, který by Česká republika mohla Ukrajině ještě poslat. Firmy ale dostávají vývozní licence, materiál za desítky miliard korun do Ruskem napadené země putoval právě od soukromých podniků a dárců, dodala. Na území České republiky nebo v Polsku prostřednictvím českých instruktorů bylo letos podle ministryně také vycvičeno přes 4000 ukrajinských vojáků. V podobné pomoci bude Česko podle ní pokračovat i nadále.

Video  Vystrčil a Pekarová v Kyjevě: Zachytilo je video Zelenského.  - reprofoto X Volodymyr Zelenskyj
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa