Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

24 mrtvých ruských vojáků na Krymu: Ukrajinci za nimi poslali holky s otrávenou vodkou

Autor: jmr, swp - 
6. prosince 2023
05:00

Ukrajinská partyzánská skupina hlásí, že na okupovaném Krymu zabila 24 ruských vojáků. Konkrétně se to mělo partyzánům podařit provést tak, že na ruskou základnu poslali pohledné slečny s otrávenou vodkou a dalšími pochutinami, informuje server Newsweek.

Partyzánská skupina, která si říká „Krymští bojoví racci“ uveřejnila na Telegramu tvrzení, že o víkendu usmrtila 24 ruských vojáků a dalších 11 poslala do nemocnice, když jim v Simferopolu, druhém největším městě Krymu, naservírovala otrávené pití a jídlo. Krym Rusko nezákonně anektovalo již v roce 2014 a ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj slíbil, že jej v probíhajícím konfliktu získá zpět.

Ukrajinským partyzánům jsou ničivé útoky proti ruským silám připisovány od samého začátku ruské invaze v únoru 2022. Minulý měsíc měli být partyzáni v Melitopolu na jihovýchodě země zodpovědní za výbuch auta plného čečenských ozbrojenců. Měsíc předtím zase bojovníci odboje údajně vyhodili do povětří vlak vezoucí na Krym munici a palivo.  

Hromadnou otravu v Simferopolu popsali Krymští bojoví racci následovně: „Pěkné holky navštívily základnu vojenské jednotky a předaly ruským vojákům dobrůtky. Jak se ale říká, je v tom háček. Zázračný arzenik a strychnin chutnaly nezapomenutelně.“

„I samým potěšením se dá zemřít! A přesně to se stalo 24 okupantům a dalších 11 skončilo v nemocnici. Pokračujeme v našem díle a vyzýváme všechny, aby Rusy na poloostrově trávili jako šváby,“ vyzývá závěrem příspěvek skupiny na Telegramu.

14:13
Dnes

Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská strana se zatím k ruskému tvrzení nevyjádřila, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

Novobachmjutivka leží severozápadně od města Avdijivka, odkud ruské invazní síly vytlačily ukrajinské obránce po měsících bojů letos v únoru.

13:22
Dnes

„Polovina německých tanků, které zaútočily na Polsko v roce 1939, byla ve skutečnosti česká. Tedy - jestli Putin získá Ukrajinu, bude silnější. A tehdy budeme mít větší problém,“ varoval Sikorski před možným ruským ovládnutím ukrajinských průmyslových a vojenských kapacit. „Je lepší zastavit Putina na Ukrajině, 500 či 700 kilometrů na východ odtud,“ odpověděl na otázku, zda by mělo smysl poslat na Ukrajinu pozemní vojska.

12:33
Dnes

„Ruský teror je možný jen proto, že máme méně zbraní a rozhodnutí na ochranu života, než má Rusko prostředků na jeho ničení,“ tweetuje prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Každý ví, jak účinné jsou Patriot, IRIS-T, NASAMS, Hawk a další moderní systémy protivzdušné obrany. Potřebujeme je tady na Ukrajině: v Charkově, Dnipru, Oděse, Mykolajivu, Chersonu, Donbasu a dalších městech, která trpí ruskými útoky. Každý vůdce, každý stát, každý velvyslanec, který nám nyní pomáhá s protivzdušnou obranou, je nejen ochráncem života, ale také tím, kdo snižuje pokušení Ruska vést válku. Čím méně toho Kreml dosáhne terorem, tím více bude mít zájem usilovat o mír. Musíme k tomu Rusko společně donutit,“ apeluje prezident.

Zobrazit celý online

Kremlin Snuffbox, další telegramový účet, o této události psal ještě dříve než skupina samotná. Ten o ní ovšem mluvil jako o tragédii. Též se v tomto příspěvku psalo, že Rusové incident vyšetřují, ale že „zodpovědné kriminálníky nejspíš nebude možné dopadnout.“

Incident samotný je v tomto příspěvku popsán následovně: „Dvě roztomilé holky přišly k základně vojenské jednotky a představily se jako místní obyvatelky. Přinesly sedm lahví vodky a nějaké pochutiny – ryby, klobásy, chléb, sýr. Strážím řekly, že chtějí našim chlapcům poděkovat za ochranu. Chlapi si vzali vodku a jídlo, popili a pojedli s kolegy a mnoho se jich otrávilo.“

Kdy přesně mělo k otravě dojít, není známo. Serveru Newsweek se také nepodařilo nezávisle verifikovat detaily incidentu sdílené v příspěvcích na Telegramu či zda k incidentu vůbec došlo.

Video  Pavel varoval před únavou z války na Ukrajině. Konflikt na Blízkém východě rozděluje svět  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa