Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Luxusní hodinky, šperky, haldy peněz i mercedes psaný na šoféra: Co odhalila razie u šéfky berňáku Kyjeva

Autor: mav, swp - 
3. února 2023
05:00

Policie na Ukrajině má nejrůznější práci v souvislosti s ruskou invazí, ale nezahálí ani ve svých normálních úkolech. Pokračuje intenzivní válka, kterou vyhlásil korupci prezident Volodymyr Zelenskyj. Například byli vyšetřovatelé Státního úřadu pro vyšetřování (DBR) „navštívit“ šéfku kyjevského finančního úřadu; našli u ní velké množství hotovosti i několikery luxusní hodinky, koupila si několik bytů i přepychových aut…

„Příslušníci DBR zkoumají životní styl vedoucí hlavního odboru státní daňové služby v Kyjevě, který neodpovídá výši jejích oficiálních příjmů: V Kyjevě má tři byty v celkové hodnotě cca milion amerických dolarů, dům u Kyjeva v hodnotě cca 200 tisíc USD, dvě auta v hodnotě přibližně 150 tisíc USD,“ uvádí web DBR.

„Zároveň je jedno z aut úřednice v hodnotě přibližně 100 000 USD evidováno na jejího osobního šoféra, jehož příjem v posledních letech nepřesahoval 8000 USD,“ dodávají vyšetřovatelé a přidávají mj. fotku, kterak SUV Mercedes Benz řídí sama.

„Žena také používá drahé šperky, výhradně drahé značkové oblečení, zlaté hodinky a další luxusní věci. Celková výše zjištěných nepodložených aktiv úředníce je asi 1,4 milionu amerických dolarů (30 mil. Kč).“ V hotovosti u ní našli 158 tisíc amerických dolarů, 530 tisíc hřiven a 2200 eur, dohromady v přepočtu za 3,8 milionu korun.

A kde k tomu všemu přišla? „Zastupující šéfka kyjevského finančního úřadu zneužila své moci a úředního postavení v otázkách rizikových kritérií daňových poplatníků u řady podniků,“ uvedli vyšetřovatelé s tím, že se na podvodech podílelo víc úředníků. Také s kolegy kryla umělé nadhodnocování nákladů některých firem a podnikání bez patřičné registrace či umožňovala nelegální vratky DPH v objemu přes 30 miliard hřiven (cca 18 mld. Kč).

„Dnešní korupční kauzy proti vrcholným představitelům jsou jen začátkem,“ uvedl ve středu šéf DBR Olexij Suchačov s tím, že razie u prominentních představitelů státní správy – kterých bylo teď víc – jsou výsledkem dlouhodobé systematické práce úřadu, nepolevující ani v době invaze. Byť si někteří korupčníci prý mohli myslet, že „válka všechno smaže“. Až teď se však informuje veřejnost.

„Ani na okamžik se nezapomnělo, že korupce není pro Ukrajinu o nic méně nebezpečným nepřítelem než Rusko. Doba, kdy bylo možné beztrestně okrádat stát a podrývat jeho bojovou připravenost, už dávno minula,“ zdůraznil Suchačov.

A přijdou další kauzy: „V práci našich vyšetřovatelů a operativců je stále mnoho zajímavých materiálů,“ slíbil ředitel.

„Bohužel, v některých oblastech je jediným způsobem, jak zaručit právní stát, výměna vedení... Změn bude tolik, kolik bude třeba,“ pronesl ve středečním projevu prezident Volodymyr Zelenskyj. Mj. byli ten den odvoláni šéfové celních úřadů. „Proti některým propuštěným bylo zahájeno disciplinární řízení,“ dodal prezident.

Video  Válečný zpravodaj z Ukrajiny: Padaly na nás střepiny z raket. Co ho překvapilo v Bachmutu?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa