Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Rodiny ruských vojáků demonstrovaly v Moskvě. Rozehnala je policie

Autor: ver - 
8. listopadu 2023
15:50

Manželky, manželé a příbuzní ruských vojáků sloužících na Ukrajině v úterý v Moskvě protestovali za návrat svých blízkých domů. Rádio Svobodná Evropa uvedlo, že se demonstrace zúčastnily desítky lidí a že trvala jen zhruba pět minut, než je „policie obklíčila a nařídila akci zastavit“. Informuje o tom server Newsweek

Od začátku invaze vedené ruským prezidentem Vladimirem Putinem na Ukrajinu v únoru 2022 se po celém Rusku konalo několik protestů. Ale protiválečná shromáždění byla pokaždé brzy ukončena poté, co ruští představitelé zasáhli proti jakýmkoli formám disentu.

Putin po začátku invaze podepsal zákon, který zakazuje ruským médiím a občanům „vědomě“ šířit to, co Kreml považuje za nepravdivé informace o válce. Tresty za porušení tohoto zákona se pohybují od pokuty až po trest odnětí svobody až na 15 let.

Nezávislé ruské médium Important Stories napsalo, že účastníci úterního protestu požádali o povolení k demonstraci, ale byla jim zamítnuta kvůli omezením COVID-19. I přes to se rozhodli demonstrovat na náměstí v centru Moskvy.

„Pak přišla policie, zavolali hlavního organizátora a vzali nás stranou. Přišel za námi vládní úředník a dohodli jsme se, že po položení květin v mauzoleu mu předáme naši výzvu,“ řekl jeden z účastníků. 

Brzy po začátku války vznikla organizace s názvem Rada matek a manželek, která se skládala z příbuzných mobilizovaných Rusů. Ruské nezávislé noviny Novaja Gazeta však v červenci uvedly, že skupina oznámila konec poté, co byla její webová stránka zrušena a ruští představitelé o ní prohlásili, že jde o „zahraničního agenta“.

Příbuzní ruských vojáků se k vyjádření svých frustrací z války často uchylují na sociální sítě. Jeden takový příspěvek se objevil minulý měsíc, když příbuzní ruských vojáků zveřejnili na Telegramu video, které vyzývalo Putina, aby neposílal jejich milované do předních linií. „Jejich prapor utrpěl kolosální ztráty. Každou minutu dostáváme informace o zraněných a mrtvých,“ řekl člověk ve videu. 

Video  Putin navštívil mobilizované vojáky a zastřílel si s nimi  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa