Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

19 ukrajinských vojáků zemřelo, když si přišlo pro vyznamenání. Na místo dopadla raketa Rusů

Aktualizováno -
6. listopadu 2023
11:25
Autor: ČTK - 
5. listopadu 2023
10:15

Ukrajinský ministr obrany Rustem Umerov nařídil vyšetřit incident, při němž v pátek o život přišlo asi 20 vojáků, kteří se ve vsi blízko fronty shromáždili, aby jim velitel slavnostně předal vyznamenání. Informuje o tom portál Ukrajinska Pravda. Brigáda útok rusů potvrdila a slíbila tvrdou odplatu.

Vojáci 128. brigády se v pátek dopoledne shromáždili ve vesnici v Záporožské oblasti, aby převzali vyznamenání u příležitosti Dne dělostřelectva. Na místo ale zaútočili Rusové a o život přišlo asi 20 vojáků. Armáda o tom zpočátku neinformovala, píše Ukrajinska Pravda. Později incident potvrdila samotná brigáda.

„Raketový útok zákeřného nepřítele připravil o život 19 vojáků brigády,“ napsala dnes tato jednotka na svém profilu na facebooku. „Naši nejlepší bojovníci zemřeli. Slibujeme, že naše bratry stonásobně pomstíme,“ uvádí se také v prohlášení. Portál RBK Ukrajina připomíná, že jde o první komentář jednotky k páteční události. Brigáda také ujistila, že pokračuje vyšetřování jejích okolností.

„Je to tragédie, které se šlo vyhnout,“ řekl v neděli ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, když při pravidelném večerním proslovu kondoloval blízkým zabitých vojáků. „Hlavní je zjistit úplnou pravdu o tom, co se stalo. A nedopustit, aby se to opakovalo,“ řekl.

Když zprávu převzala ukrajinská média, asi po dvou hodinách ji potvrdilo armádní centrum strategické komunikace či Viktor Mykyta, šéf správy Zakarpatské oblasti, odkud vojáci ze 128. brigády pocházejí.

Armáda uvedla, že Rusové na 128. samostatnou horskou útočnou brigádu sídlící v Mukačevu útočili raketou Iskander-M. Bez uvedení konkrétních počtů informovala, že o život přišli vojáci a že místní obyvatelé utrpěli různě závažná poranění.

V sobotu večer pozůstalým po zabitých vojácích kondoloval ministr obrany Umerov. „Budou vysvětleny všechny okolnosti toho, co se stalo,“ uvedl podle Ukrajinské Pravdy. A dodal, že hlavnímu inspektorátu ministerstva obrany nařídil, aby neštěstí vyšetřil.

Portál RBK-Ukrajina dnes píše, že vedení Záporožské oblasti na pondělí vyhlásilo v tomto regionu smutek. Vlajky budou staženy na půl žerdi, dopoledne bude minuta ticha a v kostelech různých konfesí se uskuteční bohoslužby za zemřelé vojáky.

22:00
30. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:43
30. 4. 2024

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro agenturu Reuters řekl, že je potřeba přehodnotit způsob koordinace mezinárodní vojenské pomoci pro Ukrajinu.

20:50
30. 4. 2024

 Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc zařadila na národní sankční seznam, dostal na Slovensku dočasnou ochranu, napsal dnes Deník N. Praha přitom počítala s tím, že Marčevskému v dohledné době dočasnou ochranu, kterou v Česku získal po ruské agresi na Ukrajinu, odebere. Tím by přišel o povolení k pobytu na celém území EU. Nyní ale bude záležet na postoji slovenských úřadů.

Zobrazit celý online

Video  Bráníme se již 500 dní. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zveřejnil video z osvobozeného Hadího ostrova (8. 7. 2023).  - Facebook Volodymyra Zelenského
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa