Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Medveděv se navezl do Čechů: Vraťte Sudety Německu! Zmínil i „satanistický sabat“ v Praze

Autor: ČTK, swp - 
25. října 2023
21:16

Bývalý ruský prezident a premiér Dmitrij Medveděv, který je nyní místopředsedou ruské bezpečnostní rady, v reakci na vyjádření českého ministra zahraničí Jana Lipavského vrácení anektovaného poloostrova Krym Ukrajině navrhl vrátit Sudety Německu, napsala dnes ruská státní agentura TASS. Připomněla Lipavského vyjádření, že politika Evropské unie by měla vést k obnovení celistvosti Ukrajiny v hranicích z roku 1991.

Rusko anektovalo Krym v březnu 2014, po svržení proruského prezidenta v Kyjevě. Loni v září vyhlásilo anexi dalších čtyř ukrajinských regionů, jejichž části okupovalo po svém nevyprovokovaném útoku proti sousední zemi v únoru téhož roku. Drtivá většina zemí světa tyto anexe neuznává.

„Pomoc EU by měla být především zaměřena na to, aby si Ukrajina vzala zpět Krym . To si myslí takzvaný ministr zahraničí Česka a tento názor vyslovil na satanistickém banderovském sabatu, pořádaném v jeho zemi. Stateční lidé, ale bez mozků. Takže chcete spravedlnost podle nacistického vzoru? Pak v Česku přijměte rozhodnutí vrátit Sudety Němcům a obnovit Sudetenland,“ napsal Medveděv v sociální síti X.

Lipavský vystupoval v úterý na parlamentním summitu Krymské platformy v Praze. Platforma usiluje o obnovení územní celistvosti Ukrajiny včetně ukončení ruské okupace Krymského poloostrova. K setkání se formou videopříspěvku připojil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Podle Lipavského jsou jakékoli spekulace o tom, že by Krym mohl být vyměněn s Ruskem za mír, neopodstatněné a nebezpečné. Krym ministr považuje za klíč k ukončení imperialistických ambicí Ruska v Evropě.

Medveděv byl v době, kdy v letech 2008 až 2012, vystřídal Vladimira Putina v Kremlu, za liberála, alespoň podle ruských měřítek. Ale po odchodu z Kremlu a později i z čela vlády ztrácel na významu, než po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu se svými komentáři na sociálních sítích začal projevovat jako jeden z nejradikálnějších „jestřábů“.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video  Český expert o Hamásu, Putinovi i dopadu na Ukrajinu. Proč teror Rusům vyhovuje?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa