Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Tank bojující ve válce na Ukrajině dostane české jméno: Bude to Václav, Karel nebo Švejk?

Autor: jel - 
29. října 2023
18:41

Bojovat proti okupantům ve válce na Ukrajině pomáhá i český tank T-72. Vojáci ze 128. zakarpatské brigády nyní poslali do Česka krásné poděkování. Student Vasyl Kapustej (27) navíc prozradil, že v prosinci chtějí bojové vozidlo pokřtít a dát mu české jméno. Bude to Švejk, Václav nebo Karel?

Student ukrajinského původu Vasyl Kapustej žije už více než dvacet let v České republice. Od začátku Ruské invaze na Ukrajinu se snaží ve volných chvílích pomáhat zemi, v níž se narodil. 

Na sociální síti X nyní zveřejnil video od velitele jedné z tankových rot. „Děkuje nejen za Vaši finanční pomoc, ale i za darované české tanky, se kterými provádějí úspěšné útoky,“ napsal Kapustej k videu. Dodal, že obrněné vozidlo se účastní rozhodujících bojů na záporožské frontě. Patří údajně k nejlepším v jednotce a několikrát už jej museli opravovat.

Kapustnej teď přišel s nápadem tank pokřtít a dát mu české jméno, aby o něm Češi získali větší povědomí. Ve hře jsou nyní jména Karel, Václav a Švejk. První dvě podle českých panovníků a poslední podle oblíbené literární postavy. 

„Až se rozhodne o vítězném jménu, pojedeme na Ukrajinu za tankem, pokřtíme ho lahví šampaňského a namontujeme na něj GoPro kameru,“ řekl student pro CNN Prima News. Dodal, že se rozmýšleli i nad dalšími jmény, ale některá by se Ukrajincům na frontě špatně vyslovovala.

Video  Ukrajinci opravují český tank T-72 přímo na frontě. 
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa