Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Zlý sen.“ Děti pohřbily rodiče, dalším pozůstalým v Hroze vydali těla obětí Rusů

Autor: ČTK - 
9. října 2023
20:29

Obyvatelé ukrajinské vesnice Hroza pohřbívají své příbuzné a sousedy, které ve čtvrtek zabil vzdušný úder na kavárnu, kde si zrovna desítky lidí připomínaly památku padlého ukrajinského vojáka. Úder, který má podle Kyjeva na svědomí Rusko, připravil o život nejméně 52 lidí. Malý vesnický hřbitov se za poslední dny značně rozrostl, objevují se v něm stále nové hroby, popsala agentura AP. Místní ukládali do hrobů své blízké i dnes, napsal Reuters.

„K dnešnímu ránu bylo pomocí vnějších znaků a testů DNA identifikováno 49 osob,“ uvedl mluvčí charkovské oblastní prokuratury Dmytro Čubenko. Úřadům se podle něj také ozvali příbuzní pěti lidí, kteří se pravděpodobně nacházeli v kavárně, ale nejsou mezi identifikovanými a jsou nyní považováni za pohřešované. Počet obětí se tak může zvýšit o další tři osoby, podotkl Čubenko.

Po testech DNA dnes úřady předaly rodinným příslušníkům 11 těl, uvedl reportér Reuters z místa. Andrij Bilous mezitím agentuře popsal, že se na opětovné pohřbení a připomínku svého kamaráda a souseda chtěl vypravit ve čtvrtek také, ale musel do práce. „Udeřila raketa. Začal jsem volat (bratrovi) Vitalijovi, ale telefon nezvedl,“ popsal Bilous, zatímco čekal na vydání sourozencova těla z charkovské márnice.

Nad rakví dvaapadesátileté Teťjany Charbakové dnes plakala žena v černém, několik mužů později schránku s pozůstatky uložilo do čerstvě vykopaného hrobu, popsal Reuters. Nad dalším hrobem podle něj vlála modrožlutá ukrajinská vlajka a u jiných hrobů připravených pro oběti, jejichž identifikace trvala déle, byly vidět hromady hlíny.

Kateryna a Dmytro pochovali své rodiče

Místní podle AP začali pohřbívat své blízké už v sobotu. Kateryna Tarannyková a její bratr Dmytro Androsovyč pochovali své rodiče Teťjanu a Mykolu, kterým bylo šedesát a třiašedesát let. „Člověk si připadá jako ve zlém, nepochopitelném snu a čeká, až se probudí. Je to nesnesitelné,“ řekla AP Tarannyková, která přijela na pohřeb ze Slovenska, kam se svým dítětem uprchla na začátku ruské invaze.

Její rodiče ji na Slovensku navštívili před pouhým týdnem. „Byli tak šťastní,“ pronesla Tarannyková s tím, že s nimi naplánovala na jaro návštěvu jejich vnoučete.

Byl to proradný, krutý a nespravedlivý útok, pronesla se zlostí v hlase. Pro jejího strýce Oleksije Androsovyče byl tento pohřeb pravděpodobně prvním z mnoha posledních rozloučení s jeho přáteli a sousedy, které ho ještě čekají, podotkla AP.

Hroza se na začátku invaze ocitla pod ruskou okupací, ukrajinské ozbrojené síly ji osvobodily za loňské zářijové protiofenzivy. Ves, kde před čtvrtečním úderem žilo podle ukrajinských úřadů kolem 300 lidí, se nachází asi 30 kilometrů od Kupjansku v Charkovské oblasti, o jehož dobytí Rusko usiluje, podotkla AP.

Rusko podle předběžných informací ukrajinských úřadů útočilo raketou Iskander a podle ukrajinských činitelů byl úder cílený, někteří z nich zároveň zdůrazňovali, že pohřeb byl civilní a v okolí nebyly vojenské cíle. Mluvčí Kremlu v reakci na zprávy z Hrozy zopakoval tvrzení Moskvy, že Rusko neútočí na civilní cíle.

Mnoho civilních obyvatel nicméně zemřelo při ruských útocích, které zasáhly mimo jiné obytné oblasti, energetická, přístavní nebo obilná zařízení, připomíná agentura Reuters.

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyslal terénní tým, aby vyšetřil vzdušný úder na Hrozu a uvedl, že střelu pravděpodobně vypálilo Rusko, ale že je třeba útok vyšetřit.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Kompletní online

Video  Ohavný masakr civilistů v Buči: Těla se válela po ulicích.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa