Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rusové nasazují na nejhorší části fronty trestné oddíly: Jednotky Štorm slouží jen jako maso

Autor: ČTK - 
3. října 2023
16:59

V ruské armádě existují trestné oddíly, které velitelé nasazují na nejhorší úseky fronty. Tato uskupení přezdívaná jako Štorm Z (Bouře Z) tvoří částečně vězni a částečně vojáci, kteří se dopustili disciplinárních prohřešků. Uvedla to agentura Reuters, která se odvolává na výpovědi 13 lidí obeznámených s existencí těchto oddílů.

„Bojovníci z oddílů Štorm slouží jenom jako maso,“ řekl Reuters jeden z vojáků pravidelné armády nasazený u Bachmutu. Popsal, že šesti z nich přímo v terénu poskytoval zdravotnickou pomoc. Velitel mu přitom nařídil, aby je nechal napospas osudu, protože ruští důstojníci mají za to, že členové trestných oddílů mají menší cenu než obyčejní vojáci. Podle tohoto vojáka, který sdílel s Reuters svoji zkušenost, se člověk může v řadách trestného oddílu ocitnout například kvůli konzumaci alkoholu.

Oddíly mají asi 100 až 150 mužů a jsou začleněny do jednotek pravidelné armády. Většinou jsou posílány na nejkritičtější místa fronty a mají velké ztráty, zjistila agentura Reuters od svých zdrojů. Jeden ze samotných bojovníků těchto skupin Reuters vypověděl, že byl svědkem, jak během červnových bojů u Bachmutu z oddílu o 120 mužích nakonec zbylo jen 15 bojovníků.

Kolik lidí aktuálně bojuje v řadách těchto trestných oddílů, Reuters nezjistil. Na základě rozhovorů s různými zdroji ale agentura tvrdí, že jich bude nejméně několik stovek.

Ruské ministerstvo obrany vytvoření takových oddílů nikdy nepřiznalo, i když ruská státní média se o nich zmiňují. Napsala, že se tato uskupení zapojují do intenzivních bojů a že někteří jejich členové získali medaile za odvahu. Ohledně toho, jakým způsobem jsou oddíly formovány nebo o ztrátách v jejich řadách ale státní média mlčí.

Oddíly Štorm Z připomínají podle Reuters takzvané trestné prapory, jejichž vytvoření v Rudé armádě nařídil během druhé světové války sovětský vůdce Josif Stalin. V jejich řadách se mohli ocitnout vojáci za trest například za to, že zpanikařili a utekli z pozic.

Video  Mají navrch Ukrajinci, nebo Rusové? Analytik pro Blesk o tom, proč válka letos neskončí.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa