Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Bizarní ruská reklama má naverbovat nové vojáky: Láká na ukrajinské majetky

Autor: DVL, swp - 
21. září 2023
21:30

Internetem proletěl ruský reklamní spot, který má naverbovat nové vojáky do války na Ukrajině. Láká na ukrajinské reality, píše server Newsweek

Video o náboru ruské armády, ve kterém vojáci diskutují o tom, jak budou žít v majetku zabaveném v ukrajinských městech, obletěl sociální sítě. 45sekundový klip zobrazuje dva vojáky v zákopu, jak diskutují o vyhlídkách na ukrajinské reality, ke kterým by se po válce mohli dostat. 

Klip začíná dramatickou hudbou a rychle se pohybujícími snímky údajných vojáků s obličeji zakrytými maskami, kteří si prorážejí cestu zákopy uprostřed střelby a kouře. 

Jeden z vojáků s odznakem s nápisem „za mír“ diskutuje s dalším vojákem o částech Ukrajiny, ve kterých by chtěl žít, a naznačuje, že by byly k mání, kdyby došlo k úplné invazi Vladimira Putina

„Nevíte náhodou, kde je Perčesky Pagorby v Kyjevě?“ ptá se jeden voják a odpověď zní: „Je to v centru, bydlí tam moje teta. Je to skvělá čtvrť. Proč?“

„Mám sen, chci si tam koupit byt,“ pokračuje voják. „Válka skončí, vrátíme se do Kyjeva. Přesunu tam svou rodinu.“

Poté se na obrazovce objeví grafika s nápisem „Vyberte si město svých snů“ a záběr zamíří na druhého vojáka, který řekne, že by raději žil v pobřežním městě Oděse: „Protože miluji moře."

18:47
Dnes

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj upozornil, že ukrajinská armáda pozoruje hromadění a přeskupování ruských vojsk u Charkova, druhého největšího města Ukrajiny vzdáleného jen asi 30 kilometrů od ruské hranice. Charkov se v posledních měsících stává častým terčem vzdušných útoků a podle Ukrajiny se Rusové toto město s 1,3 milionu lidí snaží učinit neobyvatelným.

„V nejvíce ohrožených oblastech byla naše vojska posílena dělostřelectvem a tankovými jednotkami,“ uvedl Syrskyj.

Nový pozemní útok z Ruska naopak podle armádního velitele nyní nehrozí v Sumské a Černihivské oblasti na severu Ukrajiny.

16:43
Dnes

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Už dříve úřady zakázaly Navalného Fond boje pro korupci jako extremistickou organizaci, což znamená, že postih hrozí i spolupracovníkům. Většina z nich odešla do exilu, ostatní byli uvězněni, připomněla agentura AFP.

Případy Gabova a Karelina spojila se stupňováním tlaku ruských úřadů na nezávislá a zahraniční média. Po rozpoutání války proti Ukrajině se režim snaží rozdrtit jakýkoliv odpor a umlčet veškerý nesouhlas. Karelin spolupracoval s AP, která nad jeho zadržením vyjádřila „hluboké znepokojení“. Gabov jako nezávislý producent příležitostně spolupracoval s agenturou Reuters.

15:57
Dnes

„Situace na frontě se vyostřila,“ uvedl velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj. „Situace se dynamicky měnila - v některých oblastech měl nepřítel taktické úspěchy a v některých oblastech se nám podařilo zlepšit taktické postavení našich jednotek,“ napsal na Telegramu.

Podle Syrského je pro ukrajinská vojska nejsložitější situace západně od Avdijivky a Marjinky, kde se ruské síly snaží prodrat ve směru na Pokrovske a Kurachove.

„Jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny se přesunuly na nové linie západně od Berdyči, Semenivky a Novomychajlivky (...) Celkově nepřítel dosáhl v těchto oblastech určitých taktických úspěchů, ale nepodařilo se mu získat operační převahu,“ uvedl velitel ukrajinské armády s tím, že ukrajinská vojska se ústupem snaží udržet svou bojeschopnost.

Zobrazit celý online

Video  Co přinese schůzka Putina a Kima či útok na Sevastopol? Analytik o vývoji války  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa