Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Smrt Kadyrova by se neututlala, míní analytik. „Každému je jasné, že je chorý,“ říká exagent

Autor: mav, swp - 
20. září 2023
13:32

Bloggeři spekulují o úmrtí nebo kómatu čečenského vůdce Ramzana Kadyrova, nacházejí pro to nepřímé důkazy. Pokud Kadyrov zemře, je nepravděpodobné, že by to Kreml dokázal ututlat, soudí však analytik Harold Chambers. Muslimské tradice vyžadují, aby bylo tělo pohřbeno co nejrychleji, nejpozději do tří dnů.  

„Kadyrovův pohřeb bude velkou událostí,“ řekl Chambers, specialista na Kavkaz z Indianské univerzity, listu The Moscow Times. „Mohou se ho pokusit mediálně utajit. Ale zkusili to už při březnové svatbě jeho syna, a video přesto uniklo na veřejnost.“

S tím souhlasí i bývalý důstojník KGB a ruské zahraniční rozvědky Sergej Žirnov. „Pokud se něco stane v Ruské federaci někde na Kamčatce, k nám se to dostane jen velmi obtížně, protože i přes internet je to stále velmi daleko. Zato Čečensko je poměrně blízko a všichni tam jsou na tiktoku a instagramu, takže když se něco stane, šíří se to velmi, velmi rychle,“ uvedl Žirnov pro ukrajinskou zpravodajskou agenturu Unian s tím, že na Kavkaze zkrátka nejsou tajemství.

Očividně nemocný Kadyrov

Podle bývalého zpravodajce je vládce autonomní republiky na Kavkaze vážně nemocný. „Kadyrovův případ je nejjednodušší ze všech. O Putinovi a dvojnících a onkologii - to jsou většinou spekulace nebo dohady, více či méně podložené, u Kadyrova je vše jednodušší, nemusíte se dohadovat - stačí se podívat na jeho videa na tiktoku,“ řekl Žirnov.

Jak říká bývalý agent, to by člověk musel být slepý a hluchý, aby si nevšiml, že se s vládcem děje něco nenormálního: „Za půl roku se zdvojnásobil, má oteklý obličej. Pouhým okem vidíte, že ten člověk má abnormální pleť, abnormální obezitu, řeč je nesouvislá, má velké potíže s výslovností. Každému je jasné, že Kadyrov je chorý,“ uvedl Žirnov.

„Takže pokud se říká, že Kadyrov má zdravotní problémy, že je závislý na narkoticích a byl odvezen na nucenou léčbu, že se v noci téměř nahý procházel po Grozném ve stavu drogového opojení a že ho odvezla FSB, posadila do nějakého federálního letadla a odvezla do Moskvy - jsem nakloněn těmto fámám věřit. Protože je to prostě vidět pouhým okem,“ dodal bývalý major KGB.

Těžko léčitelná choroba

Rozhovor vysloužilého špiona pro ukrajinské zdroje možná nemusí být v tuto chvíli nejserióznějším zdrojem, ale o vážné nemoci píše i jedno z nejsolidnějších ruských médií.

„Před několika lety začaly zdroje listu Novaja Gazeta z Kadyrovova blízkého okolí hovořit o údajně vážné nemoci, která je špatně léčitelná a ve 30 procentech případů smrtelná,“ psala v březnu Jelena Milašinová z Nové Gazety. Redakce i ona sama jsou ceněné pro hluboké a dobře zdrojované informace (Milašinová, specialistka na Kavkaz včetně Čečny, dokonce dostala několikrát brutální výprask).

Navenek ale podle ní o nemoci nic moc nesvědčilo - snad jen, že střídavě rychle hubne a přibírá. „Dvakrát ročně se Ramzan Kadyrov podroboval pravidelným lékařským prohlídkám, jak se na ruského politika první kategorie patří, a to během své dovolené v Moskvě v Ústřední klinické nemocnici Ředitelství pro prezidentské záležitosti. Někdy se jeho dovolená protáhla na čtyřicet dní,“ dodala. I toto léto má čečenský vůdce dlouhou dovolenou, už od 3. července - jak stojí v jeho dekretu, který ukazuje telegramový kanál IADAT.

A v září jeho soukromý tryskáč čtyřikrát letěl mezi Grozným a Moskvou, ukazují data z radarů.

„Od června loňského roku však podle našich zdrojů údajně došlo k zásadní změně,“ pokračuje Milašinová. „Nemoc je životu nebezpečná, protože může vést k selhání dalších orgánů, zejména ledvin a plic (proto ta silná dušnost). Tuto nemoc provázejí nesnesitelné bolestivé záchvaty, kvůli kterým člověk nemůže spát. Nepomáhají ani silné léky proti bolesti, které se obvykle předepisují pacientům v terminálním stadiu rakoviny.“

Jak dodala Milašinová, občas byl Kadyrov na pracovních schůzkách vidět s infuzním katetrem do ruky. 

V posledních měsících také Kadyrov už tolik nebývá vidět na sociálních sítích - na svém telegramu má nyní příspěvky buď bez vlastních fotek a videí, nebo jsou vágní, nelze potvrdit datum. Je klidně možné, že tam příspěvky dává někdo jiný.

To samé může platit o Kadyrovovu podpisu na prezidentském dekretu z 18. září (jímž se mění detaily udělování státní ceny za hudbu). „Jak je možné, že by Kadyrov v kómatu nebo dokonce mrtvý podepisoval dokumenty? Ano, najdou se tací, kteří budou mluvit o falsifikátu, nebo že byly podepsány dříve,“ uvádí kanál IADAT. „Kadyrov není mrtvý, nebyl a není v kómatu. Sami to sledujeme a sami přejeme Kadyrovovi vše nejhorší, takže až budou z našich zdrojů jasné a přesné informace o jeho zdravotním stavu, určitě se o ně podělíme,“ uzavírá.

Video  Čečenský vůdce Kadyrov ukázal své syny, jak údajně bojují na Ukrajině  - Reprofoto Telegram Ramzan Kadyrov
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa