Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Porodnost na Ukrajině podstatně klesá. Nechci být samoživitelka, zaznívá z řad žen

Autor: DVL, swp - 
10. září 2023
08:25

Porodnost na Ukrajině klesla o třetinu, spousta žen nechce přivádět děti na svět za zvuků sirén a bombardování. Některé ženy se obávají, že by se mohly stát samoživitelkami, a proto početí dítěte odkládají, zatímco jiné si nechtějí nechat ukrást život a možnost stát se matkami, píše zpravodajství BBC.

„Každý den vstávám ve dvě hodiny ráno a kojím Miu, pak se rozezní sirény,“ řekla 38letá Julie Balahurová. Žena má domov v Buči, nicméně minulý rok na začátku léta musela cestovat 30 kilometrů do nemocnice v Kyjevě, protože v Buči není porodnice. Její dcera Mia strávila první noc ve svém životě v podzemním krytu.

Ruské útoky navíc často zapříčiňují výpadky elektřiny a přerušují dodávky vody či tepla, postarat se o dítě je pak těžší. „Posilní vás to. Zvyknete si na útoky a neustálé nálety,“ okomentovala Julie.

Porodnost klesla téměř o třetinu

Odhaduje se, že porodnost v zemi od začátku konfliktu klesla téměř o třetinu. Ve srovnání s první polovinou roku 2021 a první polovinou letošního roku se narodilo o 38 000 dětí méně, alespoň podle ukrajinské analytické firmy Opendatabot. Konflikt přiměl rodiny, aby své plány ohledně dětí posunuly.

Pediatrička Natalie Stoljnecová vypověděla, že před invazí ve své čtvrti v Buči registrovala každý měsíc 10 novorozenců. Nyní se měsíční počet snížil na jednoho až dva novorozence. „Život by se neměl zastavovat, i teď musíme žít dál,“ řekla lékařka. Některé ženy jsou podle ní neoblomné v tom, že nechtějí dát život dítěti ve válce za zvuků sirén a bombardování, zatímco jiné říkají, že „nenechají invazi, aby jim ukradla život a šanci stát se matkami“.

Různé názory

Jednou z těchto matek je i Halja Rudyková, která se nedávno matkou stala. „Když ne teď, tak kdy? Nedává smysl čekat,“ řekla Halja.

Její manžel Kosťa očekává, že bude povolán do ukrajinské armády. Rodinu chtěl založit hned. „Uvědomil jsem si, že nebudu mladý napořád. Pro nás jako ukrajinský pár v následujících pěti šesti letech nebude žádný ideální čas na výchovu dětí,“ uvedl muž.

Názor z opačné strany vysvětlila 35letá Iryna Melnyčenková, spisovatelka žijící v Kyjevě. Se svým manželem se rozhodla založení rodiny odložit. Její muž je nyní na frontě. „Když odešel na frontu, bylo mi líto, že nejsem těhotná a nemám jeho dítě, o které bych se starala. Pak jsem si uvědomila, že ve válce a s manželem na frontě bych se mohla stát samoživitelkou,“ svěřila se novinářům.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video  Velvyslanec Matula o misi v Kyjevě, nejtěžším rozhodnutí i strachu rodiny  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa