Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Rusové popravovali i rodiny na útěku: Vyšetřovatelé odkryli další zvěrstva v Buči, znají i jméno velitele

Autor: trm, swp - 
2. září 2023
09:30

Ukrajinská bezpečnostní služba oznámila, že identifikovala ruského velitele, který vydal rozkaz k vraždění civilistů ve městě Buča nedaleko Kyjeva. Město se na jaře 2022 stalo symbolem hrůz páchaných okupanty, po jeho osvobození se našla těla stovek zavražděných obyvatel, řada jich byla v masových hrobech.

Ukrajinská SBU vyšetřuje Vadyma Ovčinikova, který podle zpravodajců vydal rozkaz střílet na civilisty, informuje CNN.. „Bezpečnostní služba zjistila totožnost dalšího ruského okupanta, který se podílel na masových vraždách civilistů během okupace Kyjevské oblasti. Pachatelem je nadporučík Vadym Ovčinikov, velitel průzkumné čety 37. samostatné motostřelecké brigády 36. kombinované armády Východního vojenského okruhu Ruské federace,“ uvedla SBU v prohlášení.

SBU tvrdí, že Ovčinikov se přímo podílel na dobytí vesnic Severynivka, Motyžyn a Kopyliv operovali v okrese Buča. „Jezdil v doprovodu svých podřízených v obrněných vozidlech, aby zastrašil místní obyvatele."   SBU tvrdí, že během náletu na začátku března 2022 Ovčinikov nařídil svým podřízeným, aby zahájili palbu na dvě auta s civilisty, která se pohybovala směrem k ruskému bojovému vozidlu pěchoty.  

8:05
Dnes

„Rusové zasáhli od začátku války ukrajinské elektrárny už sto osmdesátkrát. Spálená země, to by Rusákovi šlo,“ tweetuje Dana Drábová, šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ve svém pravidelném hlášení o radiační situaci na Ukrajině (zůstává normální).

 

7:22
Dnes

Podle ruského nezávislého média Mediazone bylo od začátku války na Ukrajině zabito přes 51 600 ruských vojáků. Server to zjistil společně s BBC Russia, podařilo se jim ověřit jména těchto zabitých. Ztráty budou ale podstatně vyšší.

7:01
Dnes

Dobré ráno, německý prezident Frank-Walter Steinmeier dnes zahájí dvoudenní návštěvu Česka, na Pražském hradě ho přijme prezident Petr Pavel. Hovořit by měli o energetice či situaci na Ukrajině. 

Zobrazit celý online

V autě byla ukrajinská rodina, která se pokoušela odjet ze Severynivky. Podle vyšetřovatelů Rusové zabili téměř celou rodinu – muže, jeho manželku a patnáctiletou dceru. Přežila jen nejmladší, devítiletá dcera. Příkaz k zabití rodiny podle vyšetřovatelů vykonalo pět Ovčinikovových podřízených.  SBU neřekla, kde by se vrahové mohli nacházet, zdůraznila ale, že podniká všechny kroky k tomu, aby byli potrestáni za válečné zločiny.    

Buča, město severozápadně od Kyjeva, obsadily ruské jednotky krátce po začátku invaze na Ukrajinu v únoru 2022. Podle ukrajinské generální prokuratury spáchala ruská armáda v okrese Bucha tisíce válečných zločinů a stovky lidí byly zabity, než bylo město v březnu 2022 osvobozeno.  

Video  Ohavný masakr civilistů v Buči: Těla se válí po ulicích.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa