Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rusové zabili 17 lidí na tržišti v Kosťantynivce: „Brutální útok na nevinné,“ zní ze Západu

Aktualizováno -
6. září 2023
20:47
Autor: ČTK, mav, swp - 
6. září 2023
15:43

Při ruském útoku na tržiště ve městě Kosťantynivka ve východoukrajinské Doněcké oblasti dnes přišlo o život 17 lidí a 32 dalších bylo zraněno. Pátrací a záchranná akce byla ukončena, napsal na sociální síti telegram ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského šlo o záměrný teroristický čin ze strany Ruska. V okolí není žádný vojenský cíl, na který by Rusko v rámci války vedené proti Ukrajině mohlo mířit, dodal Zelenskyj. Útok odsoudil Berlín i Washington.

Podle prvotních odhadů bylo zničeno nebo poškozeno 30 stánků na venkovním tržišti, elektrické vedení, administrativní budova a páté patro bytového domu.

Shořelo také několik aut, píše server Ukrajinska pravda. Agentura Ukrinform zveřejnila video, které podle ní zachycuje raketový útok v Kosťantynivce.

Tržiště podle ukrajinských médií zasáhla protiletadlová raketa S-300, které někdy ruská armáda používá také k útokům na pozemní cíle. Na místě zasahovali i hasiči, uhasili požár o rozloze 300 metrů čtverečních.

Na fotografiích zveřejněných prokuraturou je vidět ulice plná sutin, ohořelé kusy domů, rozházené trosky a zcela shořelá auta. Vojáci a hasiči vynášejí těla v černých pytlích. Na ulicích jsou louže po hašení.

„Bolest, zoufalství a únava ve tvářích záchranářů a policistů,“ napsal Klymenko pod fotografie unavených a špinavých záchranářů. „Je to tragédie nejen pro Doněckou oblast. Dnes jsme všichni obyvateli Kosťantynivky,“ dodal ministr vnitra.

Video  Ruský útok na Kosťantynivku (6. 9. 2023).  - Twitter
Video se připravuje ...

Útok na trh, obchody a lékárnu odsoudil Zelenskyj. Podle agentury Reuters prohlásil, že Rusko je třeba co nejrychleji porazit. Ruská armáda podle něj zasáhne ukrajinské civilisty vždy, když jsou ukrajinské síly úspěšné na frontě. Zelenskyj také podle agentury Unian upozornil na ruské prohlášení o ukrajinském letadle, které údajně „zasáhlo špatný cíl“. Ukrajinský prezident ale dnešní tragédii jednoznačně připisuje Moskvě.

„Brutální útok na nevinné lidi pokojně nakupující na tržišti jasně ukazuje, že ruská agresivní válka je útokem na mezinárodní právo a lidskost. Stojíme na straně ukrajinského lidu,“ napsala na sociální síti X německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková.

„Tyto brutální ruské útoky jasně ukazují nutnost nadále podporovat ukrajinský lid v obraně jeho území,“ uvedla podle agentury AFP mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová.

Útok se stal v den, kdy je v Kyjevě na návštěvě americký ministr zahraničí Antony Blinken. Kosťantynivka čelila ostřelování už v červenci, kdy tam zemřeli dva lidé, včetně desetiletého dítěte. Kosťantynivka si právě dnes připomíná výročí osvobození od nacistů, poznamenává server Ukrajinska pravda.

Video se připravuje ...
Další videa