Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Postup ve vyšetřování Prigožinovy smrti: Našly se černé skříňky z letadla

Aktualizováno -
25. srpna 2023
20:37
Autor: ČTK - 
25. srpna 2023
19:26

Vyšetřovatelé středečního zřícení letadla vůdce žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina dnes podle tiskových agentur uvedli, že se na místě nehody našla těla deseti lidí a také letové zapisovače, tzv. černé skříňky. Těla obětí katastrofy se kvůli identifikaci podrobují testům DNA.

„Během prvních vyšetřovacích úkonů se na místě pádu letadla našla těla deseti lidí. Pro zjištění jejich totožnosti se provádějí molekulární a genetické testy,“ uvedli vyšetřovatelé. Sdělili dále, že v rámci vyšetřování zajistili letové zapisovače, další předměty a dokumenty, které mohou pomoci objasnit okolnosti letecké katastrofy, a také pokračují v podrobném zkoumání místa, kde letadlo dopadlo. Kriminální ústředna také ujistila, že prověří všechny možné verze katastrofy.

Letadlo ve středu spadlo v Tverské oblasti a příčina neštěstí není známá.

Na internetu se ale kvůli Prigožinovým sporům s prezidentem Vladimirem Putinem nejvíce spekuluje o tom, že byl letoun sestřelen, nebo na jeho palubě explodovala bomba. Mluvčí ruského prezidenta dnes jako „absolutní lež“ odmítl podezření Západu, že Prigožin byl zabit na příkaz z Kremlu.

Ruský prezident ve čtvrtek vyjádřil soustrast příbuzným lidí, kteří byli na palubě letounu, a Prigožina označil za talentovaného podnikatele se složitým osudem, který udělal i vážné chyby. Před dvěma měsíci, kdy Prigožin vedl neúspěšnou vzpouru a jeho žoldnéři táhli na Moskvu, o něm šéf Kremlu mluvil jako o zrádci.

14:13
Dnes

Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská strana se zatím k ruskému tvrzení nevyjádřila, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

Novobachmjutivka leží severozápadně od města Avdijivka, odkud ruské invazní síly vytlačily ukrajinské obránce po měsících bojů letos v únoru.

13:22
Dnes

„Polovina německých tanků, které zaútočily na Polsko v roce 1939, byla ve skutečnosti česká. Tedy - jestli Putin získá Ukrajinu, bude silnější. A tehdy budeme mít větší problém,“ varoval Sikorski před možným ruským ovládnutím ukrajinských průmyslových a vojenských kapacit. „Je lepší zastavit Putina na Ukrajině, 500 či 700 kilometrů na východ odtud,“ odpověděl na otázku, zda by mělo smysl poslat na Ukrajinu pozemní vojska.

12:33
Dnes

„Ruský teror je možný jen proto, že máme méně zbraní a rozhodnutí na ochranu života, než má Rusko prostředků na jeho ničení,“ tweetuje prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Každý ví, jak účinné jsou Patriot, IRIS-T, NASAMS, Hawk a další moderní systémy protivzdušné obrany. Potřebujeme je tady na Ukrajině: v Charkově, Dnipru, Oděse, Mykolajivu, Chersonu, Donbasu a dalších městech, která trpí ruskými útoky. Každý vůdce, každý stát, každý velvyslanec, který nám nyní pomáhá s protivzdušnou obranou, je nejen ochráncem života, ale také tím, kdo snižuje pokušení Ruska vést válku. Čím méně toho Kreml dosáhne terorem, tím více bude mít zájem usilovat o mír. Musíme k tomu Rusko společně donutit,“ apeluje prezident.

Zobrazit celý online

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov se domnívá, že Prigožinova smrt oslabila Putina, protože ukázala, že s ruským vůdcem nemá smysl uzavírat dohody. „Pokud s někým uzavře dohodu a on ji pak poruší, ukazuje to celému světu, že mu nelze důvěřovat,“ citovala Reznikova agentura Interfax-Ukrajina.

Ministr zmiňoval dohodu, kterou Putin uzavřel s Prigožinem za zprostředkování běloruského vůdce Alexandra Lukašenka. Tato dohoda ukončila tažení Prigožinových žoldnéřů na Moskvu výměnou za beztrestnost a odchod do Běloruska.

Za daných okolností je podle Reznikova jasné, že nemá smysl vyjednávat s Putinem a hovořit s ním, o jakékoli budoucí dohodě. „Takto se chovají bandité. Kreml si počíná jako bandité, jako zločinci,“ zdůraznil Reznikov. Naopak se nedomnívá, že by Prigožinova smrt jakkoli ovlivnila průběh války Ruska proti Ukrajině, protože Wagnerova skupina, která před rokem představovala významné uskupení, mezitím ztratila svou sílu, „fakticky je už zničena“.

Video se připravuje ...
Další videa