Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Putine, připrav se! Hrozí prezidentovi wagnerovci po smrti svého šéfa. Je ale Prigožin opravdu mrtvý?

Autor: DVL, swp - 
24. srpna 2023
20:01

Wagnerova skupina hrozí, že bude opět pochodovat na Moskvu. Objevují se spekulace o tom, že Jevgenije Prigožina a ostatní vysoké představitele skupiny zabila bomba schovaná v krabici s vínem. Další spekulace se týkají ohledně toho, jestli šéf wagnerovců nejel druhým letadlem a nedoletěl do Moskvy, píše deník Daily Mail.

Žoldáci z Wagnerovy skupiny pohrozili pochodem na Moskvu poté, co se objevila zpráva o smrti Jevgenija Prigožina během letecké havárie poblíž ruské metropole. Telegramové kanály s odkazy na Prigožina oznámily jeho smrt v středu večer krátce po zprávách o havárii a tvrdily, že ji způsobili „zrádci“ v Rusku. 

Ruští představitelé také řekli, že byl Prigožin v letadle, které se zřítilo na pole, pouhé dva měsíce po jeho neúspěšném pokusu o převrat proti Putinovu režimu. Federální agentura pro leteckou dopravu zveřejnila seznam těch, o kterých se domnívala, že byli v letadle, včetně Prigožina a jeho zástupce Dmitrije Utkina. 

Vícero lidí si říká Jevgenij Prigožin

Keir Giles z londýnského think-tanku Chatham House však varoval: „Bylo oznámeno, že na palubě byl pasažér jménem Jevgenij Prigožin - ale je také známo, že si několik osob změnilo jméno na Jevgenij Prigožin ve snaze zamlžit, kam jezdí pravý Prigožin. Nechme se překvapit, jestli se brzy neobjeví v novém videu z Afriky.“

Mezitím, když se tato zpráva objevila, příznivci wagnerovců vzdali hold jejímu veliteli před bývalým sídlem skupiny v Petrohradě. 

Přestože příčina havárie není jasná, ruské kanály sociálních sítí jsou zaplaveny spekulacemi, že bedna s kvalitním vínem na palubě mohla být ve skutečnosti maskovaná bomba. 

Prigožin, dříve známý jako Putinův šéfkuchař, který měl dlouhodobé vazby na kremelského vůdce, byl údajně na „seznamu osob určených k zabití“ poté, co jeho povstání selhalo a byl vyhoštěn do Běloruska.

Putine, připrav se!

Jak se šíří další zprávy o Prigožinově smrti, wagnerovci zveřejnili na sociálních sítích mrazivé video, v němž slibují odplatu, pokud bude potvrzena smrt jejich vůdce. 

Různé spekulace však také naznačují, že Prigožin mohl předstírat svou vlastní smrt od chvíle, co bylo druhé letadlo s propojením na skupinu viděno na letovém radaru klikatícím se nad stejnou oblastí jako letadlo první, 60 mil severně od hlavního města.

Nebylo by to poprvé, co se mu podařilo zmizet. V roce 2019 byl v Africe oficiálně prohlášen za mrtvého, než se znovu objevil před ilegální invazí Ruska na Ukrajinu. Místní záchranné služby uvedly, že z trosek bylo vytaženo deset těl.

V projevu Wagnerovy skupiny ze včera večer, o němž informoval deník Sun, bylo řečeno: „Přímo říkáme, že z pokusu zabít Prigožina podezříváme představitele Kremlu vedené Putinem! Pokud se informace o Prigožinově smrti potvrdí, uspořádáme na Moskvu druhý pochod spravedlnosti!“ 

Mezitím ozbrojení muži, kteří tvrdili, že jsou z jednotky, varovali Putina ve videu sdíleném online: „Momentálně se hodně mluví o tom, co udělá Wagnerova skupina. Můžeme vám říct jednu věc: Začínáme, připrav se na nás, Putine.“ 

O smrti Prigožina a Utkina informovala jak státní média, tak účty na Telegramu přidružené k wagnerovcům. 

Zatímco osud jeho zahořklého rivala zůstal neznámý, ruský prezident si užil vzpomínkový koncert na 2. světovou válku a předal vojenské pocty v ruském Kursku. 

Opravdu zemřel?

Prigožin byl od doby, kdy přesně před dvěma měsíci vedl puč proti Putinovu režimu, stále opatrnější. Po neúspěchu byl varován, že je v ohrožení života. Bylo známo, že velmi dbá na svou bezpečnost a říká se, že nebyl na palubě osudného letadla, přestože státní televize tvrdila opak.

Zdroje z jeho blízkosti uvedly, že přestože letadlo patřilo jemu, on obvykle létal v jiném letadle.

Další letadlo, také údajně s napojením na Prigožina, bylo po havárii detekováno nad Moskvou, což podnítilo spekulace, že šéf skupiny nakonec možná nebyl na palubě.

Ruská státní televize Russia 24 byla první, která oznámila smrt vojevůdce Jevgenije Prigožina a uvedla: „Soukromé letadlo letící z Moskvy do Petrohradu havarovalo. Bylo zabito deset lidí. Mezi cestujícími byl Jevgenij Prigožin.“

Před Wagnerovým centrem v Petrohradě byli spatřeni někteří Rusové, kteří po údajné smrti vůdce jednotky kladly před centrum květiny a svíčky. 

Včera večer britští bezpečnostní úředníci ukázali prstem na Putina a obvinili ruského prezidenta z vraždy jeho nejnebezpečnějšího politického rivala. Zdroj pod podmínkou zachování anonymity řekl: „Není žádné překvapení, co se stalo. Neexistují žádné nehody od chvíle, co jednotlivec zpochybní Putinovu autoritu. Zlikvidoval své soupeře a ty, kteří proti němu mluvili dříve, a zdá se, že to udělal znovu. Otázkou je, co se nyní stane s Wagnerovou skupinou. Stane se Putinovou soukromou armádou operující po celém světě?“

Bezpečnostní zdroje uvedly, že očekávají, že Kreml připíše havárii ukrajinským speciálním agentům. 

Je také známo, že Prigožin jako součást svých propracovaných bezpečnostních opatření používal dvojníky.

Vojenský analytik Sean Bell řekl, že incident mohl být dokonce trikem samotného Prigožina, aby mu umožnil zmizet do poklidného exilu. 

11:09
Dnes

Tři členy známé ruské metalové skupiny Korrozja Metalla zadržela policie, která v sobotu večer vtrhla na koncert kapely ve městě Nižnij Novgorod. Hudebníky obvinila z „propagace nacistických symbolů“.

Příslušníci zásahové jednotky vtrhli do klubu přímo při koncertu a donutili diváky lehnout si na podlahu. Některé z nich zbili, napsal server Meduza s odvoláním na záběry ze sociálních sítí. Kromě hudebníků byly zatčeny také čtyři desítky návštěvníků klubu Nenávist.

Tři členové kapely ve věku 57, 42 a 19 let čelí obvinění z „propagace či veřejného předvádění nacistických symbolů“, což je přestupek obvykle trestaný pokutou či krátkodobým uvězněním. Policie uvedla, že zabavila knihy a trička se zakázanou symbolikou. Ředitelka skupiny Marija Runovová státní agentuře TASS řekla, že se jednalo o „staroslovanské symboly“.

10:38
Dnes

Ministerstvo zahraničních věcí Tádžikistánu vydalo naléhavé doporučení svým občanům, aby se dočasně zdrželi cest do Ruska, pokud cesta není naprosto nezbytná. Tádžikové čelí v Rusku nepříjemnostem zejména od březnového útoku v koncertní síni na okraji Moskvy, který si podle úřadů vyžádal nejméně 144 mrtvých a stovky zraněných. Většina z následně zadržených jsou Tádžikové, včetně předpokládaných pachatelů. K útoku se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, ruské úřady se incident snaží spojovat s Ukrajinou, kde Rusko už déle než dva roky vede agresivní válku.

Občanům Tádžikistánu v posledních týdnech ruské úřady masově odmítaly vstup do Ruska, upozornilo již dříve ministerstvo. V pátek ruskému velvyslanci v Dušanbe vyjádřilo své znepokojení nad případy bezdůvodného odmítnutí vstupu do Ruska.

9:41
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1096 lidí, 11 tanků, 20 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Ruské ztráty podle ukrajinské armády (28. 4. 2024).
Zobrazit celý online

Video  Sídlo Wagnerovy skupiny v Petrohradu: Takhle ho po vzpouře zavírali  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa