Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kreml pokračuje v čistkách. Končí generál „Armageddon“, velel na Ukrajině i v Sýrii

Autor: ČTK, DVL, swp - 
22. srpna 2023
17:47

Generál Sergej Surovikin, který v posledních měsících velel ruskému letectvu, byl odvolán. Navíc nemůže opustit svůj byt a bylo mu řečeno, aby mlčel, dokud se na něj nezapomene, píše server Politico. Naposledy se na veřejnosti ukázal během vzpoury Wagnerovy skupiny.

Podle zpráv, které kolují ruskými médii a ruskými vojenskými blogy, byl generál Sergij Surovikin, známý také jako generál Armagedon, zbaven své funkce velitele ruských leteckých sil. V úterý o tom informoval novinář Alexej Venediktov, napsaly Novinky.cz.

Server Politico citoval blog zvaný VChK-OGPU, který je považován za blízký ruským bezpečnostním silám. V neděli pozdě napsal, že je Surovikin nyní „v jakémsi domácím vězení“, nemůže opustit byt, ale má povoleny návštěvy, včetně několika svých podřízených. 

Putin postupně vychladne, píše bloger 

„Neprobíhá žádné oficiální vyšetřování, ale Surovikin strávil dlouhou dobu v nejistotě, zatímco odpovídal na nepříjemné otázky,“ uvedl VChK-OGPU a dodal, že generálovi bylo doporučeno, ať se moc neukazuje, aby se na něj zapomnělo. Blog citoval osobu znalou situaci a uvedl, že rozhodnutí o Surovikinově konečném osudu „musí přijmout jedna osoba, a čím déle to bude trvat, tím více tato osoba vychladne“ - odkazoval na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zpráva přišla jen pár dní poté, co Viktor Sobolev, bývalý ruský generálporučík, který nyní sedí jako poslanec ve Státní dumě, řekl News.ru, že Surovikin byl zbaven své role velitele leteckých sil na Ukrajině.

Sobolev také naznačil, že Surovikin by se nakonec mohl vrátit a řekl ruskému zpravodajskému webu, že generál by mohl být armádě užitečný později, pokud se neukáže, že se dopustil závažných přestupků. Spekuluje se, že by měl být k dispozici ruskému ministerstvu obrany.

Kreml dosud neučinil oficiální veřejné prohlášení o místě pobytu Surovikina či jeho napojení na Prigožinovu Wagnerovu skupinu. 

Spojitost se vzpourou wagnerovců

Na veřejnosti nebyl Surovikin spatřen od červnového povstání Jevgenije Prigožina na Moskvu. Naposledy vystoupil na veřejnosti 23. června, když prostřednictvím videonahrávky vyzval žoldnéře, aby svůj protest zastavili.

Začaly se totiž šířit zprávy o tom, že věděl, k čemu se chystá. Jak uvedla ČTK, po vzpouře byl generál Surovikin vyslýchán s dalšími vysoce postavenými armádními představiteli Ruska. V té době přišlo zhruba 15 důstojníků o funkci, napsal americký list The Wall Street Journal. 

O Surovikinovi tehdy list napsal, že sice není v „detenčním zařízení“, ale že prochází opakovanými výslechy a že by mohl být propuštěn, až se ruský prezident Vladimir Putin rozhodne, jak se postaví k důsledkům červnových nepokojů. 

Surovikin od loňského října do letošního ledna velel ruským invazním vojskům na Ukrajině, pak ho na tomto postu nahradil náčelník generálního štábu Gerasimov. V minulosti se také účastnil druhé rusko-čečenské války, konfliktu v Tádžikistánu a velel ruským vojskům v Sýrii.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Sergey Surovikin. Ruský generál, který byl dvakrát ve vězení  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa