Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zelenskyj s Olenou na další evropské tour: Po Nizozemsku i v Dánsku! Kvůli stíhačkám F-16

Aktualizováno -
20. srpna 2023
18:20
Autor: ČTK - 
20. srpna 2023
16:56

Letadlo s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a první dámou Olenou Zelenskou dosedlo v neděli na ranvej na dánské vojenské základně. Zelenskyj předtím o víkendu navštívil Švédsko a Nizozemsko. Právě Nizozemsko a Dánsko se přitom zavázaly Ukrajině dodat letouny F-16.  Dánsko daruje Ukrajině 19 stíhacích letounů F-16, uvedla podle agentury AP dánská premiérka Mette Frederiksenová. Letouny Zelenskému slíbil i nizozemský premiér Mark Rutte. 

Ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému v neděli měl podle agentury Reuters potvrdit závazek nizozemský premiér v demisi Mark Rutte. Počet stíhaček předseda nizozemské vlády nespecifikoval, Zelenskyj však na síti X napsal, že se s Ruttem shodli na počtu 42 strojů F-16 pro Ukrajinu.

Zelenského prohlášení je v mírném rozporu s vyjádřením Rutteho, který podle agentury Reuters řekl, že Nizozemsko má k dispozici 42 stíhaček, ale je příliš brzy na to říct, zda Ukrajina dostane všechny.

„Dnes můžeme oznámit, že Nizozemsko a Dánsko se zavazují k dodávce letounů F-16 Ukrajině a jejímu letectvu ve spolupráci se Spojenými státy a dalšími partnery, jakmile budou naplněny podmínky pro tuto dodávku,“ uvedl Rutte.

Zelenskyj v hangáru

Oznámení přišlo jen několik minut poté, co si Rutte se Zelenským prohlédli dvojici šedivých strojů F-16 v hangáru na základně v Eindhovenu. Zelenského cesta do Nizozemska je po Švédsku druhou předem neohlášenou návštěvou západoevropské země za tento víkend.

Dnešní ujištění o dodávkách západních stíhaček Zelenskyj podle agentury AFP uvítal jako „historické“.

Nizozemský premiér Mark Rutte vzal Volodymyra Zelenského do hangáru F-16 v Eindhovenu (20. 8. 2023). Nizozemský premiér Mark Rutte vzal Volodymyra Zelenského do hangáru F-16 v Eindhovenu (20. 8. 2023). | Reuters

Oznámenou dodávku letounů podle Reuters záhy potvrdilo dánské ministerstvo zahraničí, Ukrajina podle něj stroje F-16 dostane, „až budou naplněny podmínky“, mezi něž patří mimo jiné úspěšný výcvik pilotů i techniků pro stroje americké výroby a logistické a infrastrukturní plánování.

Dar devatenácti stíhaček pro Ukrajinu pak premiérka Frederiksenová oznámila na společné tiskové konferenci se Zelenským ve Skrydstrupu. Prvních šest by podle ní mohla Ukrajina převzít na přelomu roku.

Spojené státy eventuální dodávku letounů jejich zbrojovky Lockheed Martin napadené zemi schválily už v pátek. Harmonogram dodávek strojů F-16 na Ukrajinu zatím není veřejně známý, západní představitelé nicméně v médiích opakovaně uvedli, že klíčový bude výcvik ukrajinského personálu, jenž bude probíhat hlavně v Dánsku a Rumunsku a Británii.

Premiérka a korunní princezna vítají Zelenské v Dánsku (20. 8. 2023). Premiérka a korunní princezna vítají Zelenské v Dánsku (20. 8. 2023). | Reuters

Ve Švédsku řešil Zelenskyj gripeny

Stíhačky F-16 by v budoucnu nemusely být jedinými západními letouny v rukou ukrajinského letectva; v sobotu Zelenskyj po setkání se švédským premiérem Ulfem Kristerssonem uvedl, že Kyjev zahájil se Stockholmem jednání o možné dodávce stíhaček Gripen, které zatím používá i české letectvo.

Švédská vláda však v červnu upozornila, že všechny letouny JAS 39 Gripen v tuto chvíli potřebuje k obraně svého území. Ukrajina a Švédsko v sobotu také podepsaly dohodu o společné výrobě švédských obrněných vozidel CV90.

Video  Díky, Česká republiko. Zelenskyj poděkoval videem  - Twitter Volodymyra Zelenského
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa