Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Z ministra kamioňákem v USA. Ruský politik uprchl před Putinovou mobilizací a doufá v azyl

Autor: mav, swp - 
17. srpna 2023
16:48

Od ruské noční můry k americkému snu? Zemědělský manažer a pak ministr zemědělství v Komijské republice na Urale začíná od píky, lépe řečeno od volantu, v Americe. A život v kabině náklaďáku si pochvaluje – nejen v porovnání s nutností narukovat do „speciální vojenské operace“ na Ukrajině.

Denis Šaronov (48) se považuje za vlastence a obyčejného člověka, kterého však semlel zkorumpovaný systém vládnoucí Rusku. Nechtě tak odešel do Ameriky, jak popsal televizní společnosti RTVI, kterou produkuje ruská diaspora ve světě.

Od 4. prosince 2020 byl ministrem zemědělství v Komijské republice, území na severovýchodě evropské části Ruska s milionem obyvatel, informoval server Komi Online a přidal stručný životopis: narozen 15. 5. 1975 v Orenburgu, 1998 tam vystudoval agronomii. V letech 2008–2014 ředitelem Raiffeisen Agro, odpovědný za budování moderního mlýna, pak reformoval a automatizoval podnik Jugrosprom a rozvíjel tam velký vepřín.

Křivá obvinění z korupce

Dvakrát byl v minulosti coby manažer obžalován z korupčních přečinů, v obou případech jej soud osvobodil. Přitom prý naopak on chtěl tunelování a úplatkům bránit, ale systém byl silnější.

Totéž se později opakovalo v Komijské republice, kde mu poněkud nečekaně nabídli post ministra zemědělství. Zase se potýkal s korupcí a vysáváním státních peněz „postavami jako z 90. let“, popisuje.

V lednu po vleklých sporech s gubernátorem na ministerské pozici musel skončit. „Ukázalo se, že všechny vaše dobré úmysly státní aparát nepotřebuje. Čím více dobra děláte, tím méně vyhovujete svým nadřízeným. Docházelo k rozhovorům a varováním, že nedělám, co mám, že mi hrozí ztráta práce nebo něco horšího,“ vykreslil pro RTVI.

„Začal jsem dostávat signály, že pro mě není bezpečné zůstat v Rusku, a když v říjnu 2022 přišli z vojenského registračního a náborového úřadu s předvoláním, nezbývalo mi nic jiného. Uvědomil jsem si, že je to signál z republiky, kde jsem působil, způsob, jak se zbavit nepohodlných lidí,“ dodal Šaronov.

Zvolil si Spojené státy – jednak už tam měl zkušenost, jednak předpokládá, že odtud by ho zpět do Ruska neposlali.

„Nepřipadá vám to jako pokles na společenském žebříčku?“ zeptali se ho reportéři RTVI. „Rozhodně ne, ale to je asi dáno tím, že jsem už před 28 lety v USA studoval,“ odpověděl Šaronov. „Rok jsem tu studoval, procestoval Ameriku a zjistil, že se tu k dělnickým profesím přistupuje jinak. V Rusku, abyste dosáhli nějakého společenského postavení, musíte jít přes mrtvoly, intrikovat, pověsit si nárameníky... Ale tady nic takového není. Tady člověk, ať dělá cokoliv, tak když to dělá pořádně, je respektován. A dostane zaplaceno.“

A to je co říct, protože zrovna řidiči kamionů v USA na tom poslední roky jsou s penězi dost mizerně. „Je jasné, že práce, kterou teď dělám, není natrvalo. Někde se ale začít musí a profese řidiče kamionu ve Spojených státech patří k těm nejrozšířenějším,“ dodal ovšem. Zatím si ještě užívá cestování napříč celou zemí, připadá si prý jako turista – své cesty také nadšeně dokumentuje na instagramu. 

„Pak bude vše záležet na tom, jak bude probíhat proces mé legalizace: rád bych samozřejmě pokračoval v zemědělství, nasbíral jsem spoustu zkušeností a znalostí a anglicky se domluvím,“ věří emigrant v onen známý americký sen.

Video  Petříček pro Blesk: Putinovy zločiny nesmí zapadnout. A co zmůže Česko?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa