Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Masakr na jihu Ukrajiny: 7 mrtvých po útoku Rusů. Zemřelo i nemluvně (†23 dní) a chlapec (†12)

Aktualizováno -
13. srpna 2023
17:02
Autor: ČTK, swp - 
13. srpna 2023
12:33

Při dnešním ruském ostřelování dvou vesnic v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny bylo zabito sedm civilistů, včetně dvou dětí - 12letého chlapce a 23denní dívky. Oznámil to dnes podle agentury Reuters ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko.

Ve vesnici Šyroka Balka byl zabit dospělý pár, jejich 23denní dítě a další muž, oznámil Klymenko. Dvanáctiletý syn dvojice utrpěl velmi vážná zranění, kterým následně podlehl v nemocnici. Další dva lidé byli zabiti a jeden zraněn v sousední vesnici Stanislav, která byla podle Klymenka zasažena 12 dělostřeleckými údery.

„Teroristé nikdy nepřestanou ochotně zabíjet civilisty,“ napsal Klymenko na telegramu, kde zveřejnil i fotografie poničených domů. „Teroristé musí být zastaveni. Silou. Ničemu jinému nerozumí,“ zdůraznil ministr. Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak později doplnil, že při dalším ostřelování, které mířilo na oblastní metropoli Cherson, utrpěli zranění tři lidé.

Podle dnešní zprávy ukrajinské generální prokuratury během války, kterou loni v únoru rozpoutalo Rusko svou invazí na Ukrajinu, zahynulo nejméně 500 ukrajinských dětí. Téměř 1100 jich utrpělo zranění. Prokuratura zároveň upozornila, že bilance není úplná, neboť nemá přístup do ukrajinských oblastí, které Rusko okupuje.

Ukrajinská armáda loni v listopadu vytlačila ruské okupanty ze severní části Chersonské oblasti, ale síly Kremlu tuto oblast na pravém břehu řeky Dněpr i nadále pravidelně ostřelují ze vzduchu. Levý břeh Dněpru v Chersonské oblasti Rusové stále okupují.

Na osvobození dalších částí jižní Ukrajiny se soustředí jeden ze směrů ukrajinské protiofenzivy. Ukrajinští vojenští představitelé v sobotu večer uvedli, že vojáci dosáhli na jihu „částečného úspěchu“, a to poblíž klíčové vesnice v Záporožské oblasti Robotyne. Dobyta byla i další blíže nespecifikovaná území. Ukrajina potřebuje znovu získat kontrolu nad touto oblastí, aby mohla pokračovat v postupu na jih směrem k Melitopolu a Berďansku.

Ukrajinská armáda provádí útočné operace v Záporožské oblasti už delší dobu, vojáci se podle svého velení opevňují v dosažených liniích a snaží se o potlačení palby dělostřeleckých baterií protivníka. Podle informací z uplynulých dní ukrajinské jednotky pronikly do první linie ruské obrany, ale postup komplikují hustá minová pole, technické překážky včetně protitankových příkopů a chybějící letectvo na ukrajinské straně. „Rusů je tam velice mnoho. Na čtvereční metr jich není méně než min,“ řekl podle agentury Unian zástupce velitele uskupení vojsk Tavrija Serhij Kuzmin.

I podle ukrajinského ministra obrany je nyní Ukrajina nejvíce zaminovaným státem na Zemi. „Vojáci na některých místech odhalili pět min na každém čtverečním metru,“ řekl Oleksij Reznikov v rozhovoru s deníkem The Guardian.

Video  Redaktorka Blesku v Chersonu: Schovaní lidé i poplach a ruské ostřelování  - Blesk - Marharyta Golobrodska
Video se připravuje ...

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa