Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Ruské útoky u Oděsy se nebezpečně přiblížily k Rumunsku. Hrozí odpověď NATO?

Autor: ČTK, DVL, swp - 
31. července 2023
20:25

Útoky Ruska na Oděskou oblast vyvolaly obavy ohledně vypuknutí třetí světové války kvůli tomu, že ruská raketa dopadla jen 183 metrů od Rumunska, které je členem NATO. Experti se obávají, že by to mohlo aktivovat článek 5. Podle nich také hrozí, že by zde v budoucnu mohla působit i Wagnerova skupina. Informoval o tom deník Daily Mail.

Rusko zaútočilo bezpilotními letouny na Oděskou oblast na jihu Ukrajiny, kde byly zničeny sklady s obilím a sedm lidí bylo zraněno, informovala agentura Reuters. Zasažené místo se nachází blízko hranic s Rumunskem, které je členem NATO. Jedná se o místo nejblíže hranicím NATO, na které Rusko podniklo útok. To vyvolává další obavy ohledně třetí světové války. 

„Pro NATO je to obrovská hrozba,“ řekl expert Alp Sevimlisoy a věří, že Vladimir Putin by mohl jít ještě dál, neboť je „velmi možné, že uvidíme Wagnerovu skupinu jako zástupnou sílu“ podél Dunaje, která bude sloužit k dalšímu narušování lodní dopravy. 

Wagnerovci se nyní nacházejí v exilu v Bělorusku, kde jsou již používáni k zastrašování Polska, dalšího člena NATO. „Potřebujeme zajistit, že je dostatečně odradíme, aby to neznamenalo hrozbu pro mezinárodní lodní dopravu,“ řekl Sevimlisoy. 

Bude mít Rusko „nehodu"?

„Putinovy rakety se stále více přiblížují EU a NATO, tím se zvyšuje šance, že Rusko bude mít ‚nehodu‘,“ uvedla Melinda Haringová z think tanku Atlantická rada. 

Pokud se tak stane a ruská raketa přeletí území Rumunska, způsobí to obrovský problém. NATO se bude muset sejít a rozhodnout ohledně článku 5, kdy budou zástupci muset zhodnotit, jestli se jedná o útok na Rumunsko a je třeba zemi bránit. „Byl by to velký problém, kdyby rakety skončily na území NATO,“ řekla Haringová.

Na konci minulého roku se jedna raketa dostala do Polska, zabila dva lidi. V té době se odehrával summit skupiny G20, zpráva znepokojila světové lídry. Nakonec však nedošlo k aktivaci článku 5, neboť se ukázalo, že raketa přiletěla z ukrajinské strany. 

Nyní něco podobného hrozí u Černého moře, nyní však nebudou žádné pochybnosti o tom, že raketu skutečně vyslalo Rusko, neboť na přístavy útočí drony Shaded, které používá jenom tato země. 

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video  Ukrajinistka o postupu Ukrajinců: Proč útočí na Krymský most? A v čem je problém protiofenzivy.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa