Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Exploze mostu na Krym: Poškozená vozovka a dva mrtví. Rusové prchají pryč, tvoří se kolony

Aktualizováno -
17. července 2023
20:35
Autor: ČTK, Mii - 
17. července 2023
06:01

Most spojující Rusko s anektovaným Krymem byl dnes v noci vážně poškozen a doprava po něm byla brzy ráno přerušena. Poničení mostu, který je důležitou tepnou pro zásobování ruských vojsk bojujících na Ukrajině, připisují ruské úřady útoku ukrajinských námořních dronů. O speciální operaci informují i ukrajinská média, Kyjev se ale tradičně zdržel oficiálního vyjádření. Ruský prezident Vladimir Putin se již nechal slyšet, že útok se neobejde bez odpovědi.

Při výbuchu na mostě přišli o život ruští manželé, kteří na anektovaný poloostrov jeli autem na dovolenou. Jejich dcera vyvázla se zraněním, její život podle úřadů není v ohrožení. Železniční dopravu se mezitím podařilo obnovit, ale auta a kamiony musejí objížďkou přes okupovanou část jižní Ukrajiny anebo čekat na trajekty, které přednostně obsluhují cestující z mezitím zrušených autobusových linek.

Výbuchy bylo podle místních zdrojů slyšet po 3:00 místního času (4:00 SELČ) z města Kerč, v němž most ústí na Krym. Nedlouho poté zdejší proruské úřady informovaly o zastavení provozu a vyzvaly obyvatele, aby na most nevjížděli.

Krymský či též Kerčský most o délce zhruba 19 kilometrů spojuje od května 2018 ruskou pevninu s anektovaným Krymem. Loni v říjnu ho poškodila exploze, z níž Moskva obvinila Ukrajinu a v odvetě při náletech na ukrajinská města zabila desítky civilistů. Kyjev se k útoku podle agentury Reuters přiznal jen nepřímo o několik měsíců později.

Nyní ruské ministerstvo dopravy podle TASS potvrdilo poškození vozovky, mostní pilíře prý poškozeny nebyly.

„Vzhledem k současné situaci žádám obyvatele a hosty poloostrova, aby se zdrželi cestování přes Krymský most a z bezpečnostních důvodů zvolili alternativní pozemní trasu přes nové regiony,“ napsal na sociální síti šéf Ruskem dosazené správy Krymu Sergej Aksjonov. Za „nové regiony“ Rusko označuje okupovaná ukrajinská území, o jejichž anexi se pokusilo.

„Most byl napaden za pomoci dálkově ovládaných hladinových plavidel. Bylo těžké most zasáhnout, ale nakonec se to podařilo,“ citoval portál RBK-Ukrajina svůj zdroj z ukrajinské tajné služby SBU. Stejný výrok citovala i ruská redakce BBC. Naopak mluvčí jižního velitelství ukrajinských ozbrojených sil Natalija Humeňuková označila incident za možnou provokaci ze strany Ruska.

„Dvě ukrajinská dálkově ovládaná hladinová plavidla ve 3:05 (4:05 SELČ) podnikla útok na Krymský most,“ uvedl ruský národní protiteroristický výbor a dodal, že ruská kriminální ústředna věc vyšetřuje jako „teroristický útok“. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová obvinila Washington a Londýn, že řídí „teroristické“ akce Kyjeva. Žádné důkazy o zapojení USA a Británie do příprav útoku na most ale nenabídla.

Sama SBU se k poškození mostu vyjádřila v rýmované říkance s dovětkem „hudba lidová, text SBU“. Podobně se podle BBC stalo i po předchozím útoku na most loni na podzim. SBU se zájmem sleduje, „jak jeden ze symbolů Putinova režimu zase nevydržel tíhu války“, okomentoval situaci mluvčí tajné služby Artem Dechtjarenko a přislíbil odhalit všechny podrobnosti po ukrajinském vítězství ve válce.

Po mostě opět jezdí vlaky, ale silniční část zůstává uzavřena. Autobusové spoje na Krym byly v Krasnodarském kraji dočasně zrušeny. Úřady podle médií doufají, že se podaří obnovit silniční dopravu po mostě alespoň v jednom pruhu. Na východě Krymu úřady zřizují střediska pro turisty čekající na nalodění na trajekty, které přednostně přepravují cestující z autobusů. Situaci vyhodnocuje i vládní komise, která od premiéra Michaila Mišustina dostala za úkol nápravu škod.

Putin: Z vojenského hlediska nesmyslný útok

Ruský prezident Vladimir Putin označil poškození mostu za teroristický čin, obvinil z něj Ukrajinu a uvedl, že Moskva na něj připravuje reakci. Šéf Kremlu zároveň vyzval ke zpřísnění bezpečnostních opatření na této strategické infrastruktuře, která byla v noci vážně poškozena. Automobilová doprava po obou silničních částech mostu bude zřejmě obnovena k 1. listopadu, prohlásil místopředseda ruské vlády Marat Chusnullin.

„Provoz na automobilové části byl prozatím pozastaven,“ uvedl Chusnullin, podle něhož jedna silniční část byla zcela zničena a bude muset být znovu postavena. V polovině září by podle místopředsedy ruské vlády měla fungovat oboustranně automobilová doprava v jedné části mostu. V omezeném režimu chtějí ruské úřady otevřít Krymský most pro lehčí automobily už během následujících hodin. Ruské ministerstvo dopravy už dříve potvrdilo poškození vozovky, mostní pilíře podle něj poškozeny nebyly.

Putin útok na Krymský most mimo jiné označil za nesmyslný z vojenského hlediska, protože ho podle něj ruské síly „už dávno“ nepoužívají pro vojenskou dopravu. „Je to další teroristický čin kyjevského režimu,“ prohlásil šéf Kremlu, na jehož popud Rusko loni v únoru vojensky napadlo Ukrajinu. „A (je) krutý, protože byli zraněni, umírali nevinní civilisté,“ dodal Putin.

„Odpověď ze strany Ruska samozřejmě bude. Ministerstvo obrany připravuje příslušné návrhy,“ prohlásil dále Putin během televizního vysílání, ve kterém s dalšími ruskými představiteli hodnotil následky útoku.

Turisté z poloostrova utíkají, další ruší dovolené

Mezitím z poloostrova začali odjíždět ruští turisté, kteří na Krymu trávili letní dovolenou. Státní tisková agentura RIA Novosti uvedla, že se vytvořila více než pětikilometrová kolona aut ruských turistů, kteří mířili domů a použili Čonharský most, známý jako „brána na Krym“. Jde o jeden z několika mostů spojujících Krym s pevninou, který leží na nejkratší trase mezi poloostrovem a místy současné ukrajinské protiofenzivy na jihovýchodě země. Silnice, jejíž je most součástí, vede z Krymu přes Chersonskou oblast dál do Melitopolu v Záporožské oblasti.

„Máme zrušené pobyty na konec července i srpen,“ uvedla Jelena Baženovová z krymské cestovní kanceláře Laspi. „Snažíme se přesvědčit turisty, aby se nerozhodovali na základě emocí. Očekáváme, že se situace normalizuje,“ dodala. I Ilja Umanskij ze sdružení ruských cestovních kanceláří uvedl, že očekává „významné“ rušení pobytů. Jak dodal, asi 20 000 turistů nyní končí svou dovolenou na Krymu a dalších 20 000 by mělo brzy dorazit.

21:22
Dnes

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
Dnes

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk malují drony pro armádu (26. 4. 2024). Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk malují drony pro armádu (26. 4. 2024). Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk malují drony pro armádu (26. 4. 2024).
20:12
Dnes

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video  Most spojující Rusko s Krymem v plamenech  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa