Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ukrajinští dělostřelci mají navrch: Za každou ztracenou houfnici teď ničí čtyři ruské

Autor: mav, swp - 
14. července 2023
05:00

Letní protiofenziva Ukrajiny zatím nevypadá jako ta loni na podzim, kdy obránci dramaticky rychlým tempem vytlačili okupanty z velké části svého území. Postup je nyní pomalý, ztráty se jeví na obou stranách vyrovnané. Ovšem v jednom hledisku, a to celkem důležitém, se daleko lépe daří Ukrajině: V souboji dělostřelců.

Jak uvádí každodenní statistiky generálního štábu Ozbrojených sil Ukrajiny, za poslední měsíc (mezi 11. červnem a 11. červencem) ztratili Rusové 649 dělostřeleckých systémů a 71 salvových raketometů. Toto tvrzení nelze věrohodně ověřit a vlastní ztráty ani jedna strana nepřizná.

Nezávislí pozorovatelé na jihu Doněcké a v Záporožské oblasti napočítali od začátku protiofenzivy 4. června 32 zničených houfnic a raketometů na ruské straně, zato jen osm na té ukrajinské. Jde o stroje, jejichž fotografie či videa pozorovatelé viděli a dokázali ověřit jejich pravost, skutečný počet ztrát bude vyšší. Za 17 měsíců války web Oryx napočítal něco přes 200 zničených odpalovačů a houfnic na ukrajinské straně, na ruské pak šest stovek.

Začátkem invaze mělo Rusko v dělech velikou převahu - na pět tisíc houfnic a odpalovačů raketového dělostřelectva, asi trojnásobek ukrajinských počtů, psal magazín Forbes.

Tato převaha ovšem dlouho nevydržela. Ukrajinci začali dostávat modernější výzbroj ze Západu - spolehlivější, přesnější, s delším dostřelem. A velkou roli sehrály špičkové dělostřelecké radary od Německa, Norska, Británie a USA. Ty sledují vystřelené projektily a dají informaci dělostřelcům či dronům, odkud vylétly. Když se ruští dělostřelci nestihnou hodně rychle přesunout, dostanou zásah.

„Armáda, která vyhraje protidělostřelecký boj v dané bitvě, je častěji celkovým vítězem bitvy,“ konstatuje Forbes.

Ruské radary a drony se ukázaly být méně efektivní a teď už ruské dělostřelectvo nemá kvalitativní převahu, ani s tou množstevní to není jisté.

Video  Zákopy v okolí Bachmutu  - Reuters/Anadolu Agency
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa