Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Zabili zástupce šéfa mobilizace v ruském Krasnodarsku. Stál za útokem ve Vinnycje?

Aktualizováno -
11. července 2023
12:16
Autor: ČTK - 
10. července 2023
22:15

Ve městě Krasnodar na jihozápadě Ruska neznámý pachatel zastřelil zástupce šéfa městské správy pro mobilizaci. V pondělí o tom informovala agentura TASS, která se odvolává na justiční zdroj. Ukrajinská rozvědka i média zabitého ruského velitele dávají do souvislosti s loňským útokem na ukrajinské město Vinnycja, které podle ukrajinské armády zasáhly střely Kalibr vypálené z ponorky v Černém moři. Ve městě tehdy zahynulo nejméně 27 lidí a přes 110 dalších utrpělo zranění.

„V Krasnodaru byl zavražděn zástupce vedoucího městské správy pro mobilizaci Stanislav Ržickij,“ uvedl zdroj. Řekl také, že podle předběžných informací neznámý útočník několikrát na Ržického vystřelil a pak zmizel. Motiv jeho činu je zatím nejasný, úřady případ vyšetřují jako vraždu.

Ržickij byl kapitánem 2. stupně a velel ponorce Krasnodar, uvedl TASS. Podle telegramového kanálu Baza byl 42letý Ržickij zastřelen v pondělí ráno v jednom z parků ve městě. Vrah ho dlouho sledoval, věděl, kde se pohybuje a pro svůj čin si vybral místo mimo dosah městského kamerového systému, uvedl kanál Baza.

Ponorka Krasnodar je podle informací ukrajinské vojenské rozvědky součástí ruské Černomořské flotily a je schopná nést čtyři rakety Kalibr s plochou dráhou letu. Kapitána Ržického jako velitele ponorky identifikovalo loni po útoku na Vinnycju šetření ukrajinského serveru ngl.media. Server ale poznamenal, že poslední zmínka o Ržickém v tisku byla už několik let stará. Ruské tiskové agentury o Ržickém referují jako o zástupci vedoucího krasnodarské správy pro mobilizaci.

Ve Vinnycje ve střední části Ukrajiny zasáhly loni v červenci tři rakety s plochou dráhou letu náměstí v centru města. Při útoku zemřela také čtyřletá Liza s Downovým syndromem.

Částečnou mobilizaci k doplnění ztrát ve válce proti Ukrajině vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin loni na podzim. O tom, že další mobilizace není nutná, mluvil Putin naposledy v červnu, ale naznačil, že příští vlna odvodů by mohla záviset na tom, jaké cíle si Rusko na Ukrajině klade.

Video  Analytik Stulík: Rusko tahá za kratší konec, jeho požadavky jsou odtržené od reality  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa