Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jaderný expert promluvil o nebezpečí v Záporožské jaderné elektrárně. Co se stane, když vybuchne?

Autor: DVL, swp - 
13. července 2023
05:00

Napětí kolem Záporožské jaderné elektrárny znovu eskaluje. Ruská i ukrajinská strana se vzájemně obviňují z chystání útoků a různých incidentů okolo zařízení. Jaderný expert popsal zpravodajství Sky News, co by se stalo, kdyby v elektrárně došlo k výbuchu. Jak velké nebezpečí nakonec hrozí? 

Proč napětí kolem jaderné elektrárny v Záporoží znovu eskaluje? A pokud by došlo k výbuchu v jednom nebo více reaktorech, jak nebezpečné by to bylo? Zpravodajství Sky News přineslo rozhovor s jaderným expertem, který vysvětlil, co se děje v největší evropské jaderné elektrárně a jaká je míra rizika.

Zařízení v Záporoží obsahuje šest jaderných reaktorů, z nichž každý dokáže generovat přibližně 1000 megawattů elektřiny.

Většina reaktorů v sovětské elektrárně byla postavena v 80. letech, přičemž šestý blok byl oficiálně uveden do provozu v roce 1996. Nachází se nedaleko města Energodar, na jižním břehu zničené přehrady Kachovky na řece Dněpr.

V jaderných elektrárnách se elektřina vyrábí procesem jaderného štěpení – štěpením atomů uranu – za vzniku tepla. To se používá k vaření vody a vytváření páry, která roztáčí turbíny a vyrábí elektřinu.

Je to jedna z 10 největších jaderných elektráren na světě, která v jednom bodě vyráběla téměř polovinu ukrajinské jaderné energie a více než 20 % elektřiny v zemi. Nicméně nyní byly reaktory elektrárny z bezpečnostních opatření odstaveny a již nevyrábějí elektřinu.

V prvních dnech invaze v roce 2022, když se tanky valily směrem ke Kyjevu na severu, ruské síly postupovaly také na Záporožskou elektrárnu na jihu.

Po těžkých bojích – během nichž vypukl požár a kulka prorazila vnější stěnu reaktoru 4 – bylo zaměstnancům elektrárny sděleno, že je nyní pod kontrolou Rosatomu, ruské státní jaderné společnosti.

Proč napětí eskaluje?

Obavy o bezpečnost v továrně v Záporoží v důsledku probíhající války přetrvaly a v určitých bodech vzrostly kvůli měnícím se okolnostem a obviňováním z obou stran.

Tento týden se Rusko a Ukrajina navzájem obvinily z přípravy útoku na elektrárnu. Volodymyr Zelenskyj hovořil o „nebezpečných provokacích“ v elektrárně a jeho ozbrojené síly varovaly, že na střechu reaktorů 3 a 4 byla v úterý umístěna „výbušná zařízení“.

„Pokud by vybuchly, nepoškodily by reaktory, ale vytvořily by obraz ostřelování z ukrajinské strany," uvedla armáda na sociální síti Telegram.

Mezitím Renat Karchaa, poradce šéfa společnosti Rosenergoatom, která provozuje ruskou jadernou síť, řekl, že Ukrajina plánuje shodit do elektrárny munici s jaderným odpadem přepravovaným z dalších pěti jaderných elektráren v zemi. Na podporu svého tvrzení nepředložil žádné důkazy.

Vzhledem k tomu, že kolují neověřené zprávy, že ruské síly začínají elektrárnu opouštět, panují obavy, že by mohlo dojít k podobnému scénáři jako při výbuchu na přehradě Kachovka.

Jak nebezpečný by byl výbuch?

Protože se Ukrajina a Rusko nadále navzájem obviňují z plánování výbuchu nebo jiných incidentů v elektrárně, vyvolává to otázky, co by se stalo, kdyby k takovému výbuchu skutečně došlo.

Eugene Shwageraus, profesor inženýrství jaderných energetických systémů na Cambridgeské univerzitě, řekl novinářům: „Instalace není postavena pro ubytovávání vojáků a ukládání vojenského vybavení. Je zřejmé, že elektrárny jsou tu od toho, aby vyráběly elektřinu, a zneužívání jakéhokoli průmyslového zařízení je znepokojující."

Dodal však, že jaderné elektrárny jsou postaveny „docela robustně", a řekl, že existuje rozdíl mezi skutečnými nebezpečími a nebezpečími zdánlivými.

Protože reaktory byly odstaveny před měsíci, řekl profesor Shwageraus, nejnebezpečnější štěpný produkt, který byl vyráběn – jód-131 – se nyní rozpadl na bezpečnou úroveň.

Jód-131 je důležitý, jak uvedl expert, protože je obojí:

- volatilní (velmi mobilní v prostředí) a

- nebezpečný při setkání s člověkem.

Ale vzhledem k tomu, že jód se nyní rozložil na bezpečnou úroveň, zbývající izotopy ostatních prvků, které zůstaly, nejsou tak velkým rizikem, protože mohou být těkavé, nebo nebezpečné při setkání s člověkem, ale ne obojí.

Na otázku, zda by velká exploze v elektrárně rozptýlila některý ze zbývajících radioaktivních materiálů dále a představovala tak problém, odpověděl: „O kousek dál znamená, že zamoříte parkoviště té elektrárny."

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa