Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ničivá a smrtící. Co způsobuje kazetová munice, kterou dostane Ukrajina?

  • Autor: ČTK,trm,lig - 
    8. 7. 2023
    17:25

    Ukrajina dostane v rámci dalšího balíku vojenské pomoci od Spojených států i kazetovou munici, kterou se řada zemí před lety zavázala nepoužívat. Například Rusové ji ale v rámci agrese v sousední zemi opakovaně použili. Kazetové bomby jsou extrémně ničivé a představují větší nebezpečí pro civilisty. Ukrajinské úřady věří, že kazetová munice bude mít mimořádný dopad i na psychiku okupantů. Jak přesně kazetová munice působí, v jakých konfliktech byla použita a proč víc než 100 zemí podepsalo úmluvu o jejím nepoužívání?

    „Bylo to z mé strany skutečně těžké rozhodnutí, které jsem mimochodem konzultoval s partnery i našimi přáteli (v Kapitolu). Ukrajincům dochází munice,“ okomentoval dnes oznámení prezident Joe Biden v rozhovoru se stanicí CNN.

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na twitteru napsal, že balík vojenské pomoci Ukrajina velmi potřebovala, a Bidenovi za něj poděkoval. „Rozšíření obranných schopností Ukrajiny nám dává nové možnosti, jak osvobodit naše teritorium a přiblížit se míru,“ napsal Zelenskyj.

    Poradce prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak už dříve řekl, že kazetová munice může Rusy psychicky zdecimovat. „Kazetová munice nepochybně může mít mimořádný psychický a emocionální dopad na už tak demoralizovaná ruská okupační uskupení,“ uvedl Podoljak.

  • 1.Jak je kazetová munice nebezpečná?

    Kazetová munice obecně je taková výbušná munice, která obsahuje submunici (menší bomby), které rozptyluje po okolí. Nejznámější je kazetová puma, která se skládá z kontejneru, který obsahuje stovky malých bomb. Kazetové bomby se většinou přepravují letecky, balistickými raketami nebo dělostřelecky, vybuchují ještě ve vzduchu a rozpadají se na menší nálože, které se rozptýlí v širokém okolí. Submunice obsahuje např. kovové špony, kuličky, střepiny, ale například i napalm či další chemické nebo biologické zbraně. Kazetová puma se využívá také k rozptýlení protipěchotních min.

    Kazetová munice je schopná pokrýt velký prostor, proto se využívá proti pěchotě, tankům, k ničení dopravní či energetické infrastruktury či třeba letišť.

    Kazetová munice je velmi nebezpečná pro civilisty. Nejen, že pokrývá velký prostor, ale také mnohé z bomb zůstávají nevybuchlé a dlouhodobě ohrožují okolí.

    Od 90. let minulého století se začala používat vyspělá inteligentní submunice, která využívá tepelné a vizuální senzory k lokalizaci a útoku na konkrétní cíle. Některá submunice může být také nastavena na sebezničení, pokud dosáhne země bez lokalizace cíle.

  • 2.Úmluva o zákazu kazetových bomb

    V květnu 2008, na závěr desetidenní mezinárodní konference o kazetové munici, byla v irském Dublinu formálně přijata konvence, jež zakazuje výrobu kazetových bomb a ukládá zničit jejich zásoby do osmi let. Souhlas s textem dokumentu vyslovili zástupci 111 zemí. Stranou však zůstali hlavní výrobci a uživatelé těchto zbraní, kteří se dublinského rokování vůbec nezúčastnili - USA, Čína, Rusko, Indie, Pákistán a Izrael.

    V prosinci téhož roku v norském Oslu zástupci více než sta zemí podepsali dohodu o zákazu kazetové munice. Mezi signatáři byla většina členů EU a NATO včetně Česka. Za ČR dohodu podepsal ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který při té příležitosti řekl, že jde o důležitou událost, kterou byla završena letitá mezinárodní vyjednávání. „Je to důležité, protože kazetová munice způsobila mnoha lidem strašná a nejohavnější poranění a ztráty na životech,“ uvedl Schwarzenberg.

    Dokument vstoupil v platnost šest měsíců poté, co ho ratifikovalo prvních 30 států. Vzhledem k tomu, že třicátá ratifikace byla uložena během února 2010, vstoupila úmluva v platnost 1. srpna 2010. ČR ratifikovala smlouvu v polovině roku 2011 a samotná smlouva vstoupila v platnost pro ČR k 1. březnu 2012.

    Úmluva zavazuje smluvní strany k vyřazení kazetové munice z výzbroje a k její likvidaci do osmi let po vstupu úmluvy v platnost pro danou smluvní stranu. Území kontaminovaná kazetovou municí musí být vyčištěna do deseti let po vstupu smlouvy v platnost pro danou smluvní stranu. Úmluva dále země zavazuje především k tomu, že kazetovou munici nebudou vyvíjet, držet nebo převádět. Úmluva navíc zavádí rámec pro podporu pomoci obětem, odstraňování kontaminovaných míst, vzdělávání v oblasti snižování rizik a ničení zásob. Některé inteligentní munice jsou vyloučeny z oblasti působnosti úmluvy.

    Úmluvu doposud ratifikovalo 111 států. Dalších 12 zemí (převážně z Afriky, ale třeba i Kypr a Indonésie) ji podepsalo, ale neratifikovalo. K úmluvě se nepřipojily krom USA, Číny, Ruska, Indie, Pákistánu a Izraele např. ani Ukrajina, Polsko, Finsko, Rumunsko, Turecko, Egypt, Brazílie či Argentina

  • 3.Kazetová munice a Česko

    Kazetovou munici podle vyjádření českého ministerstva obrany vyřadila česká armáda ze své výzbroje už během 90. let. V dubnu 2008 zbývalo k likvidaci 67 kusů kontejnerů a 16.482 kusů submunice sovětské výroby KMG-U a RBK, která měla být podle plánu zlikvidována do konce roku 2011.

  • 4.Kdo používal kazetovou munici

    Kazetovou munici poprvé použilo Německo během druhé světové války (tzv. motýlí bomba). Kazetové zbraně byly poté použity kupříkladu ve válkách ve Vietnamu, v Čečensku, v Iráku, v Afghánistánu, v Libanonu, v bývalé Jugoslávii či během rusko-gruzínského konfliktu.

    Poté, co v roce 2010 vstoupila v platnost úmluva o zákazu kazetové munice, použila ji jedna či více válčících stran např. v Sýrii, Libyi, Jižním Súdánu či Jemenu. Na Ukrajině byla pravděpodobně použita kazetová munice již v roce 2014 v Doněcku, po loňském ruském vpádu na Ukrajinu ji ruská strana nasadila několikrát, např. v Charkově. Ukrajinské úřady uvádějí, že mají důkazy, že ruské síly použily kazetové bomby v Chersonské a Oděské oblasti.

    Video  Analytik Mikulecký o konci vzpoury v Rusku: Jednoznačná habaďůra! Lukašenko vliv nemá  - Pavlína Horáková
    Video se připravuje ...

     

Video se připravuje ...
Další videa