Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Utajovaná cesta Zelenského do Prahy: Unikátní foto z paluby speciálu a přílet pod dohledem gripenů

Aktualizováno -
6. července 2023
21:29
Autor: ČTK, simao - 
6. července 2023
19:30

Do Prahy přiletěl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj! Český vládní speciál se Zelenským na palubě vyletěl v pátek z bulharské Sofie ve 18:21 a zamířil do Prahy. Foto z nástupu Zelenského do českého letadla sdílel na twitteru mluvčí vlády Václav Smolka. Do Prahy doporovodily vládní speciál dva gripeny. Detaily z přesunu prozradil ČT Tomáš Pojar, poradce premiéra pro národní bezpečnost. Vzniklo i unikátní foto Zelenského na palubě speciálu - s gripenem za zády.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přiletěl do České republiky. Jde o jeho první návštěvu Česka od začátku ruské invaze.

Že Zelenskyj zamíří dnes do Prahy, uvedla nejprve agentura AP. ČTK však následně zprávu stornovala. Cestu Zelenského do Prahy oficiálně potvrdili z české strany až hradní mluvčí Markéta Řeháková a mluvčí Úřadu vlády Václav Smolka, který přidal foto z nástupu do českého speciálu.

Zelenskyj sám během letu na twitteru uvedl, že v Praze bude jednat s prezidentem Petrem Pavlem, premiérem Petrem Fialou, předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (oba ODS) i se šéfkou Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09), potká se se členy vlády a Parlamentu. Ukrajinský prezident tak prolomil hradbu mlčení ohledně další země, kam se vydal po páteční návštěvě Bulharska.

Příjezd Zelenského provázela mimořádná bezpečnostní opatření, o cestě do ČR věděla předem jen hrstka lidí. Na letišti v praze-Ruzyni pak vítal Zelenského ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Na začátek Zelenského pražského programu byl připraven uvítací ceremoniál na Pražském hradě.

Areál Hradu včetně zahrad a návštěvnických objektů byl dnes kvůli návštěvě zhruba od 15:00 uzavřen pro veřejnost. Novináři museli projít důkladnou bezpečnostní kontrolou. Hrad bude otevřen opět v pátek.

Detaily z cesty Zelenského do Prahy přinesl v ČT poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar. „Prezident Zelenskyj měl pozvání k návštěvě ČR již mnoho a mnoho měsíců,“ uvedl v ČT Pojar.

„Když se teď premiér Fiala viděl s ním v Kišiněvu 1. června, tak si řekli, že při další cestě do Evropy navštíví i ČR a to prezident Zelenskyj dodržel s tím, že původně byl v plánu již přílet před nějakými 14 dny, ale z toho díky programu prezidenta Zelenského sešlo a jsem rád, že nakonec tedy dosedl dnes,“ řekl Pojar.

„Překvapivě se to podařilo udržet v tajnosti. Samozřejmě tomu napomáhalo to, že ten termín se změnil asi dvanáctkrát za poslední měsíc, ale ani jeden z nich se neobjevil venku, což bylo pozoruhodné. A já myslím, že to nebyla tak noční můra. Výhodou je i to, že dneska máme svátky, že Praha je prázdná, že většina Pražanů je mimo hlavní město a tím pádem i z logistického a bezpečnostního hlediska je to jednodušší. Myslím si, že ČR umí organizovat takovéhle návštěvy,“ doplnil Pojar.

Unikátní foto Zelenského z českého speciálu s gripenem

Českou podmínkou nebylo, aby Zelenskyj v Česku přenocoval. „Zároveň je to z praktického hlediska důležité a dobré. Já jsem ledacos mohl už probrat v letadle a připravit,“ uvedl Pojar, který letěl společně se Zelenským. „Máme ho tady déle, můžeme s ním déle mluvit, je víc jednání, která na sebe navazují, která se vzájemně doplňují a podporují a můžeme z toho i my získat maximum, co chceme,“ uvedl Pojar.

Celý čtvrteční program a přesun Zelenského byl zpoždění pozdějším odletem Zelenského z Bulharska, což ale na podstatě samotných jednání nic neubere, upozornil Pojar.

Vzniklo přitom i unikátní foto Zelenského z českého vládního speciálu s gripenem v okénku. Snímek pořídil právě Pojar.

„Je to prezident Zelenskyj na palubě Czech AirForce One, doprovázen gripeny předtím, než přistál v Praze na Ruzyni. Mimochodem to nebylo jednoduché zaostřit ani na iPhonu, ale podařilo se mi to a prezident Zelenskyj bylo vidět, že je herec a bylo vidět, že je herec a ví, že je potřeba ledacos vytrpět. Posečkal, než telefon zaostřil a symbolicky se to dalo zdokumentovat. Protože je pravda, že ve chvíli, kdy kapitán letadla oznámil, že budou doprovázet prezidenta gripeny, musím říct, že to bylo ukrajinskou stranou kvitováno velmi s povděkem a velmi pozitivně. Mnozí si tam také naše gripeny fotili a myslím, že to bylo pěkné přivítání ještě ve vzduchu,“ prozradil Pojar.

Video  Petr Pavel vítal Zelenského na Pražském hradě: Potlesk i státní hymny  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Válka Rusko vs. Ukrajina
21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Video se připravuje ...
Další videa