Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

VIDEO Zelenskyj na Pražském hradě vyslechl potlesk i hymny: Takhle ho vítal Pavel!

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
6. července 2023
21:51
Autor: trm, ČTK, simao - 
6. července 2023
16:50

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dorazil na Pražský hrad, v Praze ho oficiálně přivítal před společným jednáním prezident Petr Pavel. Zelenskyj přicestoval do Prahy o něco později, než se původně očekávalo, zdržel ho předchozí

  • Zelenského pozval při své dubnové návštěvě Ukrajiny do Česka prezident Petr Pavel. Zelenskyj do Česka vyrazil po návštěvě v Bulharsku.
  • V Praze jednal Zelenskyj s prezidentem Pavlem, v pátek ho čeká setkání s premiérem Fialou, šéfy Sněmovny a Senátu Pekarovou Adamovou a Vystrčilem a dalšími politiky.
  • „Na řadě je Praha,“ potvrdil Zelenskyj ve čtvrtek v podvečer na svém twitteru. Přílet Zelenského do Česka se konal v utajovaném režimu a pod dohledem gripenů, které provázely vládní speciál. Více čtěte ZDE
  • Zajištění bezpečnosti Zelenského v Praze je pro policii jedním z největších opatření, na kterém se kdy podílela, uvedli policisté na twitteru. Více k opatřením čtěte ZDE
  • Česká republika Ukrajinu, která se brání bezprecedentní ruské agresi od loňského února, podporuje od začátku. Na počet obyvatel ČR přijala nejvíc válečných uprchlíků. Češi dodali Ukrajincům i mnoho zbraní. 

Ukrajinský prezident Zelenskyj přiletěl do České republiky. Jde o jeho první návštěvu Česka od začátku ruské invaze. Prezident Pavel na twitteru uvedl, že na Hrad přicestoval muž, který svým odhodláním a statečností inspiruje celý svět. „Za Českou republiku ho dnes mohu znovu osobně ujistit, že v boji za svobodu a suverenitu není sám a nikdy nebude,“ napsal.

Zelenskyj dnes večer přiletěl do Prahy z Bulharska, kde jednal s premiérem Nikolajem Denkovem nebo se svým protějškem Rumenem Radevem.

Ukrajinský prezident bude v pátek jednat s premiérem Petrem Fialou, předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (oba ODS) i šéfkou Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Setká se se členy vlády a Parlamentu.

Na twitteru před příletem do Prahy Zelenskyj konkretizoval, že tématem jednání bude obrana, blížící se summit NATO ve Vilniusu, evropská a euroatlantická integrace Ukrajiny, situace u Záporožské jaderné elektrárny nebo rekonstrukce napadené země.

Zelenskyj od začátku loňského ruského vpádu na Ukrajinu navštívil několik západních metropolí včetně Londýna, Paříže, Berlína a Washingtonu, ale například i Varšavu.

Česko přispělo za dobu trvání války na Ukrajině celkovou hodnotou 45 miliard korun na boj proti ruské agresi, uvedl prezident Pavel na společné tiskovce se Zelenským.

Ukrajinská protiofenziva ukazuje, že Rusko není zdaleka tak silné, jak se snažilo všechny přesvědčit, poznamenal Pavel.

Obnovu Ukrajiny, nejen poválečnou, ale i v době války, je nutné vidět jako příležitost i pro Českou republiku a české firmy, dodal Pavel.

Česká pomoc napadeným Ukrajincům

Od ledna do května Česko Ukrajině poskytlo 24 tanků, 76 bojových vozidel pěchoty (BVP) nebo 645 protitankových řízených střel. Podle ministryně Jany Černochové (ODS) je v armádních zásobách stále technika, kterou lze napadené zemi poskytnout, náčelník generálního štábu Karel Řehka možnosti pravidelně vyhodnocuje.

Za prvních pět měsíců Česko dále poskytlo 16 speciálních vozidel pro systém protivzdušné obrany, 57 000 nábojů pro kanony a kanonové houfnice a 144 protiletadlových prostředků. Součástí dodávek byly i další vojenský materiál, výstroj, náhradní díly, pohonné hmoty či materiál radiační, chemické a biologické ochrany. Vláda také koordinovala dodávku dalších stovek kusů těžké vojenské techniky formou licencí či spoluprací se zahraničními partnery.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Ruské ztráty podle ukrajinské armády (27. 4. 2024).
Zobrazit celý online

Loni poskytlo ministerstvo obrany Ukrajině ze svého majetku mimo jiné 38 tanků, 55 BVP, čtyři kusy letecké techniky a 13 samohybných kanónových houfnic. Dále pět průzkumných chemických vozidel, 47 automobilů, 27.518 nábojů pro dělostřelectvo, 12 raketometů, 4900 raket pro raketomety, 8022 pancéřovek, 128 minometů, 17.400 min pro minomety, 291 protiletadlových prostředků, 30.025 pistolí, 11.233 dlouhých ručních střelných zbraní a 4,263.000 nábojů pro ruční střelné zbraně.

Video  Zelenskyj na Pražském hradě vyslechl potlesk i hymny: Takhle ho vítal Pavel!  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa