Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Mrazivá slova Prigožina z ústraní: Mnoho z „boje se zrádci“ se povedlo, brzy přijde další vítězství!

Autor: ČTK - 
3. července 2023
18:26

Šéf ruských žoldnéřů Jevgenij Prigožin dnes zveřejnil první veřejné prohlášení od přesunu do Běloruska z minulého úterý, uvedl portál Meduza. V asi půlminutovém audiozáznamu zveřejněném na telegramovém kanálu Grey Zone uvedl, že cílem protestního tažení jeho mužů na Moskvu z předminulého víkendu bylo bojovat se zrádci. Na toto prohlášení navázal příslibem „dalších vítězství na frontě“.

„Pochod spravedlnosti usiloval o boj se zrádci a o mobilizaci naší společnosti. Myslím, že se nám mnohé z toho povedlo. Věřím, že v nejbližší době uvidíte naše další vítězství na frontě,“ uvedl Prigožin. Jaká vítězství má na mysli, ale neupřesnil.

Prigožin v pátek 23. června večer ohlásil protest proti ruskému armádnímu vedení, načež jeho muži podnikli tažení z Ukrajiny přes ruský Rostov na Donu směrem na Moskvu. Po několika hodinách Prigožin svůj protest odvolal. Na základě dohody, kterou pomohl zprostředkovat běloruský prezident Alexandr Lukašenko, se pak uchýlil do Běloruska. Osud jeho Wagnerovy soukromé vojenské společnosti zůstává nejasný, hovoří se ale o tom, že někteří jeho muži se taktéž přesunou do Běloruska.

Oficiální potvrzení týkající se přesunu wagnerovců do Běloruska nejsou. Například ruský prezident Vladimir Putin ale uvedl, že žoldnéři nebudou za účast v odporu proti armádě z předminulého víkendu trestně stíháni a že mohou následovat svého lídra do Běloruska.

Video  Sídlo Wagnerovy skupiny v Petrohradu: Takhle ho po vzpouře zavírali.  - Reuters
Video se připravuje ...

16:51
Dnes

„SBU doručila oznámení o podezření sankcionovanému metropolitovi Ukrajinské ortodoxní církve Moskevského patriarchátu ze Záporoží, který vyvolával náboženskou nenávist,“ informuje Bezpečnostní služba Ukrajiny (SBU). Kněz nenávistně hovořil soukromě i v bohoslužbách, podporoval ruskou agresi. „Duchovní také zveřejňoval provokativní příspěvky na svém osobním telegramovém kanálu, kde urážel náboženské cítění představitelů jiných náboženství. Tímto způsobem podkopával společensko-politickou situaci v přífrontovém regionu ve prospěch agresorské země.“

15:11
Dnes

Zástupci médií dostanou přístup do kuloárů Verchovné rady – jednokomorového ukrajinského parlamentu – aby mohli pokrýt její práci během plenárních zasedání, slíbil šéf parlamentního aparátu Vjačeslav Štučnyj podle zpravodaje agentury Ukrinform.

Do jisté míry to bude přístup omezený: „Vracíme se k praxi, kterou jsme měli v době pandemie koronaviru. Během zasedání Verchovné rady bude moci v budově pobývat 20–30 zástupců médií. Novináři již požádali o akreditaci. Jsme připraveni na další akreditace,“ řekl Štučnyj. Dříve mělo parlamemtní akreditaci přes 4000 žurnalistů, teď se budou muset omezit na ty nejdůvěryhodnější. „Máme rizika, která jsou každý měsíc potvrzena příslušnými dopisy od speciálních služeb,“ vysvětlil omezení předseda parlamentu Ruslan Stefančuk. 

Za válečného stavu byla řada demokratických procesů ukrajinského státu omezena, což kritizuje opozice. 

14:53
Dnes

V Moskvě dnes začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a kterou ukořistila ruská vojska během bojů na Ukrajině. Na akci pořádané ministerstvem obrany je k vidění více než 30 kusů těžké techniky západní výroby, včetně amerického tanku M1 Abrams a obrněného vozidla pěchoty Bradley, německého tanku Leopard 2 a obrněného vozidla pěchoty Marder a francouzského obrněného vozidla AMX-10RC.

Na výstavě, která bude otevřená jeden měsíc v památníku druhé světové války v západní části Moskvy, jsou vystaveny také střelné zbraně či vojenské dokumenty.

Rusko kritizuje dodávky západních zbraní a vojenského vybavení na Ukrajinu a považuje je za důkaz přímého zapojení NATO do konfliktu. Ruský prezident Vladimir Putin zároveň opakovaně prohlásil, že západní vojenské dodávky Kyjevu průběh konfliktu nezmění a nezabrání Rusku v dosažení jeho cílů.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa