Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Chceme cokoliv, hlavně ať je to u moře! Rusové skupují nemovitosti v okupovaném Mariupolu

Autor: pma, ČTK, swp - 
5. července 2023
08:30

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu se okupanti zaměřují na dobývání přístavního města Mariupol. To se nachází zhruba 60 kilometrů od ruských hranic. Podle ruských opozičních zpravodajských webů mají okupanti zájem o nemovitosti ve válkou zpustošeném městě. Podle některých bude Mariupol za krátkou dobu skvělou dovolenkovou destinací. Většina zájemců chce v Mariupolu bydlet hlavně kvůli moři.

Přístavní město Mariupol, které leží přibližně šedesát kilometrů od ruských hranic, se stalo symbolem zkázy ruské invaze. V loňském roce bylo v Mariupolu zničeno na 90 procent všech bytových domů a 60 procent rodinných domů. Podle tamního starosty Vadyma Bojčenka doposud v Mariupolu zemřelo přibližně 10 tisíc civilistů.

Nejhorší masakr se ve městě odehrál 16. března loňského roku, kdy ruský nálet zasáhl divadlo, kde se ukrývalo asi 1000 osob, mezi kterými byly i děti. O život tehdy přišly podle odhadů stovky lidí. 

Válečný konflikt vyhnal z půlmilionového Mariupolu většinu původních obyvatel. V těžkých podmínkách zůstalo zhruba sto tisíc obyvatel, kteří se snaží ve městě přežívat všemi možnými způsoby.

Přes 300 budov šlo k zemi

Ruský opoziční zpravodajský web Meduza tento týden upozornil na skutečnost, že se na ruské sociální síti VKontaktě objevují čím dál častěji skupiny, které se zaměřují na prodej nemovitostí v Mariupolu.

Zájemci jsou z různých koutů Ruska, nejčastěji z Krasnojarsku, Nižního Novgorodu, Moskvy, Petrohradu nebo Krasnodaru. Podle Meduzy bylo v Mariupolu ke konci letošního března opraveno na 1829 budov. 36 obytných budov bylo přestavěno či nově postaveno. 361 objektů muselo jít kvůli alarmujícímu stavu k zemi.

Na Avitu, ruském inzertním webu s nemovitostmi, je v současnou chvíli kolem 70 nabídek. Polovinu z nich tvoří byty, druhou rodinné domy, které Ukrajinci v důsledku války opustili, a jsou tak neobydlené. K dispozici je i jedna budova s komerčními prostory. Průměrný nabízený byt v Mariupolu vyjde zájemce na tři miliony rublů (v přepočtu 766 tisíc korun), rodinný dům s pozemkem zase na za 4,8 milionu rublů (v přepočtu 1,1 milionu korun).

Levné bydlení u moře

„Chceme žít u moře a na místě s nízkou ekologickou zátěží. Nemovitosti v Mariupolu jsou docela levné a nabídky práce pro manžela, který je elektrikář, jsou slibné,“ popsala svůj důvod ke koupi nemovitosti Ruska Irina. Její rodina se sice bojí, že se bude v oblasti stále bojovat, věří ale, že válka nebude trvat věčně.

„Chci si tam koupit nemovitost. Věřím, že město bude vzkvétat a v blízké budoucnosti se stane dobrou prázdninovou destinací,“ myslí si Rus Eldar.

Podle serveru Bumaga si většina Rusů, kteří hledají byty nebo domy v okupovaném Mariupolu, nepřipouští variantu, že se ruské okupační síly v případě úspěšné protiofenzivy ukrajinské strany budou muset z města stáhnout. Většina z nich rovněž město považuje za součást Ruska a má zájem se do Mariupolu nastěhovat, i když ho nikdy neviděla.

15:09
Dnes

Těla dvou utonulých mužů našla v řece Tise sobotu večer hlídka ukrajinských pohraničníků. Vzhledem k vysokým peřejím a silnému proudu se těla podařilo vytáhnout z vody až dnes ráno. Úřady se nyní snaží zjistit totožnost utonulých.

Tisa tvoří částečně hranici Ukrajiny s Rumunskem, Maďarskem a Slovenskem. Přes řeku se podle médií snaží dostat muži obávající se povolání do války proti Rusku. Po invazi ruských vojsk ukrajinské úřady zakázaly mužům od 18 do 60 let cestovat do zahraničí.

Od vypuknutí války jen na úseku, který střeží pohraniční jednotka z Mukačeva, našli těla už 24 mužů, kteří se pokoušeli řeku překročit, uvedl ukrajinský list. Ačkoliv momentálně stav vody v řece klesl, pokoušet se ji přeplavat je mimořádně nebezpečné, a to zejména v noci, kdy plavec může narazit do ostrých kamenů či zbytků stromů, nemluvě o prudkém proudu a nízké teplotě vody, varují pohraničníci.

14:13
Dnes

Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská strana se zatím k ruskému tvrzení nevyjádřila, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

Novobachmjutivka leží severozápadně od města Avdijivka, odkud ruské invazní síly vytlačily ukrajinské obránce po měsících bojů letos v únoru.

13:22
Dnes

„Polovina německých tanků, které zaútočily na Polsko v roce 1939, byla ve skutečnosti česká. Tedy - jestli Putin získá Ukrajinu, bude silnější. A tehdy budeme mít větší problém,“ varoval Sikorski před možným ruským ovládnutím ukrajinských průmyslových a vojenských kapacit. „Je lepší zastavit Putina na Ukrajině, 500 či 700 kilometrů na východ odtud,“ odpověděl na otázku, zda by mělo smysl poslat na Ukrajinu pozemní vojska.

Zobrazit celý online

Video  Blesk Podcast: Anna přežila s miminkem v Azovstalu. Chlapeček z toho má následky.  - Jedlička Čebotareva
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa