Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rusové drželi 300 Ukrajinců ve sklepě: 28 dní hrůzy, mučení a mrtvoly na podlaze

Autor: Darina Jíchová, swp - 
19. června 2023
16:21

Jahidne je vesnička v Černihivské oblasti, do roku 2022 si zde poklidně žilo jejích pár set obyvatel, loni se však stala dějištěm jednoho z mnoha ruských válečných zločinů. Okupanti drželi kolem 300 lidí po 28 dnů ve sklepení místní školy. Do vsi nyní přijel tým reportérů Sky News, mluvili s přeživšími o „28 dnech hrůzy“, debatovali nad tím, zda Rusové za svůj čin vůbec někdy ponesou odpovědnost.

Jahidne je obklopeno lesy a na první pohled působí poklidně, rozbombardované budovy pak však vyprávějí jiný příběh. Vesničané se snaží vrátit do normálního života a zvnějšku se jim to i daří, domy se daly opravit, do obce se vrátily oslavy a zpěv, jenže teroru, jakým si prošli, se jen tak nezbaví.

„Do sklepů školy jsme šly jako děti a vrátili jsme se jako dospělí. Hodnoty člověka se rychle změní, když nemůžete jíst, spát nebo se umýt,“ uvedla šestnáctiletá Marina. „Je těžké na to zapomenout, je těžké na to vzpomínat,“ řekla.

Mrtvoly ležely mezi živými

Konec února 2022 patřil vůbec k nejnásilnějším momentům ruské války na Ukrajině, okupanti tehdy téměř celou ves nahnali do sklepa školy. Drželi je jako rukojmí ve tmě a v mrazu.

Lidé hladověli, neměli ani dostatek vody, jejich trýznitelé je navíc mučili. Deset lidí zemřelo ve školním sklepě, přeživší vypovídali o ponižujících a brutálních podmínkách, ve kterých museli žít. Nemluvě o strachu a pak nemocech, které se začaly ve škole šířit. Více než rok po hrůzných událostech mají lidé z Jahidne svědčit u jednoho z dosud největších soudů týkajících se ruských válečných zločinů, obviněno bylo 15 okupantů.

A ukrajinští prokurátoři věří, že jejich případ je natolik silný a podložený nepopiratelnými důkazy, že se s ním dostanou až před Mezinárodní trestní tribunál (ICC). Tým Sky News měl možnost do důkazní složky nahlédnout, mluvit s přeživšími i zhlédnout 3D modely místa činu s forenzními detaily vyšetřovatelů. 368 osob z toho 69 dětí, 10 obětí, 28 dnů – to je horor Jahidne v číslech. „Mrtvoly ležely hodiny mezi živými, někdy dny, museli jsme žadonit, aby je pohřbili,“ vyprávějí s těžkým srdcem přeživší.

„Jak můžu popsat, co jsme prožili? Jednu chvíli mluvíte s babičkou, druhou si uvědomíte, že je mrtvá. Rusové nás záměrně vyhladověli, jídlo měli, nám ho nedali,“ komentovala Valentyna Lohrynčuková. Ukrajinští právníci se budou snažit dokázat, že Rusové porušili celou řadu mezinárodních zákonů týkajících se zacházení s civilisty během války, včetně užívání civilistů jako živých terčů. V čele týmu právníků je čtyřiatřicetiletý prokurátor Serhij Krupko.

„Případy válečných zločinů spočívají na několika faktorech. Je nezbytné mít fyzické důkazy prokazující, že obvinění byli na místě, svědky, kteří je mohou identifikovat,“ vysvětlil právník s tím, že se sběrem dokumentace pomáhali i novináři. A velkou část složky tvoří výpovědi více než 300 přeživších, kteří byli přímými svědky ruských zločinů a kteří jsou schopni pachatele identifikovat.

„Chtěli nás dehumanizovat.“

Utrpení vesničanů je těžko představitelné, ve stísněném sklepu bez oken trávili třeba i 16 hodin v jedné poloze. Měli jen omezenou možnost vykonávat potřebu, místo záchodu měli několik kýblů v rohu místnosti. „Byla to záměrná taktika, chtěli nás zlomit, chtěli nás dehumanizovat. Neměli jsme žádnou hygienu, ruce jsme si nemohli umýt třeba 10 dní,“ popsala učitelka Valentyna Danilovová.

Pedagožka zmínila, že hlavně senioři se zdráhali jíst a pít, nechtěli chodit na záchod přede všemi a už vůbec nechtěli být nuceni vymočit se na místě, kde seděli. Novináři Sky News zmiňovaný sklep navštívili, jeho zdi zdobí kresby – někdy dětské, jindy realistické od dospělých, někdy vzkazy, někdy slova ukrajinské hymny, nebo nápisy „Ne válce“. Ukrajinci z Jahidne zmiňují i psychologický nátlak, jejich věznitelé jim řekli, že Kyjev padl a že prezident Volodymyr Zelenskyj utekl ze země. Dokonce měli i ruské noviny píšící o pádu Ukrajiny.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Zobrazit celý online

Učitelka Valentyna vedla ve sklepu kalendář i seznam mrtvých, vzpomíná, že je stěží byli schopni rozeznávat noc a den. „Nikdo z nás neočekával, že přežijeme. Věřili jsme, že jednoho dne naše děti najdou toto místo a chtěli jsme, aby naši věděli, kdo tu byl a co se tu stalo,“ doplnila. Valentyna mluvila i o tom, že někteří Rusové si jejich teror vysloveně užívali. Vysvětlila, že několik vesničanů jako Viktor Ševčenko byl zabit ještě před uvězněním ve sklepu.

„Sedmnáct dní ho nechali ležet na dvoře u domu, bosý, s rukama svázanými za zády, s kulkou v hlavě a známkami mučení,“ vylíčil otec zavražděného civilisty. Místní doufají, že se ukrajinským prokurátorům podaří dosáhnout rozsudku „vinní“ a vysokých trestů pro okupanty.

Video se připravuje ...
Další videa