Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Úspěšná běloruská blogerka Liza pro Blesk: Jen smrt Lukašenka může něco změnit. Na Putinovi je velmi závislý

Autor: Martin Valeš, lig - 
5. června 2023
05:00

Situace v Bělorusku v mnohém připomíná národní obrození Čechů i dalších národů v 19. století, vlastenci se snaží, aby jejich kulturu a řeč nadobro nenahradila ta ruská. Jenže dnes je neutlačuje Moskva, nýbrž domácí běloruský diktátor Alexandr Lukašenko (68). K takovým vlastencům patří i přední běloruská blogerka Liza Vetravová (27), jež se na Instagramu a TikToku věnuje propagování národního jazyka, symbolů, identity… A kvůli represím musela z vlasti uprchnout. „Pokaždé něco nového, nedává to smysl,“ komentuje v rozhovoru pro Blesk Zprávy útlak Lukašenkova režimu.

Liza vyrůstala v obci Haradzeja nedaleko Minsku, doma i ve škole mluvila bělorusky. Změnilo se to na univerzitních studiích biochemie - na vysoké v Minsku se rusky přednáší i tam tak mluví většina lidí. K rodné řeči se vrátila po masivních protestech roku 2020, od té doby humornými metodami běloruštinu propaguje a vlastně vyučuje na Instagramu a TikToku. Se sociálními sítěmi rovněž pomáhá kulturně zaměřené neziskovce Hodna.

V dubnu 2022 opustila Bělorusko, útočiště našla v Litvě. Blesk Zprávám poskytla rozhovor v Praze, kam přijela na akci Unlock - setkání influencerů, novinářů a aktivistů z postsovětského prostoru.

Z Česka se jeví, že Lukašenko vede Bělorusko do područí Ruska, jak to vnímáte vy?

Myslím, že zpočátku zvolil politiku rusifikace právě proto, že chtěl ovládnout s Běloruskem i celé Rusko - má ohromné ego. Bylo to na samém začátku, ale pak přišel Putin a jeho plány se rozpadly.

A teď je na Putinovi velmi závislý, protože začal s politikou rusifikace a nemohl přestat. Ambicí se musel vzdát, ale škody už nadělal. Navíc Rusko není proti diktatuře, na rozdíl například od Evropy, která Lukašenka sankcionuje. Každopádně je pro nás lepší mít našeho vlastního diktátora než gubernátora z Ruska. Dnes ovšem vidíme ruské vojáky pohybovat se volně po běloruském území, takže kdo ví, jak to ještě bude.

Poslední dobou se v médiích spekuluje o špatném zdraví Alexandra Lukašenka, přijdou vám taková tvrzení pravděpodobná?

Pod Lukašenkem žiju celých svých 27 let a takových spekulací už byly spousty… Takže prostě nevěřím ničemu, co takto slyším. Ale doufám. Jen jeho smrt může v zemi něco změnit. Běloruská společnost bude muset jednat velice rychle - je otázka, jestli se nám to podaří.

Považujete dnes osud Běloruska za svázaný s Ukrajinou?

To je dobrá otázka. Ale obtížná. Myslím, že jsme propojeni, protože jsme sousedé, bratři, mnozí mají v druhé zemi příbuzné a mnozí jsou napůl Bělorusové a napůl Ukrajinci. Takže jsme na sobě dlouho závislí.

Byly některé momenty, kdy například ukrajinská vláda pomáhala Lukašenkovu režimu, když v zemi probíhaly protesty - nepodpořit opozici byla od Ukrajiny velká chyba, byť dokážu pochopit ukrajinskou vládu, proč v některých okamžicích příliš dlouho vyčkávala.

Na mezilidské úrovni se ale navzájem podporujeme, sama mám na frontě přátele - jak ukrajinské, tak běloruské. Je tu spousta podpory, solidarity. Jsme propojení i obdobnou politickou situací. Je jasné, že na Ukrajině je to teď horší, protože tam probíhá válka, ale Bělorusko ničí své vlastní lidi. Jakmile Rusko vpadlo na Ukrajinu, okamžitě propukly v Bělorusku protesty, pět tisíc lidí vyšlo do ulic. Tisíc z nich hned zatkli.

Většina Ukrajinců i Bělorusů se shodne, že by obě země měly být zcela nezávislé na Rusku. Jakmile toho dosáhneme - a mám v tomto ohledu vysoké naděje - bude to dobré, začneme budovat svou budoucnost coby dvě nezávislé země.

Proč je potřeba propagovat běloruštinu?

Jsem nejpopulárnější běloruskojazyčnou blogerkou na Instagramu a TikToku - ale k tomuto postavení mi stačí pouhých asi 60 tisíc sledujících, což dobře ilustruje, jak je ta situace zlá. Více než 300 let byla běloruská kultura a jazyk utlačovány, Bělorusům byla nucena ruština, ruská kultura.

Nese vaše úsilí ovoce?

Z používání běloruštiny, z přispívání k běloruské kultuře se v poslední době stal jistý způsob vnitřního protestu. Možnost vyjadřování se proti režimu, protože lidé opravdu chtějí být nezávislí. Takže teď v Bělorusku velmi vzrostl zájem učit se běloruštinu, používat ji v každodenním životě. A to navzdory velmi silné represi. Když ve státních institucích mluvíte bělorusky, představitelé režimu si vás budou víc všímat, může to být pro ně záminkou, aby vám zkontrolovali, co máte v mobilu. A může se to stát katalyzátorem k vašemu zatčení. Přesto lidé na ulicích Minsku mluví bělorusky stále víc.

Je to podezřelé, přestože je běloruština úřední řečí?

Ano. Důležité je také zmínit politické vězně - někteří z nich mluví bělorusky a v důsledku toho jsou vystaveni dalšímu násilí. Političtí vězni v běloruských věznicích hovořící bělorusky to mají dvakrát tak těžké; a chápou to, přesto podstupují takové riziko, protože je to jejich kultura, jejich identita.

Jak režim vysvětluje svůj postoj k běloruštině?

To snad ani nechci komentovat. Není v tom logika, není to konzistentní, veškerá zdůvodnění jsou úplně pitomá, stupidní. Pokaždé něco nového, nedává to smysl. Nedávno tvrdili, že v běloruštině lidé dostávají zprávy například z Polska - jež je považováno za západní zemi, jsou tu silná tvrzení o západní propagandě - které prý odrazují lidi od poslušnosti k režimu. Zkrátka z Evropy v běloruštině přicházejí protirežimní zprávy, a proto je běloruština zlo. Když žijete v demokratické zemi, těžko se takové věci chápou. Třeba jsem svým přátelům z Litvy říkala o zakázaných kapelách. Nevěřili mi, nechápali, jak je možné zakázat hudební skupinu. Vedle státních pořadatelů a kanálů přece musejí mít možnost hrát v soukromých podnicích… Ale v Bělorusku zkrátka můžete kapelu zakázat úplně.

Jak to máte s běloruštinou vy? A měla jste kvůli ní sama problémy?

Já v běžném životě mluvím bělorusky a poslední čtyři roky i v médiích. Dělám manažerku v neziskové organizaci Hodna. Před pár měsíci kolega Pavel Belavus, spoluzakladatel, dostal 13 let vězení. Mimo jiné za šíření běloruštiny, poněvadž všechny naše výstupy jsou bělorusky. Věnoval se propagaci běloruské kultury, symbolů, identity. Neziskovka i poté pokračuje v této práci, protože je to pro běloruský národ velmi důležité.

My jsme naštěstí s kolegy zvládli Bělorusko opustit, než jsme obdrželi trestní oznámení. Když na mou adresu u rodičů přišlo, už jsem byla dva týdny za hranicemi. Měli jsme kliku.

Rodiče jsou v pořádku?

Rodiče jsou OK. Trestní oznámení přišlo jen na mě. Akorát mě tam přišel hledat policista, to bylo vše.

Podporují vás rodiče ve vaší práci?

Ano, vědí, že to pro mě je velmi důležité. V Bělorusku je spousta rodin, které se kvůli politice rozhádaly, já v tomto mám ohromné štěstí.

Na Západě jsou obavy z vlivu či špehování TikToku čínskými komunisty, vy se nebojíte?

Pro Bělorusy je TikTok poměrně bezpečným prostorem. Vybrala jsem si ho, neboť je vhodnou cestou pro šíření mého obsahu, efektivně se dostává k divákům. Algoritmy TikToku fungují velmi dobře. Například můžu pracovat se dvěma různými publiky - běloruským a ukrajinským.

Ale vměšování čínských komunistů se nebojíte?

Jejich přítomnosti jsem si nevšimla. Sleduji analytické nástroje, vidím, kdo můj kanál komentuje i jaké související obsahy mi algoritmus TikToku nabízí. V mém prostoru se čínský komunismus neukazuje. TikTok jsem si vybrala i proto, že je mezi Bělorusy velmi populární. Kdybych byla v Británii, používám třeba Snapchat. Nicméně pozornost běloruských úřadů vůči TikToku stoupá. Dřív režim sledoval jiné kanály, ale začali i s TikTokem, kde jsem hodně populární.

Video  Svjatlana Cichanouská  - Maxmilián Nový
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa