Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Pohřeb Čecha (†38) smrtelně raněného u Bachmutu: Armáda ho bojkotovala? A vzpomínky rodiny

Autor: mav, swp - 
27. května 2023
10:41

Rodina a přátelé, ale i vděční Ukrajinci, se v pátek v Brně rozloučili se zabitým dobrovolníkem Martinem K. (†38) alias Taylorem, jehož stála život jeho pomoc obráncům Bachmutu. V březnu jej zasáhl šrapnel do hlavy, dva měsíce byl v kómatu; zemřel 15. května v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

Taylor je spoluzakladatelem projektu Phoenix (Fénix), který od jara 2022 pomáhá Ukrajině. „Hlavní vize projektu od počátku směřovaly především ke snaze pomoci ukrajinským obráncům v zemi, která se potýká s nedostatkem výcvikových kapacit. Vycvičili jsme v bojové medicíně na 5 000 vojáků po celé Ukrajině, zároveň se sami jako medici účastníme přímo na frontové linii,“ uvádí nový web projektu, jenž mezitím přijal formu nadačního fondu.

Vojáci spíš v civilu

„Taylor byl nositelem té nejlepší československé tradice. Mimo své nasazení v oblasti bojové medicíny organizoval také humanitární pomoc - od prvního dne války zajistil desítky dodávek do nedostupných oblastí, prováděl extrakce civilistů, koordinoval ohromující množství dobrovolníků,“ vzdali mu hold kolegové na facebooku. „Budeme postrádat jeho pronikavou inteligenci, zkušenosti i výjimečnou míru erudice v oblasti válečných konfliktů.“

A nyní se s ním mohli rozloučit i osobně, v Ústředním hřbitově v Brně. „Některým se na klopě saka lesknou odznáčky Armády České republiky nebo český lev, mnohé paže zdobí česká vlajka a dle výšivek je zjevné, že poslední hold přišli Taylorovi vzdát také vojáci od výsadkářů nebo vojenské policie,“ píše server Seznam Zprávy.

Podle twitterového účtu Patrik Hvězdice však bylo uniforem vidět minimum. „Viděl jsem tu spoustu lidi převážně v civilu, byť mají právo nosit uniformu, protože jim bylo doporučeno si ji nebrat,“ píše účet. Oficiálně armádu nikdo nereprezentoval. Přitom se zrovna v Brně koná veletrh vojenské techniky IDET, „plný papalášů“, jak podle Patrika Hvězdice poznamenala Taylorova matka.

„Taylor měl odslouženo šest let u aktivních záloh, hodnost rotmistr. A oni se k němu ani nepřihlásí a doporučený oděv na pohřeb: civil,“ kritizuje i další Čech raněný na Ukrajině, tweetující pod přízviskem CohenTheBarbarian.

„Vzpomínám si, že vždycky, když bylo potřeba někomu pomoct, tak se nabídl jako první. Byl hrozně ochotný,“ uvedla Taylorova matka ve smuteční řeči. „A zcela logicky, když přišel 24.únor, začal přes sociální sítě a kontakty okamžitě organizovat pomoc ukrajinským vojákům,“ cituje ji Seznam Zprávy.

Promluvila i Taylovora přítelkyně Karolína, pár se dal dohromady loni v Bachmutu. „Vlivem osudu jsi byl odejit. A já poprvé pociťuju tu nespravedlnost žití. V jedné z posledních hlasovek, které jsi tak rád posílal, jsi říkal: ‚Jsem tam, kde mám být, a dělám to, co mám dělat.‘ Já vnitřně vím, že ses v tom našel. Že jsi našel své poslání a svůj smysl života,“ řekla podle serveru.

Video  Český dobrovolník zraněný na Donbase: „Zachránil desítky lidí. Jeho stav je stále vážný,“ říká o něm kolega  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa