Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ruská kritička, které se udělalo špatně v Praze: Její údajnou otravu vyšetřuje německá policie

Autor: ČTK - 
21. května 2023
20:22

Berlínská policie vyšetřuje podezření z otravy dvou účastnic konference ruské opozice uspořádané koncem dubna v německém hlavním městě. Jedna z žen, šéfka mezinárodní nadace Svobodné Rusko Natalija Arnoová, si podle zdrojů ruských nezávislých médií stěžovala, že se jí udělalo špatně během jejího pobytu v Praze, kam se přesunula začátkem května z berlínské konference. Setkání v Berlíně pořádal známý kritik Kremlu Michail Chodorkovskij.

Policie informovala o začátku vyšetřování v reakci na dotaz německého listu Welt am Sonntag. Další podrobnosti ale nesdělila, uvedl deník Die Welt na svém webu.

V polovině května ruský portál agents.media spekuloval, že Arnoovou i druhou ženu se mohly pokusit otrávit ruské tajné služby. Ředitelka Svobodného Ruska podle jeho zdrojů zaznamenala příznaky otravy v Praze, kam přijela z Berlína a kde měla na programu různé schůzky. Během pobytu údajně pocítila znecitlivění těla a bolesti v jeho různých částech. Nedlouho předtím, než se u ní projevily tyto symptomy, si všimla, že dveře jejího pražského hotelového pokoje byly otevřené.

Po návratu do USA, kde žije, se obrátila na lékaře i místní úřady. Podle jednoho ze zdrojů ruského portálu začal případ zkoumat Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Vedle Arnoové symptomy otravy podle portálu pocítila ještě jedna z účastnic konference v Berlíně, a to ruská novinářka, která nedávno emigrovala z Ruska. Ta ale uvedla, že příznaky se u ní projevily „možná ještě před konferencí“. Se svými problémy se obrátila na berlínskou kliniku Charité, kde se z otravy v roce 2020 léčil také ruský opoziční předák Alexej Navalnyj. Jméno novinářky portál nesdělil.

Video  Oteklý Putin se šampaňským: Začala si Ukrajina  - Reuters
Video se připravuje ...

21:17
Dnes
!

Náměstek ruského ministra obrany Sergeje Šojgua Timur Ivanov byl údajně zadržen pro podezření z přijetí úplatku.

21:07
Dnes

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z Ukrajiny obvolávali z falešných čísel české občany a vylákali z nich v přepočtu přes tři miliony korun. Informovala o tom ukrajinská policie, na jejíž sdělení upozornil server Novinky.cz.

Podvod zorganizoval čtyřicetiletý Ukrajinec, pro něhož pracovali z ukrajinské Oděsy dva ukrajinští občané a šest Čechů. Ti byli mezinárodně hledaní kvůli podvodům.

20:57
Dnes
!

Americký Senát by mohl v noci na středu dokončit schválení rozsáhlého návrhu, který spojuje podporu Ukrajiny a jiných spojenců USA s dalšími opatřeními včetně mechanismu pro zákaz sociální sítě TikTok. Balík přijatý o víkendu Sněmovnou reprezentantů by vyčlenil 61 miliard dolarů (přes 1,4 bilionu Kč) na pokračování americké pomoci Kyjevu, která byla od začátku roku zablokovaná. Vláda podle médií připravila dodávku vojenského vybavení za miliardu dolarů, kterou chce odeslat po završení legislativního procesu.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa