Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Zabavený kůň v březnu zmizel ze stájí v Krabčicích: Kadyrov má hřebce zpět?!

Autor: A. Vetkovská, K. Beránková - 
16. května 2023
05:00

Čečenský vůdce a jeden z hlavních válečných řezníků na Ukrajině Ramzan Kadyrov (46) získal svého hřebce, kterého v březnu kdosi odcizil ze stáje Darhouse z Krabčic u Roudnice nad Labem. Za koně zabaveného v rámci sankcí údajně zaplatil 18 tisíc dolarů, pochlubil se na sociálních sítích.

Anglický plnokrevník Zazou (16) ze stájí u Roudnice zmizel 8. března. A zřejmě už se vrátil ke svému pánovi. Kadyrov tvrdí, že ho koupil od speciálních služeb Ukrajiny, na svém kanálu na síti Telegram z krádeže koně obvinil Kyjev a českou policii. Zástupci ukrajinských služeb mu prý nabídli odkoupení Zazou přes prostředníky na začátku roku. „Věděli o mé náklonnosti ke koni. Samozřejmě jsem souhlasil. Nyní je Zaza na cestě domů,“ napsal.

Za koně prý zaplatil 18 tisíc dolarů, tedy asi 390 tisíc korun. „Právě na tuto částku ho tehdy české orgány činné v trestním řízení odhadovaly. Vzhledem k jeho skutečné hodnotě a vynikajícímu rodokmenu jsou to pouhé haléře!“ kasal se Kadyrov. S ohledem na skutečnost, že kůň patřil do zmrazeného majetku, se však nabízí i možnost, že za jeho zmizením od počátku stál právě Kadyrov.

Zabaven v rámci sankcí

Letos 7. března vyšlo najevo, že ze stáje u Roudnice nad Labem na Litoměřicku byl odcizen kůň v hodnotě téměř 400 tisíc korun. Brzy vyšlo najevo, že hřebec patří Ramzanu Kadyrovovi. Plnokrevník byl v roce 2014 spolu s několika dalšími koňmi součástí majetku zmrazeného Českou republikou na základě mezinárodních sankcí uvalených na Kadyrova. Už loni v lednu se jej a dalšího koně pokusili dva rusky mluvící muži z hřebčína převézt.

Čečenský kat

Ramzan Kadyrov se účastnil čečenské války proti Rusku, v roce 1999 se však přidal na jeho stranu. Putin následně jmenoval jeho otce Achmata čečenským prezidentem, Ramzan tuto roli převzal v roce 2007. Podle organizací zastupujících lidská práva má Kadyrov ve svém domě soukromou mučírnu, v Čečensku navíc organizuje únosy odpůrců.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video  Čečenský vůdce Kadyrov ukázal své syny, jak údajně bojují na Ukrajině.  - Reprofoto Telegram Ramzan Kadyrov
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa