Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krádež koně v Krabčicích: Vzácného plnokrevníka Putinova posluhovače Ramzana Kadyrova hledá policie

Aktualizováno -
7. března 2023
17:29
Autor: rix, ČTK, rc - 
7. března 2023
10:16

Litoměřičtí policisté pátrají po hřebci Zazouovi. Ze stáje v Krabčicích ho měl ukrást neznámý pachatel v noci z pátku na sobotu. Šestnáctiletý plnokrevník měl dříve patřit „čečenskému řezníkovi" Ramzanu Kadyrovovi. K případu se vyjádřil i poslanec Evropského parlamentu Jiří Pospíšil.

„Neznámý pachatel měl odcizit koně plemene anglický plnokrevník ze stáje v Krabčicích, kdy v prostorách pro ustájení koní odstranil z posuvných dveří jistící řetěz s karabinou a chovného hřebce odvedl,“ uvedla k případu policejní mluvčí Pavla Kofrová. 

Dodala, že po pachateli policisté pátrají a prosí o pomoc veřejnost. „Pokud můžete k výše uvedenému skutku poskytnout jakékoliv informace, volejte linku 158, nebo se dostavte na nejbližší policejní služebnu. Za pomoc děkujeme,“ řekla Kofrová. 

Kůň dříve patřil čečenskému prezidentovi Ramzanu Kadyrovovi. Byl spolu s dalšími koňmi součástí majetku, které Česko čečenskému řezníkovi na základě mezinárodních sankcí zmrazilo.

Podle informací serveru jezdci.cz Kadyrov koně koupil na jaře 2012 od německé stáje WH Sport International s cílem uspět v tehdejším nejbohatším dostihu světa Dubai World Cupu, kde Zazou obsadil páté místo.

Celkem absolvoval 36 dostihů, devětkrát zvítězil, a získal tak přes 1,2 milionu eur (v přepočtu přes 28 milionů korun). Kvůli uvalení sankcí ale Kadyrov nemohl s koněm nijak nakládat.

Loni v lednu, tedy ještě před ruskou invazí na Ukrajinu, se dvojice rusky hovořících mužů pokusila koně z hřebčína odvézt. Upozornil na to Radiožurnál. Majitel stáje Rostislav Kopecký ale odmítl koně vydat. „Argumentovali, že je povezou do Polska a že v rámci Evropské unie mohou se zmrazeným majetkem pohybovat,“ řekl Kopecký Radiožurnálu.

V úterý Radiožurnál řekl, že stát původně zablokoval čečenskému vůdci pět koní. Jeden plemenný hřebec loni uhynul. Právě tento kůň a Zazou měli zřejmě nejvyšší hodnotu. Zbylí tři koně jsou rozmístění u různých chovatelů v Česku, kde jsou ponecháni na dožití. V Krabčicích byl ustájený také další hřebec, kterého ale Kadyrov ještě před uvalením sankcí převedl na jiného majitele. Tento kůň už byl podle Radiožurnálu z Česka vyvezen.

K případu se vyjádřil i poslanec Evropského parlamentu za TOP 09 Jiří Pospíšil. V příspěvku na sociální síti Facebook uvedl, že plnokrevník byl součástí Kadyrova majetku, který mu zmrazil český stát. „Koně podle zveřejněných informací, někdo velmi jednoduše vyvedl ze stáje v Krabčicích a i s koněm zmizel. Tohle je bohužel tristní vizitka českých úřadů! Pod rukama jim mizí ceněný majetek podporovatelů Putina a ruských oligarchů,“ napsal.

Video  Ramzan Kadyrov - bohatství a manželky Putinova muže na černou práci  - Videohub
Video se připravuje ...

 

 

Milly Melon ( 10. března 2023 07:31 )

Doufám že ho tak RK dostane zpět u něj se bude mít milionkrát lépe než v podstatě mrnavych stajich a pozemcich Krabcic,RK sice není můj šálek caje coby člověk a politik,ale má své milované koně v nadstandartni péči svych osobních koňaru a na takových pozemcich jako je čtvrtka ČR,často v jejich stajich osobne tráví tydny a casto,když s nimi neni vse ok,nebo jsou po stessovych zážitcích z přeprav po dostihach nebo shows s nimi prespava v boxech i v noci....snad se konikovi cestou nic nestane a přežije i ten stress z poslednich let, kdy je s ním šoupano a zachazeno jak s nezivym tvorem...

Lomikel ( 7. března 2023 19:34 )

aby neskončil v Kostelci v buřtech...

Mirek Oldyr ( 7. března 2023 14:58 )

Tak to o5 obhlíželi památky na Litoměřicku Petrov s Boširovem...

Th0r_z_h0r ( 7. března 2023 14:23 )

Od posluhu nejvetsiho evropskyho dna, primitivu z Halice, to vazne sedi Niz spadnout nejde, nez lizat vejfuk Halici a jeste si myslet kdovijakej nejsem genius

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání