Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rodina ruského zbrojaře má v Česku dům i byty za 188 milionů a sankcím uniká. Lipavský řekl, proč

Autor: ČTK, ula - 
14. května 2023
17:40

Rodina Rusa Borise Obnosova, šéfa ruského zbrojařského holdingu Taktičeskoje raketnoje vooruženije, který figuruje na seznamu unijních sankcí, vlastní v České republice nemovitosti o hodnotě zhruba osm milionů eur (asi 188 milionů korun). Podle portálu Meduza na to upozornila reportáž spolupracovníků ruského opozičního předáka Alexeje Navalného. Jak uvedla místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová v pořadu ČT Otázky Václava Moravce, Česko by tomuto případu mělo věnovat velkou pozornost. Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) uvedl, že ruští oligarchové se na následky ruské agrese připravovali delší dobu. Zároveň případ Obnosova vzbudil řadu otázek, zda sankce, které EU a svět uvalili na Rusko, jsou vůbec funkční.

Představitelka Fondu boje s korupcí Marija Pevčichová ve zveřejněné reportáži uvedla, že Navalného spolupracovníci budou kontaktovat české úřady a požádají je o zavedení sankcí proti členům rodiny Borise Obnosova i jejich firmám.

Podle šetření Navalného Fondu boje proti korupci vlastní Obnosovovův zeť Rostislav Zorikov přes firmy Alterra a Riomax čtyřpodlažní dům na Žižkově v hodně asi šesti milionů eur. Zorikovovi podle Fondu boje proti korupci taktéž patří penthouse o rozloze 140 metrů čtvereční a hodnotě okolo 1,1 milionu eur v pražských Hlubočepích. Na zvonku u dveří domu je podle autorů šetření i jméno Obnosovovy dcery Olgy Zorikovové a jejího manžela Rostislava Zorikova.

Ve stejném domě vlastní byt i Zorikovův otec, tvrdí Navalného spolupracovníci. V okolí je podle nich ještě jeden byt, který patří Rostislavu Zorikovovi a jeho mladšímu bratru Daniilovi. O hodnotě těchto nemovitostí se reportáž nezmiňuje.

Jourová: Případu je třeba věnovat pozornost

Zjištění opět otevřelo otázky, jak účinné jsou sankce proti Rusku, pokud si ruští oligarchové a jejich příbuzní mohou klidně dál užívat svůj movitý i nemovitý majetek.

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová připustila, že u tohoto případu vypadá, že sankce zřejmě nesplnily, co měly. „Osoba, která je na sankčním seznamu a má majetek v Evropě, tak musí být samozřejmě postižená minimálně tím, že je jí majetek zmrazen, tedy že k němu nebude mít přístup,“ řekla Jourová v Otázkách Václava Moravce a dodala, že případ si jistě zaslouží velkou pozornost českého státu.

Lipavský: Do sankcí je třeba zavést i příbuzné

Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) se Česko celé problematice protiruských sankci velmi detailně věnuje. „Máme i vlastní sankční zákon, který jsem pomohl prosadit a bezpochyby tedy se věnujeme i tomuto případu, nicméně nemám informaci, že by daná osoba přímo byla sankcionovaná v Evropské unii. On je na sankčních seznamech v jiných státech, které nejsou unijní, ale je sankcionována jeho společnost jako taková,“ vysvětlil Lipavský.

Lipavský dále uvedl, že prosazuje, aby se do sankcí zahrnul i širší okruh osob kolem lidí, kteří na sankčních seznamech figurují. „Společnost jako taková může být sankciována, ale vrcholový management na sankčních seznamech není a pak se dějí případy, jako je tento,“ doplnil ministr zahraničí.

Rusové se na sankce připravili předem

Tomáš Petříček, bývalý ministr zahraničí je toho názoru, že případ Obnosova dokazuje, že lidé už od roku 2014 věděli o možnosti rizika zařazení na sankční seznamy a tak převedli své majetky na své příbuzné.

„To se děje nejen v Česku a potvrzuje to fakt, že Rusové se připravovali na dopady ruské agrese delší dobu,“ míní Petříček s tím, že je třeba „pokusit se zalepit tyto díry v systému protiruských sankcí“. Zároveň dodal, že věří, že současná česká vláda bude konat nejenom na národní úrovni, ale také prostřednictvím Evropské unie.

Žádné sankce nejsou dokonalé

Petříček se domnívá, že sankce proti Rusku jsou z dlouhodobého hlediska účinné. „Mám ale poznámku k tomu, jak efektivně jsme schopni komunikovat s ruskou veřejností. Obnosov a jeho majetek je přesná ukázka toho, jak bychom měli zdůraznit, že na někoho sankce dopadají, ale na oligary ne, jde o utváření tlaku zespoda,“ řekl Petříček.  

„Principem sankcí je bránit Rusku vést válku na Ukrajině a to se daří. Jejich ekonomika stagnuje, konkrétní společnosti mají výrobní problémy, a jsou to ty společnosti, které vyrábí zbrojní materiál,“ hájí protiruské sankce současný ministr zahraničí.

„Žádné sankce nejsou nikdy dokonalé, vždycky existují mechanismy a způsoby, jak sankce legálně i nelegálně obcházet, protože logicky vzniká v té zemi ohromná poptávka po některých konkrétních komoditách a zároveň některé ty sankce jsou vedeny proti představitelům ruské propagandy, která šíří nenávist,“ dodává Lipavský.

Zároveň připustil, že je velmi těžké sankcionovat příbuzného někoho, kdo je uveden na sankčním seznamu. „Ovšem mechanismy, aby vše bylo v souladu s právem, v Evropské unii hledáme,“ slíbil Lipavský.

Video  Sankce pro Rusko: Stahování světových značek i zabavování majetku oligarchům  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa