Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Pozadí úniků tajných dat: Chvástání a hádky hráčů válečných videoher. Tajné služby čelí nové výzvě

Autor: BBC, mav, swp - 
26. dubna 2023
05:00

Spoustu utajovaných dokumentů Pentagonu o válce na Ukrajině vynesl mladý příslušník Jack Teixeira. Zprávy, že je předváděl na videoherním diskusním fóru, mnohé překvapily. Podle expertů je ale právě toto prostředí novou výzvou pro tajné služby, píše BBC. Hráči se rádi na internetu chvástají a dohadují, včetně těch, kteří mají přístup k utajovaným materiálům.

Teixeira (21) byl příslušník Vzdušné národní gardy – zálohy Letectva Spojených států, kde měl přístup k přísně tajným materiálům. Je obviněn, že vynesl citlivé dokumenty o válce na Ukrajině i dalších záležitostech; údajně proto, aby udělal dojem na své online přátele v diskusní skupině na platformě Discord, kde trávil spoustu svého času.

Důvěrné materiály se na takových fórech objevují stále častěji – a nejedná se o tzv. whistleblowing, snahu upozornit na nějaké nekalosti v politice, byrokracii či ozbrojených složkách. Víckrát se tajnými materiály oháněli fanoušci bojové hry War Thunder, která se snaží velmi realisticky zobrazovat skutečnou válečnou techniku.

„Žádná jiná taková neexistuje,“ popsal pro BBC jeden z náruživých hráčů, který se představil jako Lukas. Miluje hru i válečné stroje. „Pro mnohé hráče jsou debaty o tancích na fórech či sociální síti Reddit, jako když staří gentlemani rozebírají své oblíbené automobilové veterány. Ale někteří idioti to berou příliš vážně, a pokud mají přístup k utajovaným dokumentům, které mohou podpořit jejich argument v diskusi, zveřejní je.“

V lednu jeden takový hráč přinesl do debaty pilotní manuál ke stíhačce F-16. „War Thunder je jen videohra. Přestaňte páchat trestné činy kvůli internetovým hádkám,“ reagoval tehdy moderátor fóra.

Jenže někteří si prostě takové hádky užívají a snaží se mít navrch, byť za cenu online zločinu. „Za klávesnicí jsou lidé drzejší, necítí tolik obavy z důsledků. Tak věci dovedou dál, než by to udělali osobně. Aby vyhráli v disputaci nebo udělali dojem na lidi, s nimiž navázali online vztah, věci hrotí. Včetně zveřejňování utajovaných dokumentů,“ vysvětluje Rachel Kowertová, výzkumná ředitelka v neziskovce Take This zaměřující se na duševní zdraví internetových hráčů.

Polovina mužů a žen v americké uniformě je mladší 26 let, cituje BBC ze statistik Pentagonu. A hraní počítačových her pochopitelně patří ke koníčkům mnohých z nich. Včetně těch, kteří v rámci služby mají přístup k utajovaným materiálům. Přitom dobře vědí, jak se k nim mají chovat, při nástupu podstupují i bezpečnostní prověrku. Možnost udělat dojem na své online známé se však občas ukazuje být silnější než smysl pro povinnost či strach z trestu.

Manuály tanků i vrtulníku

V kontextu hry War Thunder se ví nejméně o sedmi takových případech z minulých let. V červenci 2021 jeden hráč přinesl uživatelskou příručku britského tanku Challenger 2. Později přibyly podobné informace o francouzském tanku Leclerc a francouzsko-německém bitevním vrtulníku Eurocopter Tiger. Loni v červnu se na internet dostaly tajné informace o protitankové munici čínské armády.

„Naši hráči jsou velmi vášniví, někdy až příliš,“ uznává Anton Judincev, zakladatel studia Gaijin Enertainment, jež War Thunder vyvíjí. Apeluje na ně, ať se nesnaží přinášet tajné údaje, aby vývojáře přiměli k ještě realističtějšímu zobrazení tanků, stíhaček či vrtulníků. „Naše politika byla vždy jasná: nikdy nebudeme hru měnit na základě dokumentů bez jasného a legálního zdroje,“ uvedl Judincev.

Studio založil v Rusku, roku 2015 s ním ale přesídlil do Maďarska a pobočky firmy má v dalších zemích EU. Předloni tu byla kontroverze s videem souvisejícím s doutnajícím konfliktem na Donbase. Firma se tehdy omluvila, že se její logo objevilo u kontroverzního kanálu na YouTube. „Nikomu a nikde neposkytujeme politickou podporu. O politice nic nevíme a raději se do ní nepleteme,“ vyjádřila se firma pro server Overt Defense.

Všechny zmiňované manuály měly nižší stupeň utajení. Ale pořád to je utajení, v nesprávných rukách mohou způsobit škody. Soupeřící státy je mohou vyhledávat, aby získaly nějakou výhodu nad rivaly. Je klidně možné, že jsou v těchto diskusích aktivní špioni, kteří se snaží podněcovat a hecovat hráče s přístupem k utajovaným dokumentům, aby je vynesli.

Teixeira je poněkud jiný případ. Se skupinou hráčů na fóru probírali situaci na Ukrajině. Teixeira byl prý starší než většina ostatních, charismatický, zjevně se snažil na ně udělat dojem. Napřed jen popisoval, co si v tajných analýzách z bojiště přečetl; pak začátkem letoška začal postovat přímo snímky. Prý ho štvalo, že to ostatní debatéry moc nezajímá, píše BBC. V březnu se pak dokumenty dostaly i na další fóra.

Video se připravuje ...
Další videa